Čaputová és Pellegrini meghívta a parlamenti pártok vezetőit az elnöki palotába

pellegrini caputova

Zuzana Čaputová államfő közösen Peter Pellegrini megválasztott államfővel meghívja az elnöki palotába az összes parlamenti párt elnökét, hogy lecsillapítsák a feszült helyzetet az országban, és közösen ítéljenek el minden erőszakos cselekményt.

„A merényletet magányos támadó követte el. De a jelenlegi feszült helyzet és a gyűlölködés kollektív tevékenységünk eredménye” – jelentette ki az államfő.

Mindenkit felszólított, hogy hagyjon fel a vádaskodással és a gyűlöletkeltéssel, és az ország lépjen ki végre ebből az ördögi körből. Pellegrinivel egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a társadalom megnyugtatása, a helyzet lecsillapítása. A Robert Fico elleni merényletet nemcsak emberi tragédiának, hanem a demokratikus berendezkedés elleni támadásnak tekinti.

„Ami most a legfontosabb, az az, hogy minél gyorsabban felépüljön a kormányfő” – tette hozzá.

Pellegrini az EP-kampány visszafogására szólította fel a pártokat. „Ugyanis a kampány természetes velejárója a nézetek ütköztetése és a politikusok közti kölcsönös vádaskodás. De a további konfrontáció az, amire egyáltalán nincs szüksége az országnak. Ezért azt kérem, függesszék fel vagy fogják vissza a kampányt legalább addig, amíg csillapodik a helyzet, és többet fogunk tudni e förtelmes tett kivizsgálásáról” – mondta Pellegrini.

A megválasztott államfő reméli, hogy egyetlen politikus sem használja ki a kormányfő elleni merényletet arra, hogy politikai tőkét kovácsoljon belőle magának. Hozzátette, a társadalomnak most arra van szüksége, hogy lássa, egységes a teljes politikai paletta, és az elvárható minimum a civilizált politikai párbeszéd. Mint mondta, megrettentette, hogy hova vezethet az eltérő politikai nézetekből táplálkozó gyűlölet, és a merénylet egyben a demokrácia elleni támadás is volt. „Közösen kell elítélnünk, és ez lehet az első lépés a nemzet megbékéléséhez és az indulatok lecsillapításához” – tette hozzá azzal, hogy a társadalomnak ezen az úton kell elindulnia.

Čaputová leszögezte, a politikusoknak tudniuk kell uralkodni az érzelmeik felett. „A gondolataik, kijelentéseik, tetteik felett. Mert azzá válunk, ahogy gondolkodunk, és most elsősorban jobb emberré kellene válnunk mindannyiunknak” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?