Közélet

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

Pozsony | Csődeljárást hirdetett tegnap a Pozsonyi I. Járásbíróság a gazdasági csalásért már elítélt Ladislav Bašternák vállalkozó magántulajdona ellen.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 21. 15:41

- TASR-felvétel

Bár a vállalkozó tulajdonának jelentős részét rokonaira és ismerőseire írta át, a csődbiztos minden ilyen átíratást megkérdőjelezhet a bíróságon, amely később semmissé nyilváníthatja azt. Bašternákot idén márciusban ítélték el kétmillió eurós adócsalás és biztosítási csalás bűntette miatt. Büntetését a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie.

Bašternák csalásait eredetileg a pénzügyőrség leplezte le, a hatóságok viszont csak azután indítottak érdemleges nyomozást, hogy az ügy iránt a Denník N és a Trend lap is elkezdett érdeklődni.

A csődeljárás megkezdését már április elején kérvényezte a Pozsonyi Körzeti Hivatal a járásbíróságon, a taláros testület viszont csak most jelölte ki a csődbiztost.

Bašternák már tavaly év végén tudta, hogy csődeljárás fenyegeti, ezért ingatlanjainak egy részét feleségére, különböző cégekben levő részvényeit pedig családjára, ügyvédjére írta át. Felesége nevére íratta például egy Dóvalban (Donovaly) lévő apartmanházat, egy Pozsonyban, a Slavín környékén álló házat, a Five Star Residence komplexum épületében található apartmanokat és más nem lakáscélú helyiségeket. Az egyetlen ingatlan, amely még mindig tulajdonában van, a Bonaparte épületkomplexumban található lakás. Itt él még mindig Robert Fico, a Smer elnöke is.

A vállalkozó például Ján Počiatek volt pénzügyminiszterrel és további személyekkel együtt részvényes volt a BG Invest társaságban. Ennek a cégnek a tulajdonában volt egy adminisztratív épület, amelyet jóval a csődeljárás megkezdése előtt eladtak; a BG Investben levő részvényeit pedig a testvérére írta át – figyelmeztetett a Denník N lap. (TASR, dp)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés a gyermekorvos az országban

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?