FELMÉRÉS: Pellegrini és Korčok fej fej mellett az elnökválasztás hajrájában

Pellegrini Korčok

Peter Pellegrini (Hlas) és Ivan Korčok államfőjelöltek a pozsonyi Prímási palotában vitáztak.

Az elnökjelöltek vitáját a Markíza TV élőben közvetítette. A vita hozzávetőlegesen 70 percig tartott, a két elnökjelöltnek húsz perc állt rendelkezésére arra, hogy válaszoljon egy-egy felvetett témára. A műsor kezdetén Michal Kovačič moderátor ismertette a Focus közvélemény-kutató ügynökségnek a Markíza számára készített legfrissebb felmérését, amely szerint 

a megkérdezettek 50,8 százaléka Pellegrinit, 49,2 százaléka pedig Korčokot támogatná az elnökválasztás második fordulójában.

Korčok a vitában arról beszélt, egy őt lejárató honlapot és Pellegrininek a kampányhoz használt weboldalát ugyanazok hozták létre. A lejárató holnap forráskódjában arra az ügynökségre utaló fájl szerepelt, amely Pellegrininek a kampányát is szervezi. „Az államnak megvannak a megfelelő szervei arra, hogy ezt kivizsgálják” – mondta Korčok. A Hlas vezetője visszautasította a vádat.

Pellegrini arra a kérdésre, teljesíti-e az első körben kiesett szélsőséges jelölt, Štefan Harabin feltételeinek valamelyikét, így például az USA-val kötött védelmi szerződés felbontását, vagy a szlovák védelmi vállalatok ukrajnai fegyver-szállítmányainak leállítását, azzal válaszolt, ő meggyőző akar lenni Harabin választói számára is. A konkrét feltételekről nem nyilatkozott. Korčok arra emlékeztetett, Harabin ki akarta léptetni Szlovákiát a NATO-ból és a katonai szövetséget bűnszervezetnek nevezte. Arra szólította fel Pellegrinit, a vitaműsorban határolódjon el ezektől a kijelentésektől, de a Hlas elnöke ezt nem tette meg.

Korčok Magyarországgal kapcsolatban arról beszélt, nem tetszik neki, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnök korábban kijelentette, bizonyos kérdésekben Budapest mögé áll be. Korčok szerint ez nem szuverén külpolitika. Egyben felidézte, hogy a Smer-kormányok a szlovákiai magyarokkal szemben több atrocitást is elkövettek. Malina Hedvig ügyét, a kettős állampolgárság betiltását, illetve azt említette, hogy az aktivisták által kihelyezett kétnyelvű útjelző táblákat a Fico-kabinet helytelenítette. Pellegrini ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy a Magyar Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal, aki a támogatásáról biztosította, ezeket az ügyeket is átbeszélte. Hozzátette, Orbán Viktor(Fidesz) magyar miniszterelnökkel baráti viszonya van. Majd Majd Korčok is megemlítette, hogy őt Simon Zsolt és pártja a Magyar Fórum támogatja, és kijelentette, ha államfővé választják, akkor a tanácsadó testületében magyar személy is lesz.

A vita során a korrupció témája is terítékre került. Pellegrini kijelentette, ha államfővé választanák és Peter Kažimír korábbi smeres pénzügyminisztert, aki jelenleg a Nemzeti Bankot vezeti, az ellene folyó korrupciós ügyben elítélnék, nem adna neki elnöki kegyelmet.

Kútba esett korábbi vita

Pellegrini és Korčok az első körben sokáig kerülte a nyílt konfrontációt, de a kampány hajrájára több alkalommal is összecsapnak. A keddi nap kora délutánjára betervezett, Expres Rádióban zajló vita viszont elmaradt: Pellegrini régiós kampánykötelezettségeire hivatkozva mentette ki magát a részvétel alól – a rádió illetékesei szerint még a hétvégén. Egyes, az ellenzéki pártok által megszellőztetett információk szerint viszont a Hlas házelnöke valójában Pozsonyban, egy irodaházban tartózkodott a felvétel idején. Pellegrinit le is fotózták, ahogy a vita idején a főváros központjában, a Miletič utcában tartózkodott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?