Közélet

Egyre durvább a népszavazási kampány

Pozsony | Újabb, vihart kiváltó reklámfilm jelent meg az interneten, amely a február 7-i népszavazáson való részvételre buzdít. A mintegy 50 másodperces kisfilmben egy tizenéves gyerek szólít fel a „háromigenes” szavazásra, akinek a vállát homoszexuális párt játszó két férfi simogatja.
Lajos P. János

2015. január 24. 09:50

A film miatt már két politikai párt is feljelentést tett. „A videofilm a szexuális kisebbség elleni gyűlöletkeltésre alkalmas” – magyarázta az SaS által tett feljelentést Katarína Svrčeková szóvivő. A volt SaS-es, jelenleg SKOK-os Juraj Miškov is hasonló okok miatt tett feljelentést.
 
AZR: mindegy, ki támogat
 
A Szövetség a Családért (AZR) szerint semmi közük a reklámfilmhez, de nem is zavarja őket semmilyen film tartalma, ha az ő célkitűzésüket támogatja. „Nem fogjuk értékelni sem a tartalmát, sem a színvonalát semmilyen csoport által készített cikkeknek, videóknak, amely bennünket támogat… Ha bármilyen csoport olyan reklámanyagot készít, amellyel tájékoztatni akarja  a népszavazásról a hozzá hasonlóan gondolkodókat, az AZR-nek nincs joga megítélni azt, vagy bármiképpen kommentálni” – áll az AZR nyilatkozatában. A weboldal készítői ismeretlenek, legalábbis a honlapon nem adnak magukról semmilyen tájékoztatást. „Az a weboldal polgári kezdeményezésképpen született, a közös célon kívül semmi köze az AZR-hez”  – mindössze ennyi olvasható a honlapon. Ugyanakkor megköszönik az AZR-nek, hogy a népszavazást kezdeményezték. A kisfilmről az omediach.com honlap tájékoztatott, a hír alatti kommentelők többsége szerint a film készítői a félrevezetett gyereket használták fel gyűlöletkeltésre.
 
Az RTVS bemondója állásával játszik
 
Ez már a második reklámfilm, amely vihart kavart a népszavazási kampányban. Az elsőt,  amelyen ugyancsak egy homoszexuális férfi pár látható,amely egy kisfiút akar örökbe fogadni, az AZR készítette. Azt a filmet az örökbefogadással foglalkozó szakemberek is elítélték, szerintük ugyanis az örökbefogadás távolról sem úgy zajlik, ezen felül pedig Szlovákiában homoszexuális párok nem is fogadhatnak örökbe gyerekeket. A filmet csak a katolikus Lux TV hajlandó közvetíteni, igaz, ők ezt ingyen teszik. A videóban szerepel a köztévé egyik gyesen lévő bemondónője, az RTVS mérlegeli, hogy ezzel nem sértette-e meg a vonatkozó törvényeket. A televízió munkatársainak ugyanis tilos reklámfilmben szerepelniük a frekvenciatörvény értelmében, de tiltja ezt a tévé programkészítő munkatársaira vonatkozó statútum is.
 
A Regina nem sugározza a misét
 
Pénteken a görög katolikus egyház cenzúrával vádolta meg a Szlovák Rádió és Televíziót (RTVS), mert a Regina adó úgy döntött, vasárnap nem adja le Eperjes egyik görög katolikus templomában felvett, ruszin nyelvű misét. Az ok, hogy a pap a mise alatt a népszavazáson való részvételre buzdított. A rádió felajánlotta, hogy leadják a misét, de csak miután kivágták a népszavazásra vonatkozó részt.  „Az adott rész ellentétben áll az RTVS sugárzására  a népszavazás előtt vonatkozó szabályokkal, véleményünk szerint súrolja a gyűlöletbeszéd határát, és egyben sérti a szlovák és a nemzetközi törvényi előírásokat” – áll az RTVS indoklásában.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Lelkes Vince

Elhunyt Lelkes Vince

koronavírus kórház

Koronavírus: 46 beteg elhunyt, 7575 PCR-teszt lett pozitív

dac

Hahn János: Az edzések pörgősebbek és gyorsabbak

benzinár

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár...

terhesség

Kórházba kerékpározott egy vajúdó új-zélandi politikus

falevél

Hizsnyai Tóth Ildikó: mikes.kelemen@ – 9.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.