Közélet

Čaputová megköszönte a magyarországi szlovákoknak a hagyományok megőrzését

Pozsony/Budapest | Budapesti látogatása keretében Zuzana Čaputová államfő csütörtökön köszönetet mondott a magyarországi szlovák önkormányzatok és szervezetek képviselőinek a hagyományok, az élő nyelv, valamint a kultúra megőrzéséért és továbbadásáért a fiatalabb generációknak.
TASR

2019. július 12. 08:16

- TASR-felvétel

„Az SZK és Magyarország közötti viszony rendkívül fontos. Fontos, hogy továbbra is konstruktív legyen a kapcsolatunk, részben szomszédos államként, részben pedig olyan országként, amelynek a területén kisebbségek élnek, ugyanúgy, ahogy Magyarországon is élnek szlovákok” – mondta Čaputová.

„Nagyon fontos, amit önök a kultúránk megőrzéséért tesznek, és ezért nagyon hálás vagyok” – értékelte a magyarországi szlovákok képviselőinek tevékenységét az elnök asszony. Emlékeztetett, hogy Csehországban és Brüsszelben is találkozott az ott élő szlovákokkal.

Alžbeta Hollerová Račková, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta: a mai Magyarország területén élő szlovákok ősei több mint 300 évvel ezelőtt telepedtek le a mai Komárom-Esztergom megye területén, illetve Budapest környékén és a Pilis térségében, továbbá Nógrádban, Zemplénben és az Alföldön. Jelenleg csaknem 9000 szlovák anyanyelvű lakosa van Magyarországnak. A legutóbbi népszámláláson csaknem 30 000 magyar állampolgár vallotta magát szlovák nemzetiségűnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Ismét áll a bál a koalícióban: Danko indoklás nélkül törölte Cséfalvay külföldi útját

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Peter Tóth azt állítja, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész információkkal látta el Norbert Bödör vállakozót

EP: itt is dúl a Fidesz–ellenzék háború

Legfrissebb galériák
Olvasta már?