Közélet

Csendes kólaivás a Smerben

Pozsony | Robert Ficót kólásüveggel a kezében ünneplik, és az egekbe emelik a Smer politikusai. Emlékeznek még? Ez volt az a fotó, amely emblematikusan jellemezte a négy évvel ezelőtti választásokat, melyek után a Smer egyedül alakíthatott kormányt. Szombat éjszaka semmi ilyesmi nem volt a párt székházában.
Veres István

2016. március 6. 14:37

A politikusok tíz előtt kezdtek szivárogni, elsőként Ľubomír Jahnátek földművelésügyi, és Peter Žiga környezetvédelmi miniszterek, és Martin Glváč védelmi tárcavezető. Mindenki nagyon szűkszavú volt, vélhetően már tudták, mit fog mutatni az exit poll. Marek Maďarič kulturális miniszter még mosolygott, hatvan százalékos részvételi arányt tippelt, és sok meglepetést. Monika Flašíková-Beňová szavaiból már érezhető volt, hogy nagy baj készül. „Nagy szégyen lesz Szlovákiának, ha a fasiszták a parlamentbe kerülnek” – kezdte az EP-képviselő, holott akkor még senki nem beszélt Kotleba várható sikeréről. A Smernek Beňová 30 százalék feletti eredményt tippelt. Nem lett igaza. Közvetlen utána érkezett egy fekete Audi SUV-on Fico és Robert Kaliňák belügyminiszter. Az előző választások eredményváróin mindketten megeresztettek néhány kedélyes mondatot vagy poént. Most nem. „Sok párt lesz a parlamentben, és patthelyzet várható” – hadarta Fico, majd besiettek. Innentől kezdve szinte senki nem jött le a politikusok közül az emeletről. 

Mindenről az utóbbi egy hónap tehet, és a sajtó, amely átvette az irányítást. Legalábbis ezt gondolja Miroslav Číž, a Smer parlamenti képviselője, a parlament alelnöke. Číž most sem okozott csalódást az unatkozó újságíróknak: bár szabadkozott, hogy korán van bármit is mondani, azért sikerült tíz percig beszélnie. Kiemelte: egy hónapja még 40 százalékon álltak, de mindenki nagyon csúnyán támadta őket, így néha kénytelenek voltak ellenlépéseket is tenni.

Číž szerint Kollár legalább akkora problémát jelent, mint a besztercebányai megyefőnök, hiszen a választói gyakorlatilag választási program nélküli erőt juttatatak a törvényhozásba. Protestpártokból viszont más európai országok parlamentjeinek is kijutott bőven az utóbbi időben, emlékeztetett Číž.

Hajnali egy óra után a politikusok kezdtek elszállingózni. Miroslav Lajčák külügyminiszter távozásakor annyit mondott a bejáratnál, hogy nincs ok az ünneplésre, mert fasiszták kerülnek a szlovák parlamentbe.

Kólás képeket tehát legfeljebb egymásról készíthettek az újságírók. Fogyott is a koffeintartalmú üdítő rendesen, hiszen a pártvezetés sajtótájékoztatójára reggel hétig várni kellett. 

Érdekelheti még:

Hogyan szavaztak a nyugati magyarlakta járásokban?

Milyen lett az eredmény Gömör és Nógrád járásaiban?

Hogyan szavaztak a keleti magyarlakta járásokban?

EZ A 150 EMBER ÜLHET BE A PARLAMENTBE

CSAK 7 MAGYAR KÉPVISELŐ LESZ A PARLAMENTBEN

NAGY VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGLALÓNKAT ITT TALÁLJA

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.