Közélet

Danko: Nem tartom opciónak az alkotmánybírók mandátumának meghosszabbítását

Pozsony | Andrej Danko házelnök (SNS) szerint az, hogy meghosszabbítsák a februárban leköszönő alkotmánybírók megbízatási idejét, nem lehet opció, azon kívül nem is lenne szabályos. Februárban jár le az Alkotmánybíróság 13 bírójából kilenc megbízatása, a képviselőknek helyettük kell 18 jelöltet nevezniük a posztra. Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) szerint amennyiben ez nem sikerül, B-tervnek ott van a jelenlegi bírók mandátumának meghosszabbítása.
TASR

2019. január 7. 10:38

Andrej Danko - TASR-felvétel

„A parlament meghirdette a választásokat, a többi már nem az én kezemben van. A koalíció, az ellenzék és az államfő feladata, hogy leüljenek egy asztal mögé. Hogy ez sikerül-e, azt nem tudom. Amennyiben a három fél nem lép fel felelősségteljesen, elképzelhető, hogy nem választják meg az alkotmánybírókat" – fejtette ki a TASR-nek Danko.

Danko még 2015 decemberében nyilatkozta, hogy véleménye szerint nem szerencsés, ha politikailag aktív személy látja el az alkotmánybírói funkciót, ezért lehetőség szerint el kell kerülni ezeknek a személyeknek a jelölését. „A legnagyobb probléma Szlovákiában az, hogy aki hatalmon van, azt hiszi, hogy mindent megtehet. Az a gond, hogy nincs különválasztva a törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom, ezért a parlament dönti el azt is, hogy ki lesz a főügyész" – mondta akkor. 2017-ben ezt a nézőpontját megerősítette, mondván, hogy nincs oka a véleményén változtatni, mert semmilyen körülmény nem változott 2015 óta az ügyben.

Az alkotmánybírói posztra Peter Kresák (Most-Híd), a koalíciós partner képviselője is igényt tart. „Vannak a képviselők, akiknél a szükséges gyakorlattal van a gond. Most természetesen nem Mojmír Mamojkoról vagy Jana Laššákováról beszélek, mindkettejüket tehetséges jogászoknak tartom. A személyes véleményem nem változott, de az élet sok váratlan helyzetet teremt. Ha politikai kompromisszumot kell kötni Peter Kresák megválasztása miatt, hajlandó vagyok rá, máskülönben megtörténhet, hogy egyszerűen nem lesznek alkotmánybíróink" – állítja Danko.

Az SNS nem tervez saját jelöltet indítani. „Olyan időket élünk, amikor egyik nap mondok egy nevet, a másik nap pedig ez a személy élő céltáblává válik. Kérdezem én, akkor minek ez az egész? Elfogadhatjuk helyette a szakmai szervezetek jelöléseit is, és az SNS képviselőit is erre fogom buzdítani" – tette hozzá Danko.

Róbert Madej (Smer-SD), a parlament alkotmányjogi bizottságának az elnöke elmondta, hogy a jelöltek között van Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Ján Šikuta, a Legfelsőbb Bíróság bírója és Peter Kresák képviselő is. A bizottság eddig összesen 14 jelöltet tart számon, akiket például a jogi karok dékánjai, a Bírói Tanács tagjai vagy a Legfelsőbb Bíróság elnöke javasolt. Kresákot és Šikutát ketten is jelölték. A további jelöltek Libor Duľa, Martina Jánošíková, Robert Šorl, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš és Marián Sluk.

Madej jelezte, hogy ma még vár további tizenegy jelölést egy intézettől. A jelöléseket legkésőbb a mai napig kell eljuttatni a bizottságnak, mivel a bizottság ülésezése előtt 15 nappal már nyilvánossá kell tenni a neveket. A parlamenti képviselők a parlament január 29-én kezdődő ülésén fogják megszavazni az alkotmánybírói jelölteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rejtett kamerákkal kísérték el az áldozatokat a pedofil papokkal való szembesítésre

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

Csak két út van előttünk

Fico: A média és az ellenzék gyűlöletet szít

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?