Egyre több a drogfüggő az országban

Egyre több a drogfüggő az országban
Pozsony |

Szlovákia kábítószer-fogyasztással kapcsolatos legújabb statisztikájából kitűnik, hogy az utóbbi években egyre több drogfüggőt kezeltek az országban. A leghatékonyabb megoldás a megelőzés lenne, de a felmérések szerint a könnyedén elérhető kábítószerektől már a 15 év alattiak sem riadnak vissza.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) nemrégiben ismertette a 2019-es évre vonatkozó, kábítószerfüggőkről szóló elemzését. Az adatok szerint tavaly összesen 3295 drogfüggőt kezeltek az országban, vagyis 257-tel többet, mint 2018-ban. Ha a távolabbi múltba tekintünk, azt láthatjuk, hogy az évek során egyre több és több embert kellett kezelni a kábítószerfüggés miatt: a 2000-es évek elején az elvonóra kerültek száma 1900 és 2100 között mozgott, majd fokozatosan nőtt, míg végül 2016-ban már meghaladta a 3000-et.

Hogy ezek a számok mennyire jelentenek előrelépést vagy visszafejlődést, nem lehet egyértelműen megállapítani, hiszen nem ismerjük azok számát, akik kábítószerfüggőséggel küzdenek, de nem keresnek segítséget. Az viszont semmiképpen sem tűnik megnyugtató adatnak, hogy 2004 óta több mint 42 százalékkal nőtt a kezelésre szoruló személyek száma. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy a tavaly kezelt betegek mindössze 38 százaléka (vagyis 1251 személy) választotta az elvonót saját akaratából vagy a hozzátartozók unszolására.

Lejtőre került életek

A kezelt drogfüggők szociális és anyagi hátterét vizsgálva kijelenthető, hogy a kábítószer-fogyasztás és a züllött életmód között sajnos továbbra is nagy az összefüggés. Árulkodó adat, hogy a függők 29,4 százalékát, vagyis közel egyharmadukat az elítéltek számára kialakított kórházakban kezelték, vagyis majdnem minden harmadik függőnek már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással. Ami a foglalkoztatottságot illeti, 2019-ben a kezelésre szoruló személyek 46 százaléka volt munkanélküli. Ezzel szorosan összefüggő adat, hogy 47,7 százalékuk a szüleivel, nagyszüleivel vagy valamilyen közeli hozzátartozójukkal élt közös háztartásban, 83,3 százalékuknak pedig nem volt élettársa. Továbbra is érvényes, hogy a kábítószerfüggőség nagyobb arányban fordul elő a kevésbé iskolázottak körében.

A nemek közti különbségek tekintetében a férfiak sokkal rosszabbul állnak, mint a nők: tavaly a kezelésre szoruló függők 80,8 százaléka volt férfi, és mindössze 19,2 százaléka volt nő.

A fiatalok

A korosztályos bontás okozhat némi meglepetést, hiszen elsőre talán azt gondolnánk, hogy a kábítószerre igencsak érzékeny fiatal generáció tagjai közül kerül ki a legtöbb függő. A 30 és 39 éves korosztályból azonban tavaly többen kerültek elvonóra, igaz, nem sokkal: közülük 1241 személyt kellett kezelni, a 20–29 éves korosztályból pedig 1125-öt. Ha viszont a hosszú távú statisztikákat vesszük figyelembe, akkor ki lehet jelenteni, hogy a 20–29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb kezelésre szoruló személy. A droghasználattól már a fiatal gyerekek sem riadnak vissza: a 19 évesnél fiatalabb függők közül tavaly 312 személy került elvonóra. A fiatalok meggondolatlanságát jól mutatja a Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központjának (CPLDZ) nemrégiben közzétett felmérése is, mely szerint a megkérdezett 15 éves fiúk 17 százaléka, a lányoknak pedig a 10 százaléka kipróbálta már a marihuánát.

A szakértők szerint ebben nagy felelőssége van a szülőknek is, hiszen gyakran nem figyelnek oda az intő jelekre (mint például a gyermek hangulatingadozása, a leromlott iskolai teljesítmény, a zárkózottság, gyanús baráti kör).

Mit használnak?

Az NCZI adatai szerint a 19 éves korosztályig a marihuána a legmenőbb kábítószer, a 20 és 29 éves korosztályban azonban már az úgynevezett serkentők, vagyis a stimuláns drogok válnak közkedveltté.

A szlovák függők körében a legnépszerűbb serkentő a pervitin. A 40 évnél idősebb generáció főleg az ópiátok miatt kerül elvonóra, leggyakrabban a heroin használata miatt. Utóbbi különösen veszélyes, hiszen tavaly leggyakrabban a heroinfüggők estek vissza és szorultak újbóli elvonóra. A 2019-ben kezelt függők között egyébként többségben vannak a visszaesők: 1906 személyt már nem először vittek be, ezzel szemben 1287-en tavaly jártak először elvonón. 102 személyről nem is sikerült kideríteni, hogy kezelték-e már korábban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?