Čaputová: Fontos az Ukrajnának nyújtott segítség, és van értelme

caputova kp

Az Ukrajnának nyújtott segítség fontos, és van értelme, mert legfőbb érdekünk, hogy a régióban béke és stabilitás legyen – mondta szerdán Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Visegrádi Négyek (V4) országainak elnöki csúcstalálkozója után.

Petr Pavel cseh elnök úgy fogalmazott, természetes, hogy bizonyos kérdésekben eltérő állásponton vannak az egyes országok. „Abban mindannyian egyetértettünk, hogy Ukrajnának sikerrel kell járnia, Oroszországnak pedig nem, és továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát" – mondta.

A cseh elnök elmondta továbbá, hogy reálisan látják a helyzetet, és sok problémát is érzékelnek, ez azonban nem lehet akadálya annak, hogy konszenzusra jussanak abban a kérdésben, hogyan támogassák Kijevet. „Az, hogy az egyik ország nagyobb hangsúlyt fektet a konkrét katonai segítségre, a másik pedig inkább anyagi, humanitárius segítséget nyújtana, végső soron jó, mert ez azt jelenti, hogy sokrétű, sokféle elemből álló segítséget nyújthatunk Ukrajnának" – tette hozzá Pavel.

„A V4-es együttműködés létezik, és nagyszerű jövő áll előtte" – mondta Novák Katalin magyar köztársasági elnök. Megismételte, hogy az álláspontjuk közös az ukrajnai háború kérdésében, abban, hogy Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút. „Mi Ukrajna mellett állunk, és igyekszünk segítséget nyújtani Ukrajnának, hogy meglegyenek az eszközei, amelyekkel megvédheti az országot és a népet" – mondta Novák. A magyar államfő hangsúlyozta továbbá az orosz energiaforrásoktól való függetlenedés fontosságát. Andrzej Duda lengyel elnök szerint a V4-országoknak mozgósítaniuk kellene a szövetségeseiket is Ukrajna megsegítése céljából.

Čaputová emlékeztetett arra, hogy a szerdai V4-csúcstalálkozó volt az utolsó, amelyen államfőként részt vett. Hozzátette, olyan témák kerültek terítékre, amelyekben közösek a V4-országok érdekei, és ilyenekből sok van.

Az aktuális külpolitikai kérdések mellett a Nemzetközi Visegrádi Alap projektjei és a kölcsönös infrastrukturális együttműködés is téma volt, köztük a gyorsvasutak, az energiabiztonság, és a nyersanyagok, valamint az adatgazdaságtan.

A Nemzetközi Visegrádi Alap a V4-ek egyetlen szilárd szervezeti struktúrája. Költségvetése tízmillió euró, amihez minden tagország egyenlő mértékben járul hozzá. Novák Katalin azt javasolta, duplázzák meg a hozzájárulás összegét. Duda erre úgy reagált, hogy az államfők a miniszterelnökök elé terjesztik a javaslatot.

A V4-es országok államfői tavaly októberben, a pozsonyi csúcson találkoztak legutóbb, a Szlovák elnökség idején. Július 1-je óta Csehország tölti be az elnökséget. A prágai vár irodájának tájékoztatása szerint a találkozó a szlovák elnökség törekvését folytatja, azt, hogy visszatérjenek a visegrádi együttműködés gyökereihez, amely az emberi jogok, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és a jószomszédi kapcsolatok elvein alapul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?