Közélet

Elkobozná az adósok jogosítványát a hatóság

Egy új törvénymódosításnak köszönhetően megfoszthatnák jogosítványuktól az adótartozásukat nem rendezőket. A tervezetet június végéig lehet véleményezni, januártól lépne életbe a módosítás.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 12. 13:00

Ha valaki nem tesz eleget az adófizetési kötelezettségének, ma arra számíthat, hogy a Pénzügyőrség a béréből levonja az adóhátralékot. A jövő év elejétől az adóhátralékot felhalmozókat új eszközzel veheti rá a fizetésre az adóhatóság: elveheti a jogosítványukat. Ez derül ki abból a törvénymódosításból, amelyet a múlt héten terjesztettek be véleményezésre. A pénzügyminisztérium ezzel a módszerrel igyekszik csökkenteni az adótartozók számát. 

A pénzügyi tárca közölte, az új módosítás csak az adótartozó, természetes személyekre vonatkozik. A javaslat egyéb részleteket nem tartalmaz, de azt a minisztérium is elismerte, hogy a pontos feltételeket és kritériumokat ki kell dolgozni. A részletek ismerete nélkül még nem lehet tudni, hogy a törvénymódosítás hány személyt érintene. Nem ismert, milyen összegű adóhátralék esetén vehetik majd el valaki jogosítványát. Jelenleg, a hatályos törvény értelmében 170 euró alatti összegnél nem lehet adóvégrehajtást alkalmazni. Nem teljesen előzmény nélküli ez a megközelítés a szlovákiai jogrendszerben. Tíz éve – a HZDS képviselőinek a javaslatára – fogadták el azt a törvénymódosítást, melynek értelmében a tartásdíjat nem fizetők jogosítványát vehetik el. Tíz éve a módosítás beterjesztői azzal érveltek, hogy ha valakinek van pénze üzemanyagra, akkor a tartásdíjat is meg tudja fizetni. 

A törvénymódosítás kapcsán éles vitára lehet számítani, mivel nem egyértelmű, hogy milyen mértékben korlátozza a természetes személyek jogait. A beterjesztő minisztérium azt állítja, motiválni próbálja az adótartozókat az állammal szemben vállalt kötelezettség teljesítésére. Szlovákiában több mint 252 000 személygépkocsit tartanak nyilván. A saját járművön történő közlekedés sokak számára nélkülözhetetlen.

(hn,ssz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Peter Bárdy, Ján Petrovič, Annamária Dömeová és Marek Vagovič

Vagovič: Kočnernek volt a leginkább oka arra, hogy haragudjon Kuciakra

vonatbaleset
Frissítve

Furgon és vonat ütközött Zsarnócánál, két ember meghalt

r

Emberi életet is követelt egy késmárki incidens

Peter Bárdy
Frissítve

Bárdy: Kočnernek volt rá indítéka, hogy megölesse Kuciakot

liverpool

Mikor lehet bajnok a Liverpool?

Grendel Gábor

Grendel: Matovič már hajlandó számos kérdést magyar szemmel figyelni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.