Közélet

Eladósodik a lakosság

Pozsony | Szlovákiában idén látványosan megugrott a hitelfelvétel: a lakossági kölcsönök növekedését tekintve az összes uniós tagországot lehagytuk. A jegybank szerint a jövőben emiatt nőhet a bedőlt hitelek aránya, a legfrissebb elemzése szerint azonban egyelőre ilyesmi nem fenyeget.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. november 30. 10:01

A szlovákiai pénzintézetek a lakosságnak az idei első háromnegyed évben 17%-kal több fogyasztási hitelt és 14%-kal több lakáskölcsönt folyósítottak, mint a múlt év azonos időszakában. „A hitelek iránti növekvő érdeklődés a kamatok további csökkenésével magyarázható, de egyre kiélezettebb konkurenciaharc dúl az egyes pénzintézetek között is, ami szintén az ügyfeleiknek kedvez” – nyilatkozta Vladimír Dvořáček, a szlovák jegybank pénzpiaci felügyeletének az igazgatója. Szerinte nem szabadna megfeledkezni arról sem, hogy az elmúlt időszakban nőttek a lakosság bevételei és egyre kevesebb az országban az állástalan is. 
 
A növekvő hitelfelvételnek azonban megvannak az árnyoldalai is. „A lakossági hitelek lakossági bevételekhez viszonyított aránya Szlovákiában nő a leggyorsabban, mára így ez már a régiós átlagnál is jóval magasabb” – nyilatkozta Dvořáček, aki szerint emiatt megnőtt az esélye annak, hogy a jövőben jóval több hitel dőlhet be. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a bankok manapság jóval elnézőbbek a hiteligénylőkkel szemben. A jegybank most kiadott jelentése szerint azonban egyelőre nincs ilyen veszély. A bedőlt hitelek aránya az elmúlt időszakban szinte egyáltalán nem változott: szeptember végén az összes hitel 4,2 százalékát tette ki, vagyis száz hitelből nagyjából négyet nem tudtak fizetni a bankok ügyfelei. Az egyes hitelfajták között azonban jelentős különbségek vannak. Míg a lakáshitelek nem egész 3 százaléka dőlt be, a fogyasztási hitelek esetében ez meghaladja a 7 százalékot. A késve fizetett hitelek esetében mindeközben még javult is a helyzet. A legfeljebb 30 napos késéssel fizetett hitelek aránya manapság az összes hitel 6 százalékát teszi ki, ami a harmadával kevesebb, mint két évvel ezelőtt. (vlv, SITA)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.