Közélet

Csak akkor nevez ki új alkotmánybírókat az államfő, ha az összes jelölt meglesz

Pozsony | Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem változtat az álláspontján, és csak akkor nevezi ki az új alkotmánybírókat, ha teljes lesz a jelöltek száma.
TASR

2019. augusztus 15. 10:23

- TASR-felvétel

Elvárja, hogy szeptemberi ülésén a parlament megválassza a még hiányzó jelölteket, azután azonnal intézkedik, hogy az Alkotmánybíróság (ÚS) mielőbb működőképes legyen. Mostanáig 14 jelöltet választott meg a parlament. A teljes létszám 18, vagyis négy alkotmánybíró-jelölt hiányzik még.

„Nem változtatok az álláspontomon. Az alkotmánnyal összhangban cselekszem. Az alkotmány világosan kimondja, hogy a parlamentnek kétszer annyi jelöltet kell választania, mint ahány megüresedett hely van” – mondta Čaputová azután, hogy szerdán találkozott Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszterrel.

Az államfő azt mondta, reméli és hiszi, hogy mintegy fél év elteltével, szeptemberben megválasztják a kellő számú jelöltet. Ezután pedig mindent megtesz, hogy az Alkotmánybíróság minél előbb teljes létszámmal működjön.

Az Alkotmánybíróságon kilenc hely üresedett meg februárban. A parlamentnek ennek a kétszeresét, vagyis 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az államfőnek ki kellett volna jelölnie kilenc alkotmánybírót. A törvényhozásnak mostanáig nem sikerült megválasztania a kellő számú jelöltet. Néhány alkotmánybírót Andrej Kiska előző államfő már kinevezett, jelenleg 13 tagja van az Alkotmánybíróságnak.

A szeptemberi választásra egyelőre ketten jelentkeztek: Robert Šorl és Michal Matulník. A javaslatokat augusztus 26-ig lehet benyújtani. A parlamentben egyelőre nincs egyezség a szavazás módjáról. A Smer-SD ragaszkodik a titkos szavazáshoz, az SNS és a Most-Híd szeretné elérni, hogy nyilvános legyen a voksolás.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének kiválasztásával a köztársasági elnök megvárja a Bírói Tanács döntését, a tanácsnak szeptember 9-ig kell kiválasztania a jelöltet erre a posztra. „Ezután kell eldöntenem, kinevezem-e az illetőt” – tette hozzá az elnök asszony. Úgy fogalmazott, a szakmai alkalmasság mellett az emberi kvalitásokat is figyelembe fogja venni a döntés meghozatalakor. Azt mondta, számára fontos, hogy az illető az igazságszolgáltatás szempontjából megbízható legyen, mert ezen a téren kritikusan alacsony szinten van az ország. A tisztség iránt Štefan Harabin, a testület jelenlegi bírója érdeklődik. A sajtóban szóba került Jana Bajánková, a legfelsőbb bíróság tagjának neve is. Daniele Švecová, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének ötéves mandátuma októberben jár le.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?