Közélet

Először csökkent a szlovákiai magyarok választási hajlandósága 70 százalék alá

Pozsony | Még sosem volt ilyen kicsi a szlovákiai magyarok választási hajlandósága – derül ki a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet magyarlakta járásokban készült felméréséből. A legtöbben még mindig az MKP-ra szavaznának.
Szalay Hajnalka

2019. október 17. 07:00

Ekkor lehetnek a megyei választások
- Képarchívum

A felmérés során ezer magyar nemzetiségű személyt kérdeztek meg arról, hajlandó lenne-e részt venni a parlamenti választáson, s ha igen, akkor kire szavazna. Az eredményekből kitűnik, hogy ha a választást 2019 júniusában tartották volna, akkor a magyar nemzetiségű válaszadók 67%-a vett volna részt rajta, minden negyedik megkérdezett maradt volna otthon, 8%-uk pedig nem tudta vagy nem válaszolt. Az erről szóló tanulmány szerzője, Lampl Zsuzsanna szociológus kiemeli, hogy először csökkent a hazai magyarok választási hajlandósága 70% alá. 


A 2018-as adatokhoz képest 10 százalékponttal csökkent azok aránya, akik részt vennének a parlamenti választáson, és ugyanennyivel nőtt azok aránya, akik nem szavaznának. Érdekes, hogy a 2018-as lelkesedés hasonló a 2008-ban és 2010-ben mért adatokhoz, hiszen ebben az időszakban is 77% körül mozgott a részvételi hajlandóság. A kutatás arra is rámutat, hogy az iskolai végzettség hogyan befolyásolja a választáson való részvételt: minél magasabb végzettséggel rendelkezik a válaszadó, annál nagyobb az esély, hogy szavazni fog.


Csalódottak
A felmérésben arra is rákérdeztek, melyek a legfőbb okai annak, hogy a válaszadók nem mennek el szavazni. Az otthon maradók 89%-a indokolta döntését azzal, hogy a politikusok nem tartják be az ígéreteiket. 2008-ban ezen válaszadók aránya még 59% volt, igaz, akkor is ez volt az egyik legfőbb indok, amely elvette az emberek kedvét a választáson való részvételtől. 11 éve a leginkább az tántorította el a szavazókat, hogy a politikusok nem a válaszadók érdekeit képviselik (60%) – ez idén a harmadik leggyakoribb (78%) indok, amellyel a távoltartást magyarázzák. 


Az összefogás hiánya
A 2015-ben válaszadók 73%-a válaszolta, hogy a részvételi hajlandóságukat negatívan befolyásolja az MKP és a Híd közötti összetartás hiánya. Idén ezt a megkérdezettek 84%-a válaszolta. 
A júniusban készült felmérés eredményei alapján a négy magyar pártra (Híd, MKP, Magyar Fórum, MKDSZ) a megkérdezettek összesen 59%-a szavazna. Ez megegyezik a 2018-as adatokkal, az akkori három magyar pártra (Híd, MKP, MKDSZ) szintén ugyanennyien szavaztak volna. Egy év alatt azonban jelentősen nőtt a szlovák pártokra szavazók aránya: míg 2018-ban a megkérdezett magyar nemzetiségűek 4%-a választott volna szlovák pártot, idén már 13%-uk. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét évben a megkérdezettek nagyjából harmada nem válaszolt erre a kérdésre. 


MKP, Híd, PS/Spolu
Arra a kérdésre, hogy júniusban melyik pártra szavazna, a megkérdezettek körülbelül 70%-a válaszolt. 48,4%-uk választotta volna az MKP-t, 8,6%-uk pedig a Hidat. 
Ezt követné a Progresszív Szlovákia/Spolu koalíció és az Andrej Kiska alapította Za ľudí. A megkérdezettek visszaemlékezései szerint 2016-ban több mint 50%-uk választotta az MKP-t, és 16,8%-uk a Hidat. Akkor a harmadik helyen a Smer állt. A válaszadók 11,7%-a azonban nem válaszolt erre a kérdésre, 11,8%-uk pedig nem emlékszik három évvel ezelőtti választására.

táblázat


Kell a magyar képviselet
A válaszadók 88%-a felelt igennel arra a kérdésre, szükség van-e a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletére, kétharmad szerint pedig a legmegfelelőbb forma az egyetlen magyar politikai szubjektum. 
A megkérdezettek 55%-a úgy gondolja, fontos, hogy az általa választott párt a kormány tagja legyen, függetlenül attól, mely más pártokkal lépne koalícióba. Csupán 28% tartja fontosnak, hogy az általa választott párt kiket választ koalíciós partnernek. 
A válaszadók egyötöde nem tudott válaszolni arra a kérdésre, pártja kikkel ne lépjen koalícióra: leginkább a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppártot, a Smert és az SNS pártját utasítják el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.