Közélet

Elérhetőek az elektronikus nyomtatványok

Pozsony | A vállalkozók hosszas unszolását követően a központi adó- és vámhivatal a honlapján szerda este végre közzétette a vállalkozók jövedelemadójának a bevallásához szükséges B típusú elektronikus formanyomtatványokat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 16. 18:30

Az alkalmazottak és a társaságok adóbevallásához szükséges űrlapok már korábban felkerültek az adóhivatal honlapjára (www.financnasprava.sk). Hogy a vállalkozóknak erre február közepéig kellett várniuk, azt a központi adó- és vámhivatal a jogszabály-módosítások tesztelésével indokolja. „Az elektronikus formanyomtatványba az összes jogszabály-módosítást be kellett építenünk, és le is kellett tesztelnünk őket, ami hosszabb időt vett igénybe” – magyarázza a késést Drahomíra Adamčíková, a központi adó- és vámhivatal szóvivője.

Az adóhivatal szinte minden évben késik a jövedelemadóhoz szükséges nyomtatványok közzétételével, az idei év azonban abban más, hogy a vállalkozók már csak elektronikus formában tarthatják a kapcsolatot az adóhivatallal, és a bevallást is elektronikus formában kell benyújtaniuk, amihez még hozzá kell szokniuk. A központi adó- és vámhivatal a késésre hivatkozva az elmúlt napokban még azzal nyugtatta a vállalkozókat, hogy időlegesen a papíralapú bevallást is elfogadják, az elektronikus űrlapok szerdai közzétételét követően azonban már felszólította őket, hogy ezeket használják.

Jozef Mihál, független parlamenti képviselő, volt munkaügyi miniszter szerint az adóhivatal folyamatos késése a problémás információs rendszerével magyarázható. „Míg Ivan Mikloš volt a pénzügyminiszter, másról sem hallhattunk, mint hogy az adóhivatal információs rendszere az összeomlás szélére került. Mikloš már rég nincs itt, az adóhivataloknak azonban ugyanolyan problémáik vannak, miközben egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy az információs rendszerük modernizációjára hatalmas összegeket fordítottak” – mondta Mihál. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?