Közélet

Egyetemi meghívás Kotlebáéknak

Nyitra | Díszvendég volt a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem egyik ünnepségén Marian Kotleba pártjának két parlamenti képviselője, Milan Uhrík és Ján Kecskés.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 4. 12:36

Az egyetem rektora, Ľubomír Zelenický ugyanúgy védekezik, mint Jozef Šimko rimaszombati polgármester.
 
A szélsőséges Kotleba-párt két képviselője csütörtökön vett részt egy ünnepségen, melyen a „doctor honoris causa” tiszteletbeli doktor címmel tüntették ki Abrahim Habibulla Khant, a kanadai Torontói Egyetem oktatóját, valamint in memoriam Zdeněk Helust, a prágai Károly Egyetem professzorát. Khan, akinek szakterülete az összehasonlító vallástudomány és vallásfilozófia, személyesen jött el átvenni a kitüntetést. Az átadóra díszvendégként három parlamenti képviselő jött el, Marián Kéry (Smer) mellett Ján Kecskés, a ĽSNS nyitrai elnöke, valamint Milan Uhrík, a párt országos alelnöke. Mindkét ĽSNS-s honatya szélsőséges megnyilvánulásairól ismert, Uhríkot például a parlamenti választások előtt holokauszttagadó kijelentéseket tett, Kecskés pedig a kötelező védőoltások ellen kampányolt, mondván, autizmust okoznak.
 
A Denník N szerint Uhrík harcba száll a nyitrai megyefőnöki posztért, pártjának választói pedig főleg 18–24 éves fiatalok.
 
Ľubomír Zelenický, a nyitrai egyetem rektora a Denník N kérdésére azt mondta, ilyen alkalmakra minden Nyitra megyei képviselőt meghívnak, így Uhrík és Kecskés is névre szóló meghívót kapott. „Már jogerős lenne, hogy kizárták őket a parlamentből? Nem is értem a kérdését” – válaszolta a lap az azt firtató kérdésére, szerinte rendben van-e olyan párt képviselőit meghívni, akik neofasiszta ideológiát terjesztenek. 
 
Hasonlóképpen nyilatkozott nemrég Jozef Šimko rimaszombati polgármester is, amikor megkérdezték őt, rendben van-e, hogy a Kotleba-párt a város kultúrházában szeretne Jozef Tisóra, a szlovák fasiszta bábállam elnökére emlékezve gálát szervezni. Šimko azzal érvelt a ĽSNS szalonképessége mellett, hogy Kotlebáék pártját nem tiltották be, törvényesen ülnek a parlamentben. Az ügyben a Facebookon megszólalt Lucia Žitňanská, a Híd igazságügyi minisztere is. „A gyűlöletkeltő emberek társadalmi elfogadásával csak saját maguk és az egyetem tekintélyét csökkentik” – tette hozzá. (fm)
 
Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová fogadta az új amerikai nagykövetet

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?