Régió

Egy város két ország a Duna Worldön

Komárom | Január 13-án, vasárnap 21.35-kor sugározza a Duna World tévécsatorna Koltay Gábor Egy város két ország című dokumentumfilmjét.
V. Krasznica Melitta

2019. január 11. 11:30

- Képarchívum

A Felvidék visszacsatolása 80. évfordulója alkalmából készített alkotás az 1938. november 6-i események előzményeit, körülményeit foglalja össze. Szól a trianoni döntés körülményeiről, az azt követő, Alapy Gáspár polgármester nevével fémjelzett dél-komáromi szellemi-fizikai építkezésről, az 1938-as történésekről, valamint Komáromnak a 2. világháború utáni újbóli kettészakításáról.

A filmben közismert történészek, szakértők, dél- és észak-komáromi közéleti szereplők és a polgármesterek is megszólalnak. A dokumentumfilm ősbemutatóját tavaly november 7-én tartották a dél-komáromi Jókai moziban. A Dél-Komárom díszpolgári címét viselő rendező négyrészes dokumentumfilm-sorozatot tervez, amelynek első része a római kortól a 18. századig, a második a reformkortól a kiegyezésig mutatja majd be a város történelmét, a harmadik rész – ami elsőként készült el – az első és második világháború közti, a negyedik pedig az 1945-től napjainkig terjedő időszakot tárja fel. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az orvos kesereg a betegnek

Halálos motorbaleset történt Simony közelében

Horror a szlovákiai utakon: újabb videókat osztott meg a rendőrség

Folytatja a tárgyalást a Híd és az MKP

Halálra gázoltak egy biciklistát a Malackai járásban

Dobozokban egy emberi élet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?