Csökkent a Szlovákiában menekültstátusért folyamodók száma

Pozsony |

<p>A múlt évhez és a korábbi évekhez képest is csökkent idén Szlovákiában a menekültstátuszért folyamodók száma, november végéig 413 főt tett ki - derült ki a szlovák belügyi tárca mellett működő migrációs hivatal statisztikáiból.<br />&nbsp;</p>

Tavalyhoz képest azoknak is csökkent a száma, akiknek megítélték a menekültstátuszt. Az idén eddig 15 ember kapott menekültstátuszt, míg tavaly a 732 kérelemből 32-t bíráltak el pozitívan.
   
A migrációs hivatal utóbbi húsz évet feldolgozó statisztikái szerint a Szlovákiában menekültstátuszért folyamodók száma 2004-ben érte el eddigi maximumát, azóta csökkenő tendenciát mutat. Míg 2004-ben még csaknem 11 és fél ezren folyamodtak menekültstátuszért Szlovákiában, két évvel később számuk ennek negyedére esett vissza, s a tavaly kimutatott enyhe emelkedést leszámítva folyamatosan csökken.
   
Azoknak a személyeknek a száma, akiknek a hivatalos szervek megítélték a menekültstátuszt, nem mutat nagyságrendbeli változást az ország 1993-as önállósodása óta. A menekültstátuszt megkapók száma az utóbbi két évtizedben abszolút értékben és a menekültstátuszért folyamodók számához viszonyított arányában is 1995-ben volt a legmagasabb.

A vizsgált időszakban összesen beadott közel 57 ezer hatszáz kérelem közül 620 esetben ítélték meg a menekültstátuszt a kérelmezőnek a szlovák hatóságok, s a kérelmezők közül eddig 220-an kaptak szlovák állampolgárságot. A menekültstátuszért folyamodó személyek túlnyomó többsége már évek óta Afganisztánból, Szomáliából és Eritreából érkezik az országba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?