Közélet

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Pozsony | A kormánykoalíció nem tudott megállapodni az alkotmánybíró-jelöltekről. Robert Fico lesöpörte az asztalról a körvonalazódó megállapodást, ennek ellenére Bugár Béla szerint nincs válság a kormánykoalícióban.
Ibos Emese

2019. február 16. 10:00

Bugár Béla   - Somogyi Tibor felvétele

Hogyan vázolná röviden a kormánykoalíción belüli aktuális helyzetet?

Ezt két részre kell osztani, az egyik a kormánykoalíciós pártok közötti viszony, a másik pedig az, ami a parlamentben vagy a kormányban folyik. A kormányban továbbra is működik a kormánykoalíció, eddig a parlamentben is minden működött. Kivétel a jelenlegi helyzet, amikor az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásánál Robert Fico lefékezte saját pártját.

Igazak a sajtóhírek, melyek szerint Robert Fico azzal is megfenyegette önöket, hogy a Híd minisztereit visszahívják a kormányból?

Nem tudom igazolni ezeket a híreket, én is a sajtóból értesültem róluk. Kollégáim sem jeleztek semmit. Lehet, hogy ez csak egy újságírói kacsa. Ugyanakkor, ha nekem Robert Fico ilyet jelzett volna, én azt nagyon keményen kikértem volna. Egyrészt nem ő a kormányfő, másrészt pedig nem hagyom magam zsarolni.

Kimondhatjuk tehát, hogy még ha mosolyszünet is van a kormánykoalícióban, nincs válság?

Jelenleg nincs, de természetesen minden attól függ, hogy a Smer vezetése, illetve frakciója mennyire tudja kordában tartani Robert Fico ilyen-olyan kirohanásait.

Valóban nem lát lehetőséget arra, hogy a Híd valamilyen módon megállapodjon az ellenzékkel az alkotmánybíró-jelöltekről?

Először is, ha ez megtörténne, akkor bukna a kormánykoalíció. A koalíciós szerződés egyértelmű, ha a koalíciós pártok az ellenzékkel szavaznak, bukik a kormánykoalíció. Tudom, hogy nagyon sokan éppen ezt szeretnék, mielőbb bukjon meg ez a kormány. Ez megoldaná az Alkotmánybíróság helyzetét? Ha megbukna a kormány, ez a koalíció néhány hónapig, ilyen vagy olyan felállásban még kormányozna, és az azt is jelenti, hogy addig az alkotmánybírókat úgyis meg kellene választani valamilyen módon. Másrészt az ellenzék kedden fél órával a szavazás előtt nagyon keményen bírálta a Hidat, utána pedig jöttek az üzenetek, hogy tárgyaljunk. Hát ilyen nincs.

Nem érte volna meg feláldozni a kormánykoalíciót azért, hogy tizenkét évig egy erős, jó Alkotmánybíróságunk legyen?

Kérdés, hogy mi az a jó, erős Alkotmánybíróság. Nem szeretném bírálni a jelölteket, de azok közül, akikre Lucia Žitňanská, vagy az ellenzék szavazott, van olyan jelölt is, akinek egy minisztériumból azért kellett távoznia, mert képtelen volt elvégezni a munkáját. Azt gondolom, sokan abban a tévhitben élnek, hogy az ellenzék jó jelölteket választ, de ez nem igaz.

Újra indul az alkotmánybíró-jelöltek kiválasztásának folyamata. A márciusban esedékes szavazáskor is ragaszkodnak majd a nyilvános voksoláshoz?

Elsősorban ahhoz fogok ragaszkodni, hogy a kormánykoalíció állapodjon meg olyan nevekben, akiket meg tudunk szavazni, ebből a szempontból a nyilvános vagy titkos szavazás lényegtelen. Ha azonban valamelyik koalíciós párt olyan jelölteket szeretne megválasztani, akik számunkra elfogadhatatlanok, akkor el kell gondolkozni azon, nem jobb-e, ha ismét nyilvános szavazás lesz. De nem szeretnék előrefutni. Egyelőre azt sem tudjuk, kik jelentkeznek a második alkotmánybíró-jelölt-választásra.

Ha Robert Fico ismét jelölteti magát, hogyan fog a Híd viszonyulni hozzá?

Nincs min változtatnunk, és nem csak azért, ahogyan most viselkedett. Nem fogom javasolni a Híd frakciójának, hogy Robert Ficót megválasszuk. Egyrészt, mert a jelenlegi köztársasági elnök nem nevezné ki, másrészt azok után, ami itt az utóbbi időszakban történt, pont Robert Ficónak nem kellene az Alkotmánybíróságra mennie.

Andrej Kiska államfőnek már ön szerint sincs mandátuma arra, hogy kinevezze az alkotmánybírókat?

A köztársasági elnök mandátuma június 15-én jár le. Igaz, hogy az új elnököt március végén választjuk meg. Bevett szokás, hogy komoly döntéseket sem a parlament, sem az elnök nem hoz közvetlenül mandátuma lejárta előtt. Viszont a jelenlegi államfőnek mindenképpen ki kell neveznie az Alkotmánybíróság elnökét azon négy bíró közül, akik az Alkotmánybíróságon maradnak. Az új köztársasági elnök ugyanis csak az ő kezébe teheti le az esküt.

Jelezte már Peter Kresák és Pfundtner Edit, hogy újra ringbe szállnak-e az alkotmánybírói posztért?

Ez kizárólag az ő döntésük, de Kresák úr már jelezte, úgy látja, nincs értelme, hogy újra induljon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?