Közélet

Čaputová, a változás ígérete

Pozsony | Szlovákia már 2009-ben közel állt ahhoz, hogy elnöknője legyen. Iveta Radičová bejutott a második fordulóba, ahol alulmaradt Ivan Gašparovičcsal szemben. Tíz évvel később Szlovákia köztársasági elnökét Zuzana Čaputovának hívják, jelenleg ő a világ 12. és egyben legfiatalabb elnöknője. A két elnökjelölt helyzetét, lehetőségeit és a választások társadalmi környezetét vesszük górcső alá.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2019. április 2. 16:30

Caputova
Somogyi Tibor felvétele

Iveta Radičová – 2009

Iveta Radičová tíz éve ismert politikus volt, amikor elindult a köztársaságielnökválasztáson: a második Dzurinda-kormányban munkaügyi miniszterként dolgozott és az SDKÚ alelnöke volt. A kampányban az akkor ellenzéki SDKÚ-DS, MKP, KDH és OKS is nyíltan támogatta. 2009-ben és 2019-ben is a Smer volt a kormánykoalíció legerősebb pártja. A Smer tíz éve az akkor hivatalban lévő Ivan Gašparovičot támogatta.

Zuzana Čaputová – 2019

Zuzana Čaputová nevét az elnökválasztás előtt csak kevesek ismerték, a bazini szemétlerakó ellen folytatott harcára javarészt csak az újságírók és az érdekelt felek emlékeztek. A kampány elején a Progresszív Szlovákia és a Spolu párt támogatta. A legerősebb ellenzéki jelölt pozíciójáért meg kellett küzdenie, végül a kezdetben esélyesebb Robert Mistrík visszalépett a javára. A kormánykoalíció legerősebb pártja, a Smer Maroš Šefčovičot támogatta.

Lejárató kampányok

Iveta Radičovára sokkal nagyobb össztűz zúdult, mint Čaputovára. Az akkori Smer– SNS–HZDS-koalíció miniszterei intenzíven segítették Gašparovič kampányát. Különösen az SNS képviselői támadták élesen Radičovát. Robert Fico és Ján Slota is nekiment a jelöltnek, állítva, „aktívan harcolt az önálló Szlovákia létrejötte ellen”. A Szlovák Nemzeti Párt azzal a jelszóval próbálta mobilizálni a szavazókat, hogy nem dönthet Pozsony és a magyarok. A lejárató kampány részeként röplapok jelentek meg NyugatSzlovákiában az alábbi szöveggel: magyarok, ha Iveta Radičovára szavaztok, autonómiát kaptok. A magyarokkal való ijesztgetés a kampányban óriási hangsúlyt kapott.

Amikor kiderült, hogy Maroš Šefčovič legerősebb kihívója Zuzana Čaputová lesz, azonnal felpörgött az ellenkampány: támadták a családját, az édesapját, a fivérét. Belekötöttek az ügyvédjelölti gyakorlatába. Az álhíreket terjesztő és orosz propagandaoldalak „digitálisan kozmetikázták” Čaputová orrát: nagyobb, „zsidóorrot” kapott egy képen. Enyhe sorosozás is övezte a környezetvédelmi tevékenységét és a Goldman Környezetvédelmi Díját. Ján Orosch katolikus püspök is beszállt a kampányba, egyenesen bűnnek nevezte, ha valaki Čaputovára szavaz. A szakértők egyetértenek abban, hogy a lejárató kampány nem volt sikeres.

A magyarkártya

Az akkor még formálisan egységes MKP nyíltan Radičovát támogatta, ezzel a magyar szavazó a 2009-es elnökválasztási kampány egyik főszereplőjévé vált. A magyar–szlovák viszony ekkor évek óta feszült volt. Az SNS mindenhol azt hangoztatta, nem engedhetik, „hogy az MKP választói döntsék el, ki lesz a köztársasági elnök”. A magyarkártya használata a szlovákiai magyar szavazókat is az urnákhoz vitte, Radičová a déli, magyarlakta járásokban még Čaputovánál is jobb eredményt ért el.

Čaputová is készíttetett magyar nyelvű óriásplakátokat, és magyarlakta vidéken is találkozott a választókkal. A második forduló előtt a Híd támogatta, és visszafogottan az MKP is, azonban a 2019-es elnökválasztási kampányban a magyarkártya már nem került elő. Čaputová az első és a második forduló után is tett egy gesztust a magyar kisebbség felé, és magyarul is megköszönte a támogatást.

Szélsőjobb akkor és most

A fasiszták 2009-ben még titokban találkozgattak. Az elnökválasztás előtt pár
nappal Marian Kotleba néhány tucat kopasz társával tüntetett az elnöki palota előtt, a fasiszta szlovák állam 70. évfordulójára emlékeztek. A rendőrség feloszlatta a tüntetést, Kotleba pedig az őrszobán kötött ki. 2019-ben a rendszerellenes és szélsőséges Kotleba már elnökjelöltként indult, az első fordulót 10,39%os eredménnyel zárta.

Harabinnal, a másik rendszerellenes jelölttel együtt a szavazatok csaknem egynegyedét szerezték meg az első fordulóban.

Az elnökjelölt egy nő

Radičová tíz éve úgy látta, a szlovák társadalom elég érett ahhoz, hogy nő legyen a köztársasági elnök – akkor még nem nő lett az elnök. A 2009-es kampányban Biró Ágnes, az MKP politikusa kiemelte, egy dolgot róhattak fel Radičovának, azt, hogy nem férfi. Čaputovának már nem rótták fel 2019ben, hogy nem férfi, júniusban az elnöki palotába költözhet. Ő lesz Szlovákia és a visegrádi négyek első elnöknője, de az unióban sem szokványos, hogy az ország első embere nő. Szlovákiát már nem zavarja, hogy nő az elnök: és ez egy nagy előrelépés.
 

Választási eredmény

Iveta Radičová

1. ford.: 713 735 voks, 38,05%

2. ford.: 988 808 voks, 44,47% 2009

Zuzana Čaputová

1. ford.: 870 415 voks, 40,57%

2. ford.: 1 056 808 voks, 58,40%

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tunti

Hónapok óta húzódó vita az abortuszról

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

 dohányzás

Koronavírus: nagyobb veszélyben a dohányosok

Nagypaka

Nagypakai akadálymentesítés

Bukovszky László

Matovičcsal egyeztetett a kisebbségi kormánybiztos

Barsi múzeum

Lemondott tisztségéről a Barsi múzeum új igazgatója

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.