Közélet

Čaputová szerint is a koordináció hiánya miatt alakult ki a Trnka körüli helyzet

Pozsony | A rendőrség és az ügyészség közötti nem megfelelő koordináció az oka a Dobroslav Trnka volt főügyész körül kialakult helyzetnek – jelentette ki Zuzana Čaputová a Milan Lučanský országos rendőrfőkapitánnyal és Jaromír Čižnár főügyésszel folytatott beszélgetést kivetően. Mindketten biztosították a köztársasági elnököt afelől, hogy folytatódik a vizsgálat.
TASR

2020. január 22. 17:36

Zuzana Čaputová
- TASR-felvétel

„Meggyőződésem, hogy az ilyen kényes, az igazságszolgáltatás legmagasabb beosztású képviselőit érintő ügyekben hatékony együttműködésre van szükség a nyomozóhatóság és az ügyészség között. Nem fordulhat elő, hogy a két hatóság eltérő állásponton legyen, ami miatt végül nem indul nyomozás az ügyben, mint ahogy az sem, hogy egy ilyen döntésre nem adnak kielégítő magyarázatot az illetékesek” – mondta az elnök asszony.

Az államfő hangsúlyozta, az, hogy Trnkát szabadlábra helyezték, nem jelenti azt, hogy lezárult a vizsgálat. Hozzátette, úgy véli, ennek az ügynek a megfelelő kezelése hozzájárulhat az igazságszolgáltatásba vetett bizalom megerősítéséhez, és azt mondta, a rendőrség és az ügyészség felelőssége nem érhet véget ott, hogy indul-e eljárás vagy nem.

„Felelősségük van abban is, hogyan kommunikálnak ezekben az ügyekben a nyilvánossággal, hogy eloszlatják-e a jogosan felmerült kételyeket”

– hangsúlyozta.

Hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a nyomozók függetlenségét, és a rendőrségnek valamint az ügyészségnek azt a jogát, hogy eldöntse, mennyi és milyen információt hoznak nyilvánosságra.

„Érdeklődésemet a múlt heti történések, Trnka őrizetve vétele, majd a másnapi szabadlábra helyezése keltette fel” – közölte.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, ez nem egy szokványos bűncselekmény.

„A felvételek szerint a főügyész a hivatása szabályaival ellentétes módon cselekedett, például amikor tétlen maradt olyan helyzetekben, amikor főügyészi pozíciója megkövetelte volna, hogy lépéseket tegyen” – jegyezte meg az államfő.

Lučanský elismerte, hogy kudarcba fulladt a nyomozó és az ügyészség közötti koordináció. Szerinte azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy a nyomozó a törvény szerint és a legjobb tudása szerint járt el.

Čižnár jogszerűnek értékelte a Különleges Ügyészi hivatal ügyészének eljárását, és hozzátette, az ügyészség továbbra is vizsgálja az ügyet.

„Jaromír Čižnár főügyész ma a főügyészség épületében találkozott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel. A főügyész informálta Trnka ügyéről az államfőt”

– közölte Andrea Predajňová, a főügyészség szóvivője.

Trnkát hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt vette őrizetbe a múlt héten a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Trnkával kapcsolatban a volt főügyész és Ján Počiatek volt pénzügyminiszter közötti beszélgetésről készült felvétel alapján felmerült a Lemikon-ügyben elkövetett gazdasági bűncselekmények gyanúja.

Trnkát másnap a Különleges Ügyészi Hivatal ügyészének végzése alapján szabadlábra helyezték, mert nem látott okot arra, hogy eljárást indítson ellene.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
klus

Kettős állampolgárság: semmi változás?

koronavírus bevásárlás
Frissítve

Matovič további engedményeket jelentett be

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

Komárom

Újra iskolapadban az Eötvös sulisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.