Közélet

eKasa: sok vállalkozó még nem jelentkezett be

Pozsony | A szlovákiai vállalkozók többsége az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos kötelességeit is az utolsó pillanatra hagyja – figyelmeztet a központi adó- és vámhivatal. A vállalkozóknak nagyjából hat hetük maradt arra, hogy bejelentkezzenek az új rendszerbe.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 17. 18:00

- TASR-felvétel

Az eKasa néven futó projekt szabályai szerint áprilistól már az összes kezdő vállalkozónak automatikusan az adóhivatallal összekötött online pénztárgépet kell használnia. A régebben vállalkozóknak, vagyis akiknek már április elsejét megelőzően is voltak a vállalkozásukból származó bevételeik, június végéig kell regisztráltatniuk magukat a rendszerben. A cél, hogy az adóhivataloknak júliustól közvetlen rálátásuk legyen a vállalkozók bevételeire, az átállás azonban ezúttal sem problémamentes. „A vállalkozók többsége ezt is az utolsó pillanatra hagyja, az elkövetkező hetekben így megnőhet az ennek az elintézéséhez szükséges várakozási idő” – nyilatkozta Ivana Skokanová, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. Szerinte eddig 42 ezren igényelték az online pénztárgépek működtetéséhez szükséges kódot, a több mint 50 ezer virtuális pénztárgép pedig automatikusan ment át az új rendszerbe. Nagyjából 80 ezer vállalkozó azonban még mindig nem kerített sort a regisztrációs kód igénylésére, miközben erre már csak nagyjából hat hetük maradt. „Szlovákiában jelenleg mintegy 175 ezer aktív pénztárgép van, amelyek közül eddig 95 ezret regisztráltak az eKasa rendszerében” – mondta Skokanová.

A központi adó- és vámhivatal szerint azoknak, akik még nem léptek az ügyben, minél hamarabb fel kellene venniük a kapcsolatot a pénztárgépek terjesztőivel, hogy megtudhassák, az átálláshoz szükségük lesz-e egy teljesen új kasszára, vagy elég lesz módosítani a már meglevő pénztárgép hardverén és szoftverén. „A vállalkozók 25 gyártó közül válogathatnak, akik megkapták az ehhez szükséges engedélyt” – tette hozzá Skokanová.

Az online pénztárgépek elsősorban az adóhivatalok munkáját könnyítik meg. Jelenleg ugyanis, ha ellenőrizni szeretnék a pénztárgépen található információkat, az ellenőröknek el kell látogatniuk a vállalkozóhoz, és közvetlenül a helyszínen kell erre sort keríteniük. Az online kasszák esetében az információk automatikusan jelennek majd meg az adóhivatalok információs rendszerében. A nagyjából 18 millió euróból megvalósuló projekt fő célja az adókiesések csökkentése. A rendszer bevezetésének köszönhetően az állam évente 117–122 millió eurós pluszbevételre számíthat az adókból. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?