Közélet

Drágább lesz a baromfihús

Pozsony | Az üzletláncok felelőtlen marketingpolitikája az egész baromfiágazatot veszélybe sodorja – állítja az ágazat szakmai szervezete, amely szerint a felvásárlási árak legalább 15 százalékos növelése nélkül a szlovákiai baromfi-feldolgozók lehúzhatják a rolót.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 22. 12:07

Illusztráció - Emil Vasko/Plus 7 dni

„Az üzletláncok ádáz harcot vívnak egymással, hogy melyikük tudja a jelenleginél is olcsóbban adni a baromfihúst, miközben ez nem számít szezonális terméknek, vagyis egyáltalán nem lenne szükség látványos kiárusításokra. Az akciós árak ugyan vonzók lehetnek a vásárlóknak, hosszabb távon azonban ők is vesztesek lehetnek, hiszen emiatt mára veszélybe került az egész szlovákiai baromfiágazat” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója.

Szerinte az elmúlt években látványosan megugrottak a baromfiipari cégek költségei, a nekik fizetett árak azonban hat éve nem nőttek.

„Ez a helyzet tovább már tarthatatlan, hiszen idén tovább drágult a takarmány, nőttek az energiaköltségek, és a kormány szociális csomagja miatt a cégek nagyobb összeget kénytelenek kifizetni az alkalmazottaiknak. Csak az elmúlt hét évben több mint 80 százalékkal nőttek a bérköltségeink. Mindeközben pedig az elmúlt öt évben a fagyasztott csirke kilogrammonkénti átlagára 2,09-ről 1,48 euróra, az élőállatoké pedig 26 százalékkal, 1,01 euróról 80 centre esett vissza” – állítja Molnár.

2018. augusztus 22. 12:37

Egyre több élelmiszert dobunk ki

Szlovákia nemzetközi összehasonlításban is rosszabbul jön ki.

A fagyasztott csirke felvásárlási ára az uniós átlagtól 17 százalékkal marad el, Csehországban 23, Ausztriában 45, Németországban pedig 74 százalékkal fizetnek többet a feldolgozóknak.

Molnár szerint a baromfihús felvásárlói árát Szlovákiában is minél hamarabb legalább 15 százalékkal kellene megemelni, ellenkező esetben kérdésessé válik az egész ágazat jövője.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?