Közélet

Elkerüli a spórolás a magyar iskolákat?

Pozsony | Az oktatási minisztérium 10 százalékkal csökkentené a kiadásait, de úgy, hogy a spórolás ne érintse az iskolákat.
Czímer Gábor

2020. augusztus 10. 19:16

Az oktatási tárcának is csökkentenie kell a kiadásait ⋌(TASR-felvétel)
Az oktatási tárcának is csökkentenie kell a kiadásait. - TASR-felvétel

A tárca jelenleg a működési és személyzeti kiadások csökkentésén dolgozik. A tervek szerint a takarékossági intézkedések azonban nem érintik az iskolák működtetését, a tankönyvek vásárlását, sem a tanárok fizetését. „Éppen ellenkezőleg. A pénzügyminisztériummal közösen azon dolgozunk, miként növelhetnénk meg a tankönyvvásárlásra, illetve az alap- és középiskolai tanárok javadalmazásának növelésére szánt forrásokat” – közölte a szaktárca.

A minisztérium eddig elsősorban saját magán spórolt, leállította azokat a kiadásokat, amelyek a világjárványra való tekintettel nem voltak létfontosságúak. „Leállítottuk az új szolgálati járművek beszerzését, amelyekre ebben az évben már elkülönítettük a forrásokat” – tették hozzá azzal, hogy az informatikai rendszereik működtetésére fordított kiadások csökkentéséről is tárgyalnak a szolgáltatókkal. „A működési költségek terén eddig 640 ezer eurónyi megtakarítást tudtunk megtárgyalni” – írja a tárca a közleményében. A jövőben tervezett informatikai beruházásokat pedig ugyancsak átértékelik, de 1,5 millió euró értékben már most is töröltek ilyen típusú beszerzéseket.

Átszervezések várhatóak

A minisztérium attól sem zárkózik el, hogy egy sor szervezeti átalakítást hajtson végre, amelyek célja, hogy optimalizálják a tárca személyzeti állományát. Ez azt jelenti, néhány munkatársat el akarnak bocsátani. 

A közleményben azt írják, hogy az új vezetés hivatalba lépése óta augusztus elsejéig bezárólag 22 alkalmazottat küldtek el, a minisztérium dolgozóinak négy százalékát. Hozzáteszik, a céljuk, hogy a tárcának év végéig 10 százalékkal kevesebb dolgozója legyen, mint korábban volt. „Ezzel együtt növelni szeretnénk a minisztérium teljesítményét” – tették hozzá.

A takarékossági intézkedések keretében megvizsgálják a minisztériumhoz tartozó intézmények kiadásait is. A tárca elsősorban a termékekre és a szolgáltatásokra fordított összegeket szeretné csökkenteni. A minisztérium által közvetlenül irányított szervezeteket, amilyen például a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM), a komáromi Módszertani Pedagógiai Központ, pedig arra szólították fel, hogy ugyancsak 10 százalékot spóroljanak a személyi és működési költségeiken. A tárca szerint erről augusztusban fognak tárgyalni. A céljuk az, hogy a spórolás ne érintse hátrányosan az intézmények által ellátott szükséges feladatokat.

Mi lesz a magyarokkal?

A tárcánál aziránt érdeklődtünk, hogy az intézkedések konkrétan miként érintik a magyar oktatási rendszert segítő intézményeket, csökkentik-e például a kisebbségi területtel foglalkozó szakemberek számát, esetleg felszámolnak-e a területtel foglalkozó szakosztályokat stb. A minisztérium szűkszavúan válaszolt: „Továbbra is érvényes, hogy a tárca új vezetése olyan mennyiségű megkülönböztetett figyelmet tervez fordítani a nemzetiségi oktatásra, amelyet már régen megérdemelt volna” – írta a minisztérium sajtóosztálya.

Eddig is kevés volt

A Híd oktatásügyi szakértője, Prékop Mária, aki az előző választási ciklusban az oktatási tárca Nemzetiségi Főigazgatóságát vezette, elmondta, szerinte a főigazgatóság létrejötte nagy előrelépés volt. „Remélem, a megszorítások nem fogják negatívan érinteni sem a főigazgatóságot, sem az Állami Pedagógiai Intézetet, a Módszertani Pedagógiai Központot, a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetét (NUCEM) vagy az Állami Tanfelügyeletet (SSI) sem” – nyilatkozta lapunknak. Hozzátette, szerinte meg kellene erősíteni ezeket az intézményeket. „Valamint ki kellene bővíteni az Állami Szakképzési Intézetet (SIOV) egy nemzetiségi részleggel” – tette hozzá, és arra utalt, hogy ez már korábban tervben volt.

A komáromi Módszertani Pedagógiai Központ igazgatója, Szőköl István lapunknak arról beszélt, a minisztérium háttérintézményi rendszerében valamilyen változásra, összevonásokra mindenképpen számítani kell. „Én ezt a változást pozitívumként értékelem, hiszen ezek az állami szervek egy közös folyamat részét alkothatnák, együtt dolgozhatnának” – tette hozzá.

A tervezett takarékossági intézkedésekkel kapcsolatban az MKP szóvivője, Králik Róbert elmondta, a kulturális tárcánál tapasztaltakból kiindulva figyelemmel követik az oktatási minisztérium spórolási szándékának lehetséges következményeit. A közelmúltban a kulturális minisztériumban a kisebbségi osztályt egy másik szervezeti egységbe olvasztották be. „Remélhetőleg elvi és gyakorlati síkon semmilyen mértékben nem befolyásolja a kisebbségi status quót, és semmi nem változik a magyar oktatási rendszer és hálózat kárára” – utalt a szóvivő a takarékossági intézkedésekre. Kiemelte, ha a magyar iskolák veszélybe kerülnének, az MKP kész lépéseket tenni.

A pénzügyminiszter, Eduard Heger (OĽaNO) még júniusban beszélt arról, hogy a minisztériumoknak összesen több százmillió eurós spórolási intézkedéseket kell bevezetniük.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
határ

Péntekig véglegesen eldől, hogy vörös lesz-e Magyarország és Ausztria

A vártnál gyengébb GDP-növekedés?

Elmarad a nagy zuhanás

Zuzana Čaputová

Čaputovát is aggodalommal tölti el az egyre romló járványügyi helyzet

koronavírus

Rekorsszámú fertőzött volt kedden, mutatjuk, hol

komáromi kórház

Megelőző óvintézkedéseket vezet be a komáromi kórház vezetése

koronavírus iskola

Gröhling: 18 iskolát zártak be eddig a koronavírus-járvány miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.