Bruttó 489 euró az ápolóknak

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Nem egységes az egészségügyi dolgozók szer-vezeteinek álláspontja a mini-málbérről szóló törvényről &ndash; vannak, akik majdnem elégedettek.</span></p>

„A jogszabályhoz 25 alapvető módosítást nyújtottunk be, egyet se vettek figyelembe. Mi továbbra is kitartunk ezek mellett” – mondta lapunknak Gabriela Pochybová, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Szakszervezetének (SOZZaSS) alelnöke. Ennek ellenére nem tartja teljesen elvetendőnek a jogszabályt. „A tárgyalások során sikerült kiterjeszteni a hatályát minden egészségügyi intézményre, kivéve a magánorvosi rendelőket és a szociális intézményeket” – magyarázta Pochybová. A minisztérium azzal érvel, hogy a nővérbéreket szabályozó törvény azokra az intézményekre vonatkozik, amelyekre az orvosok bérét szabályozó törvény. Eredetileg csak 39 állami intézményben szabályozta az egészségügyi dolgozók minimális juttatásait, de miután a nővérek a kormányfőhöz fordultak, sikerült kiterjeszteni minden kórházra és a kórház által fenntartott rendelőre, összesen 120 intézményre és 38 ezer dolgozóra. Az összes, mintegy 60 ezer egészségügyi dolgozó több mint egyharmadára azonban így sem vonatkozik a törvény. Részben elégedetlenek a minimális juttatást meghatározó koefficiensekkel is. Mintegy 25 foglalkozás esetében határozták meg a fizetés alsó határát, az átlagkeresethez viszonyítva, ami 2014-ben bruttó 858 euró volt. A koefficiens alapján a legalacsonyabb végzettséget igénylő ápoló minimális bére mindössze az átlagbér 0,57-szerese, vagyis a tavalyi átlagkeresetből kiindulva csak bruttó 489 euró. Az egészségügyi nővéreknél a szorzó – végzettségtől és beosztástól függően − 0,81, 0,85 és 0,96, vagyis a legmagasabb sem éri el az átlagkeresetet. A legmagasabb szorzó a speciális feladatok elvégzésére is képes gyógyszerészeké, a törvény szerint nekik legalább az átlag 2,1-szeresét kell megkapniuk. Viliam Čislák egészségügyi miniszter szerint a minimális fizetés a bruttó bér mintegy 80 százalékát határozza majd meg, a fennmaradó részt a kórházak adhatják, az elvégzett munka alapján. A nővérek szerint azonban a munkaadók eddig sem voltak hajlandóak a minimálisan kötelezőnél többet adni.Pochybová lapunknak azt mondta, a szakszervezet további lépései a tagságon múlnak. A legelégedetlenebbek az egészségügyi nővérek, mivel egyik legfontosabb követelésük az volt, hogy a szakmában ledolgozott éveket vegyék figyelembe a bérek megállapításánál. „Azt szerettük volna, ha minden ledolgozott év 8 eurós emelést jelentene a fizetésben” – magyarázta Iveta Lazorová, a nővérkamara elnöke. Még megpróbálják a parlamenti képviselők segítségével módosítani a jogszabályt, és ha nem sikerül, tiltakozó akciókra is sor kerülhet.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?