Közélet

Elkezdhetjük tervezni a külföldi nyaralást

Pozsony | A kormány tegnap jóváhagyta az úgynevezett utazási jelzőlámpát, mely értelmében a járványügyi szempontból kevésbé kockázatos országokból karanténkötelezettség nélkül hazatérhetnek a beoltott személyek, illetve azok, akik korábban átestek a betegségen.
author
Bugár Anna

2021. május 27. 07:00

repcsi
Az oltással rendelkezők teszt és karantén nélkül térhetnek majd haza. - TASR

Az utazási jelzőlámpa elfogadását eredetileg május közepére ígérte a külügyminisztérium, ehelyett azonban csak a hónap végén, egészen pontosan május 31-én lép érvénybe.

A jelzőlámpa elsősorban azok számára fontos, akik külföldre szeretnének utazni, hiszen a hazatérés feltételeit határozza meg. Az egyes országokba való beutazás szabályai azonban továbbra is eltérőek, minden állam saját belátása szerint határozza meg, milyen követelményekhez köti a külföldiek belépését. A térkép színeit kéthetente felülvizsgálják, és az aktuális helyzetre való tekintettel határozzák meg az államok besorolását.

A járványügyi szakértők javaslata alapján az országok jelölésére három színt alkalmaznak: zöldet, pirosat és feketét. A zölddel jelölt országok közé tartoznak a kevésbé kockázatos államok, ezekben a járványhelyzet kifejezetten kedvezően alakul, és a beoltottak száma is biztatóan emelkedik. A szakértők zöld sávba sorolták az uniós tagállamokat, valamint Izraelt, Ausztráliát, Új-Zélandot és Japánt is.

Beoltottak előnyben

A zöld jelölés azt jelenti, a hazatérés egyszerűsödik a beoltottak számára. Az egészségügyi minisztérium javaslata alapján nemcsak a külföldi ország járványügyi mutatói, illetve beoltottsági aránya a mérvadó, hanem ezentúl figyelembe veszik azt is, mennyire ellenálló az adott személy immunrendszere. Azok, akik a Pfizer- vagy a Moderna-vakcina mindkét adagját megkapták, és ezt követően eltelt legalább két hét, a kevésbé kockázatos országokból hazatérve nem kötelesek karanténba vonulni és koronavírustesztet abszolválni. Ugyanez vonatkozik a vektor alapú (AstraZeneca) oltóanyaggal beoltottakra, az ő esetükben azonban legalább 4 hétnek kell eltelnie az első oltást követően.

Ha valaki átesett a megbetegedésen, és 180 napon belül megkapta bármely, Szlovákiában elismert vakcina első adagját, két héttel az oltás után szintén kivételt élvez a karantén alól. Az enyhítés továbbá vonatkozik a 18 évnél fiatalabbakra is, illetve azokra, akik az elmúlt fél évben átestek a fertőzésen. A hazatérést követően azonban mindenkinek kötelező ide kattintva regisztrálni, abban az esetben, ha valaki repülőgéppel érkezik az országba, a közlekedésügyi minisztérium honlapján is ki kell töltenie egy kérdőívet. A szakértők gondoltak azokra is, akik nincsenek beoltva, ők azonban nem ússzák meg a koronavírustesztet. A zöld besorolás annyi előnyt nyújt, hogy a PCR-tesztet közvetlenül a hazatérés napján elvégezhetik, és amint megkapják a negatív eredményről szóló igazolást, elhagyhatják a karantént.

Sok a piros

A térképen pirossal jelölték azokat az EU-n kívüli országokat, ahol a járványügyi helyzet nem alakul túl kedvezően – a 14 napos incidencia 100 ezer lakosra nézve meghaladja az 50-et, a járványhelyzet gyors ütemben romlik, valamint a brit variánson kívül nincsenek jelen a koronavírus veszélyes változatai. Ide tartozik például: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Egyiptom, Grúzia, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kuba, Kuvait, Malajzia, Mongólia, Oroszország, Észak-Macedónia, Szerbia, Amerikai Egyesült Államok, Tádzsikisztán, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna, Üzbegisztán. A közkedvelt nyári üdülőhelyek tehát továbbra is a korlátozott listán szerepelnek. A hazatérés ezekből az országokból egy fokkal bonyolultabb lesz – 1napos kötelező karantén vár mindenkire, melyet a 8. napon elvégzett negatív teszt segítségével lehet lerövidíteni. 

A piros jelölésű országon való átutazás nem számít látogatásnak, ha 8 óránál rövidebb ideig tart, és kizárólag üzemanyag pótlása céljából álltunk meg. Ebben az esetben nem kell a piros kategóriás szabályokat alkalmaznunk. Az internetes kérdőív kitöltéséről viszont ilyenkor sem szabad megfeledkezni.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint a szakemberek számára nem volt könnyű feladat a jelzőlámpa kidolgozása, de bízik benne, hogy hétfőtől megfontoltan utaznak majd az emberek külföldre. „Feltételezzük, hogy az emberek felelősségteljesen fognak viselkedni, és a piros, illetve fekete országokba nem fognak járni. Az, hogy valaki be van oltva, nem garantálja, hogy valamilyen mutációt nem hozhat haza, hiszen hordozó lehet akármikor” – hangsúlyozta Lengvarský. Hozzátette, a kivételekkel kapcsolatos részletes szabályokat a Közegészségügyi Hivatal dolgozza ki, a rendeletet ma hozzák nyilvánosságra azzal, hogy az új szabályok hétfőn lépnek érvénybe.

térkép
Utazási jelzőlámpa

Fekete szigor

A feketével jelölt területek esetében továbbra is rendkívül szigorú szabályok maradtak hatályban. Nem véletlenül – ide tartoznak azok az országok, ahol ellenőrizhetetlenül terjednek a koronavírus különböző veszélyes mutációi. Ilyen például Brazília, India vagy a Dél-afrikai Köztársaság. Emellett azok az országok tartoznak ebbe a kategóriába, ahol nem megbízhatók vagy elérhetők a járványügyi adatok. A fekete országokból való hazatérés után mindenkire kötelezően vonatkozik a 14 napos karantén, attól függetlenül, hogy átesett-e a betegségen vagy rendelkezik-e védőoltással. Az izoláció nyolcadik napján a 10 évnél idősebb személyeknek kötelező PCR-tesztet végezni, mely költségeit az állam fedezi. A negatív eredmény azonban nem jogosít fel a karantén megszakítására, kizárólag a két hét eltelte után mozoghatunk ismét szabadon. Pozitív eredmény esetén újrakezdődik a 14 napos karantén. Ha a háztartás egyik tagja karanténba kerül, az egész családnak otthon kell maradnia. Ez azonban nem vonatkozik a beoltott személyekre, illetve azokra, akik az elmúlt 180 napban átestek a fertőzésen. Jelenleg a feketével jelölt területek közé tartozik Nagy-Britannia, hiszen ott jelentősen elterjedt az indiai mutáció.

Felkészül a narancssárga

Martin Klus külügyi államtitkár a közösségi oldalon köszönte meg a járványügyi konzílium munkáját, és hozzátette: már ma kellene tárgyalni az úgynevezett narancssárga régiókról (Törökország, Jordánia, Egyiptom) és Nagy-Britanniáról is. Narancssárgával tehát azokat az üdülőhelyeket jelölnék, ahol országos szempontból pirosnak felel meg a járványhelyzet, de a kijelölt zónában kedvezőbbek a mutatók.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Drágulnak a lakások

Drágábbak a lakások Szlovákiában, mint az európai országok többségében

robert fico k

Fico bekeményített, panaszt tett a Főügyészségen az Alkony-ügy kapcsán

euró pénz

Részletre vásárolna? Készüljön fel, hogy mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia!

zelenszkij k

Zelenszkij a pápával beszélt telefonon, megköszönte az Ukrajnáért mondott imáit

baleset k

TRAGÉDIA: Részegen nekihajtott két kocsinak a taxisofőr, végül a kórházban meghalt

kávé kvíz

KVÍZ: Kávéimádó vagy? Akkor ez a te kvízed!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.