Közélet

Csökken a súlyos közlekedési balesetek száma

Pozsony | Évről évre egyre kevesebb olyan közúti baleset történik, amely után a résztvevők kórházi ellátásra szorulnak – derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) legújabb statisztikájából. A leggyakoribb balesettípus azonban nem a közlekedési eszközökhöz köthető: a legtöbben az otthoni esések következtében kerülnek kórházba.
author
Nagy Roland

2022. augusztus 9. 19:00

A legtöbb súlyos közúti balesetet tavaly a kerékpárosok szenvedték el
A legtöbb súlyos közúti balesetet tavaly a kerékpárosok szenvedték el - TASR-felvétel

Az NCZI a legfrissebb elemzésében kifejezetten azoknak a kórházi kezeléseknek a számával foglalkozott, amelyekre valamilyen baleset következtében került sor. Itt nemcsak a közlekedési balesetekre kell gondolni, hanem például az esésekre, és más olyan szerencsétlenségekre is, amelyeket a sérültek elszenvedtek.

Az összesített statisztikák alapján 2021-ben 58 909 személyt kellett kórházba szállítani a balesetek miatt. Ez az előző évhez képest több mint 10 százalékos csökkenést jelent, konkrét számban kifejezve 7051-gyel kevesebben szorultak kezelésre. Ha viszont a koronavírus előtti időszakot vizsgáljuk, akkor a visszaesés még látványosabb: 2019-ben még 78 774 személyt kellett ellátni, vagyis 25 százalékkal többet, mint tavaly. Ebben minden bizonnyal nagy szerepet játszik, hogy a járvány miatt 2021-ben többször is olyan óvintézkedések voltak érvényben, amelyek jelentősen korlátozták a lakosság mobilitását.

Az esések

Az adatokból kiderült, hogy a legtöbb sérülésre valamilyen esés következtében került sor. Ezek tették ki az összes kórházi kezelés több mint kétharmadát (39 531 személy). A 2020-as évhez képest itt is csökkenés látszik, tavaly 2517-tel, vagyis 6 százalékkal kevesebb volt a komoly sérülés. Nemek tekintetében a férfiak állnak rosszabbul, esetükben 20 273 esést jegyeztek, míg a nőknél 19 258-at.

Ami pedig a korosztályos eloszlást illeti, az időseknek kell a leginkább odafigyelniük, hiszen legtöbbször a 65 évnél idősebb korosztály képviselői esnek el úgy, hogy utána kórházi kezelésre szorulnak. Érdekes módon ennél a korosztálynál magasabb a női balesetek száma (11 149 a nőknél, 5 541 a férfiaknál). Az esések leggyakoribb következménye a combnyaktörés, a medencetörés és a bokasérülés.

Szintén gyakran történik súlyos esés a 45 és 64 év közti korosztályban, utánuk következik a gyerekek és a fiatal felnőttek korosztálya (0-24 év), a legritkábban pedig a 25 és 44 év közötti korosztályba tartozó személyek kerülnek kórházba az esések miatt.

A statisztikák alapján a legtöbb ilyen baleset otthoni környezetben történik (48,3 százalék), ehhez képest az utcán csak a 8,8 százalékuk (bár hozzá kell tenni, hogy a NCZI az esések 30 százalékánál nem rendelkezik a helyszínre vonatkozó információkkal).

A közlekedési balesetek

Az előző évek adatai alapján az látszik, hogy a szlovák közutak egyre biztonságosabbak, hiszen egyre kevesebb súlyos közlekedési baleset történik. 2021-ben összesen 3405 személy került kórházba, ehhez képest 2020-ban 3538, 2019-ben 3915, 2018-ban pedig 4162, vagyis a csökkenő tendencia már régóta tart. A balesetek elhanyagolható hányada történt vízen és levegőben, vagyis statisztikailag még mindig a közutak számítanak a legveszélyesebbnek. A legtöbb súlyos balesetet tavaly a kerékpárosok szenvedték el (1004), utánuk következnek a személyautók sofőrjei (813), majd a gyalogosok (528) és a motorosok (447). A tömegközlekedési eszközökön viszonylag kevés sérülés történt: 87-en szenvedtek súlyos balesetet trolibuszon, 17-en pedig autóbuszon.

A közlekedési balesetet elszenvedők leggyakrabban valamilyen fejsérüléssel kerülnek kórházba, de gyakoriak a mellkasi sérülések és a gerincsérülések is.

Korosztályos eloszlás tekintetében ki lehet jelenteni, hogy a közlekedési balesetek leggyakoribb elszenvedői a középkorú férfiak: összesen 1061 személy került ki a 25 és 44 év közötti korosztályból, több mint kétharmaduk férfi. A második helyen a 65 év feletti korosztály áll, közülük 937-en kerültek kórházba valamilyen közlekedési baleset miatt. Érdekesség, hogy 2020-ban is ugyanennyien szenvedtek balesetet ebben a korosztályban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.