„Előzetes kisajátítást” javasol Érsek

Pozsony |

<p>Gyorsított eljárásban, szakmai vita és tárcaközi egyeztetés nélkül terjesztették a parlament elé azt a törvénymódosítást, mely az autópályák építésének gyorsítását segítené elő.</p>

Ha a törvényhozás elfogadja a javaslatot, a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) olyan telkeken is elkezdheti az építkezést, melyeket még nem sajátított ki. Az ellenzéki SaS szerint ugyanakkor komoly alkotmányos problémák vannak a törvénnyel.

A módosítást az Érsek Árpád vezette közlekedési minisztérium kedden hozta nyilvánosságra, tegnap már rábólintott a kormány, és ha ma elfogadja a parlament, jövő hétfőtől már hatályba is léphet. A javaslat lényege, hogy az állam az „előzetes kisajátítás” intézményével élhet az olyan telkek kapcsán is, melyeknél még zajlanak a kisajátítási tárgyalások. Az ezeken a földterületeken elindítandó munkákra az NDS engedélyt kaphat, ha dokumentumokkal bizonyítja, hogy kisajátítási eljárás folyik a telekkel kapcsolatban, és kiemelkedő közérdek fűződik hozzá. A módosítás szerint azonban csak visszafordítható munkálatokat lehet elvégezni a telkeken az „előzetes kisajátítás” alapján.

A közlekedési tárca és a kormány gyors eljárása elsősorban a pozsonyi D4-es körgyűrű építésében segíthet – itt ugyanis több telekkel kapcsolatban merültek fel problémák, és építési engedélyek híján nem épülnek a sztráda kulcsfontosságú részei. A rendezetlen földterületek viszonteladó vállalkozók kezében vannak, akikkel a telkek kisajátítási árán vitatkozik az állam. Érsek tárcája szerint olyan telekspekuláns vállalkozói csoportról van szó, mely annak idején Nyitra mellett is felvásárolt több telket  – később kiderült, itt áll majd a Jaguar Land Rover gyára.

Az államot szorítják a határidők, nincs ideje megvárni, míg minden vállalkozóval egyezségre jut. Ha 2020-ra az építési engedélyek hiánya miatt nem készül el a körgyűrű, a szerződés szerint az állam büntetést fizet.

Alkotmányellenes lehet Érsekék javaslata?

Bár Érsek Árpád szerint az autópályák alatti telkek „előzetes kisajátítását” elősegítő törvényjavaslat a legjobb megoldás volt a sztrádák, egyebek mellett a D4-es körgyűrű építésének felgyorsítására, az ellenzéki SaS-nek komoly kifogásai vannak a javaslattal kapcsolatban. Szerintük Érsek olyan úton indult el, mint annak idején Ľubomír Vážny, akinek kisajátítási törvényét elkaszálta az Alkotmánybíróság.

Érsek azt mondja, a javaslat csak az építési engedély kiadásának felgyorsítását segíti elő, de nem zárja ki, hogy a telektulajdonosok fellebbezzenek. A javaslatot elmondása szerint jogászokkal vitatták meg, akik szerint a módosítás megvédi az állam érdekeit. Hozzátette, a D4-es körgyűrű kapcsán tíznél kevesebb telektulajdonossal van vitájuk, akik szakértői becslések alapján több pénzt kérnek a telkekért, mint amennyit az állam szakértőinek becslései szerint érnek. A különbség jelentős, a miniszter szerint összesen legalább 30 millió euróról van szó.

A Szlovák Rádióban nyilatkozó szakértők és jogászok szerint ugyanakkor a javaslat a tulajdonhoz való alapjoggal összeegyeztethetetlen lehet. Hasonló kétségeket fogalmazott meg a rádiónak Alojz Baránik, az SaS képviselője. Szerinte fejlettebb országokban az autópályákat több nyomvonallal tervezik, és a végleges nyomvonalat csak a telektulajdonosokkal való tárgyalások után jelölik ki. Szlovákia eljárása azonban a viszonteladóknak és telekspekulánsoknak kedvezett, hiszen az információk birtokában lehetőségük nyílt a telekfelvásárlásokra. Baránik szerint azonban alkotmányellenesen nem lehet velük harcolni.

Ján Kováčik, az INEKO elemzője a Denník N-nek azt mondta, a készülő autópályák alatti telkek értékbecslésének és felvásárlásának szabályai Szlovákiában vonzzák a spekulánsokat. A problémát azonban az állam továbbra sem oldotta meg, ráadásul védi is a spekulánsokat, hiszen nem hozza nyilvánosságra a telkek felvásárlásáról szóló szerződéseket.

Ondrej Dostál, az SaS másik képviselője szerint Érsek javaslata ugyan enyhébb, mint az a hasonló törvény, melyet az első Fico-kormány idején Ľubomír Vážny akkori közlekedési miniszter keresztülvitt – és melyet aztán 2011-ben az Alkotmánybíróság eltörölt –, ám a gyorsított eljárás miatt sokkal brutálisabb az a mód, ahogy el akarják fogadtatni. „A közlekedési minisztérium azt akarja, hogy szó szerint egyik napról a másikra elfogadjunk egy törvényt, melynél fennáll az alkotmányellenesség gyanúja” – írta nyilatkozatában Dostál. (fm, Dennik N, SITA, TASR, SRo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?