Közélet

Célegyenesbe ért az összefogás?

Pozsony | Körvonalazódik a Híd és az MKP együttműködése a parlamenti választás előtt. A héten tovább egyeztetnek a választási pártról, ez azonban az MKP-ban nem mindenkinek tetszik.
Czímer Gábor

2019. október 15. 18:40

Bal oldalon Őry Péter (MKP), jobb oldalon Ravasz Ábel (Híd)
Bal oldalon Őry Péter (MKP), jobb oldalon Ravasz Ábel (Híd)

A Híd elnöksége hétfői ülésén tudomásul vette az MKP Országos Tanácsának hétvégi határozatát. Ez utóbbiban az MKP elfogadta a Hídnak a választási párt létrehozásáról szóló ajánlatát. A két párt közötti egyezség részleteiről egyelőre nem tájékoztatnak. Ravasz Ábel, a Híd alelnöke kérdésünkre azt mondta, akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha már sikerül konkrétumokban megállapodniuk. Az alelnök a lehetséges megegyezésnek a sajtóban megjelent sarokpontjairól, így a lista pártok közötti felosztásáról, vagy az elnököknek a 10. hely mögé való beosztásáról elmondta, még nincs végleges megállapodás. „Nem minden igaz, ami nyilvánosságra került” – mondta Ravasz a feltételekről. Az alelnök hangsúlyozta, hogy csak a 3 párt, a Híd, az MKP és az MKDSZ delegációi tárgyalnak majd.

A listavezető kérdése

Egyes információk szerint Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter, Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter vagy Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, romaügyi kormánybiztos neve merült fel a listavezetői poszttal kapcsolatban. Ezt azonban a két pártból senki sem erősítette meg. Ugyancsak meg nem erősített információ, hogy a választási párt jelöltlistáját felügyelő megbízott személyt a Híd adná.

Agócs Attila, a Híd alelnöke és egyben Fülek polgármestere csak azt a korábbi információt erősítette meg, mi szerint a Híd és az MKP arról egyeztet, hogy az MKDSZ-ből létrehozott választási párt jelöltlistáján vágjanak neki a választásnak. Hozzátette, a tárgyalások során formai, technikai jellegű és tartalmi, értékrendbéli pontokban is meg kell állapodniuk. Formai kérdés például, hogy hogyan működjön a választási párt, tette hozzá az alelnök.

A pártelnökök helye

Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Híd elnökségének tagja, elmondta, a párttestület hétfőn úgy döntött, intenzív, háromoldalú tárgyalásokat folyatnak. Ezt azzal egészítette ki, hogy a pártoknak abban is meg kell egyezniük, miként fognak kampányolni.

Menyhárt József, az MKP elnöke szerint közel az Híddal való megállapodás. „Az idő rövidsége miatt hamarosan tényként kell azt kezelnünk, hogy meg tudunk egyezni egy választási pártban” – mondta az MKP vezetője. Hozzátette, kiindulási alap lehet az, amiben a korábbi koalícióról való tárgyalások során már megegyeztek. Menyhárt szerint az olyan dolgok, minthogy a lista hányadik helyén indulhatnak a pártelnökök, a folyamatban levő tárgyalások során dől majd el. 

Nem mindenki lelkes

Az MKP Országos Tanácsa (OT) szombaton döntött arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat a Híddal egy választási párt létrehozásán. Ezt 55 igen, 10 tartózkodás és 2 ellenszavazat mellett fogadták el. 

Németh Gabriella, a párt szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke volt az egyik tartózkodó. Németh elmondta, tiszteletben tartja az OT döntését, de nem tarja azt helyesnek. „A magyar választóknak magyar egységre van szüksége, de ezt a Híd vezetésével nem tudjuk megteremteni” – mondta, és hozzátette, a pártban sokan ellenzik, hogy közösséget vállaljanak a jelenleg is kormányzó Híddal.

Berényi József, Nagyszombat megye MKP-s alelnöke a Híddal közös választási pártban való indulással kapcsolatban arról beszélt, tartalmi, személyi, szerkezeti és kampányvezetési kérdésekben is megállapodásra kell jutni. „Az OT-n ezekre a kérdésekre nem kaptam választ, de a tárgyalások még zajlanak” – mondta Berényi. Hozzátette, a Híd és az MKP együttműködésének világosan ki kell mondania, hogy a Smerrel, az SNS-szel és a Kotleba-féle ĽSNS-szel nem szabad kormányba lépnie. Egyelőre azonban nem derült ki, hogy lesz-e erre vonatkozó feltétele a Híd és az MKP együttműködésének. „Ez még valószínűleg a tárgyalások témáját képezi” – tette hozzá Berényi, aki az OT ülésén tartózkodott a választási pártról való szavazáskor.

Furik Csaba, Kisgéres MKP-s polgármestere a párt hétvégi OT-jén nemmel szavazott a Híddal közös választási pártra. „Én azt gondolom, hogy másképpen is össze lehet szedni az 5 százalékot” – mondta Furik. A Híd és az MKP képviselői úgy nyilatkoztak, az egyeztetéseket még a héten folytatják. Meg nem erősített információk szerint a pártok vezetői ma este is tárgyaltak.

Az Összefogás feltételei

A bejegyzésre váró Összefogás mozgalom hétfőn nyilvánosságra hozta azon feltételeit, amelyek mellett hajlandó lenne csatlakozni a két nagyobb párt által létrehozott választási párthoz. Ebben a magyar kisebbségi és nyelvi jogokra vonatkozó pontok mellett szerepel a kormányváltás kitétele, de az is, hogy a mozgalom arányos részvételt kapjon a választási párt testületeiben és megőrizhesse önálló arculatát is.

Mózes Szabolcs, az Összefogás nevében a választási párttal kapcsolatban elmondta: „Akkor tudunk részt venni, ha meg tudjuk valósítani elképzeléseinket, ha megegyezünk a Smer leváltásában, ha lehetőség nyílik a megújulásra és a régi elit önreflexiójára”. Mózes hozzátette, a Híd és az MKP felelőssége, hogy mindenki előtt megnyissák a listát, hogy ne pártpaktumot kössenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átverések fekete péntekre

Párkány: Csicsay Alajos és Gyűgyi László kapta a Pro Urbe-díjat

VIDEÓ: Orbán után most Gyurcsány bőrébe bújt Bödőcs Tibor

Várhatóan decemberben nyitják meg az érsekújvári hidat

Raši: Elhárultak az utolsó akadályok is Krasznahorka várának újjáépítése elől

Személyautó ütközött össze egy kamionnal Dunaszerdahely mellett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!