Közélet

Egyre durvább a népszavazási kampány

Pozsony | Újabb, vihart kiváltó reklámfilm jelent meg az interneten, amely a február 7-i népszavazáson való részvételre buzdít. A mintegy 50 másodperces kisfilmben egy tizenéves gyerek szólít fel a „háromigenes” szavazásra, akinek a vállát homoszexuális párt játszó két férfi simogatja.
Lajos P. János

2015. január 24. 09:50

A film miatt már két politikai párt is feljelentést tett. „A videofilm a szexuális kisebbség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas” – magyarázta az SaS által tett feljelentést Katarína Svrčeková szóvivő. A volt SaS-es, jelenleg SKOK-os Juraj Miškov is hasonló okok miatt tett feljelentést.
 
AZR: mindegy, ki támogat
 
A Szövetség a Családért (AZR) szerint semmi közük a reklámfilmhez, de nem is zavarja őket semmilyen film tartalma, ha az ő célkitűzésüket támogatja. „Nem fogjuk értékelni sem a tartalmát, sem a színvonalát semmilyen csoport által készített cikkeknek, videóknak, amely bennünket támogat… Ha bármilyen csoport olyan reklámanyagot készít, amellyel tájékoztatni akarja  a népszavazásról a hozzá hasonlóan gondolkodókat, az AZR-nek nincs joga megítélni azt, vagy bármiképpen kommentálni” – áll az AZR nyilatkozatában. A weboldal készítői ismeretlenek, legalábbis a honlapon nem adnak magukról semmilyen tájékoztatást. „Az a weboldal polgári kezdeményezésképpen született, a közös célon kívül semmi köze az AZR-hez”  – mindössze ennyi olvasható a honlapon. Ugyanakkor megköszönik az AZR-nek, hogy a népszavazást kezdeményezték. A kisfilmről az omediach.com honlap tájékoztatott, a hír alatti kommentelők többsége szerint a film készítői a félrevezetett gyereket használták fel gyűlöletkeltésre.
 
Az RTVS bemondója állásával játszik
 
Ez már a második reklámfilm, amely vihart kavart a népszavazási kampányban. Az elsőt,  amelyen ugyancsak egy homoszexuális férfi pár látható,amely egy kisfiút akar örökbe fogadni, az AZR készítette. Azt a filmet az örökbefogadással foglalkozó szakemberek is elítélték, szerintük ugyanis az örökbefogadás távolról sem úgy zajlik, ezen felül pedig Szlovákiában homoszexuális párok nem is fogadhatnak örökbe gyerekeket. A filmet csak a katolikus Lux TV hajlandó közvetíteni, igaz, ők ezt ingyen teszik. A videóban szerepel a köztévé egyik gyesen lévő bemondónője, az RTVS mérlegeli, hogy ezzel nem sértette-e meg a vonatkozó törvényeket. A televízió munkatársainak ugyanis tilos reklámfilmben szerepelniük a frekvenciatörvény értelmében, de tiltja ezt a tévé programkészítő munkatársaira vonatkozó statútum is.
 
A Regina nem sugározza a misét
 
Pénteken a görög katolikus egyház cenzúrával vádolta meg a Szlovák Rádió és Televíziót (RTVS), mert a Regina adó úgy döntött, vasárnap nem adja le Eperjes egyik görög katolikus templomában felvett, ruszin nyelvű misét. Az ok, hogy a pap a mise alatt a népszavazáson való részvételre buzdított. A rádió felajánlotta, hogy leadják a misét, de csak miután kivágták a népszavazásra vonatkozó részt.  „Az adott rész ellentétben áll az RTVS sugárzására  a népszavazás előtt vonatkozó szabályokkal, véleményünk szerint súrolja a gyűlöletbeszéd határát, és egyben sérti a szlovák és a nemzetközi törvényi előírásokat” – áll az RTVS indoklásában.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
oltasos

Az oltás és az óvintézkedések betartása életeket menthet

koronavírus

Koronavírus – Ismét közel 3500 fertőzöttet azonosítottak egyetlen nap alatt, hárman elhunytak

koronavírus-vakcina

Már öt halálesettel hozható összefüggésbe a koronavírus elleni oltás Szlovákiában

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

Ismét bankautomatát robbantottak

Kecsegét telepítettek, pár nap múlva kifogtak egyet

Kecsegét telepítettek, pár nap múlva kifogtak egyet

pp

Széthulló világunk cserepei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.