Brozmanová, Smatana és Pažitný szerint ki kell terjeszteni az egészségügyi uniót

Martin Smatana
Pozsony |

Mária Brozmanová, Szlovákia brüsszeli képviseletének munkatársa, Martin Smatana egészségügyi elemző és Peter Pažitný egészségügyi szakértő a TASR TV adásában arról beszélt, hogy ki kell terjeszteni az egészségügyi uniót. Ez az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) témája is.

„Az Európai Egészségügyi Unió csomagjának része például az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központról (ECDC) szóló rendelet felülvizsgálata is. Az elképzelés az volt, hogy megerősítsük az ECDC hatáskörét, hogy jobban figyelemmel kísérhesse a helyzetet az EU tagállamaiban, jobban együttműködhessen az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a harmadik országokkal is” – magyarázta Maria Brozmanová, az állandó képviselet egészségügyért felelős munkatársa.

Peter Pažitný egészségügyi szakértő rámutatott, hogy az EU tagállamaiban rendkívül eltérő a járványkezelés szintje. Szerinte a világjárvány nemcsak a Covid-betegség kezeléséről szól.

Martin Smatana egészségügyi elemző arra emlékeztetett, hogy az uniónak nincs közvetlen hatásköre az egészségügy területén, de véleménye szerint mégis így is a lehető legtöbbet hozta ki a helyzetéből.

„Az EMA és az ECDC is nagyon jól végzi a munkáját. Ha nem lenne az Európai Gyógyszerügynökség, el sem tudom képzelni, mivel oltanánk ma” – mondta.

Franciaország és az Európai Tanács francia elnöksége is mindent megtesz, hogy az Európa biztonságáról szóló, jelenleg zajló konferencia (CoFoE) sikeresen és eredményesen záruljon – jelentette ki Clément Beaune európai ügyekért felelős francia államtitkár.

„Nem tudom megjósolni a konferencia végeredményét, de ismerjük a francia erőfeszítések regionális és nemzeti eredményeit. Négy fő témán van a hangsúly: éghajlat, biztonság és védelem, iparpolitika és beruházások, valamint az értékek és a jogállamiság védelme” – mondta Beaune.

Az egészségkárosodással élő személyek nem tudnak azonos feltételekkel részt venni az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) – mondta Yannis Vardakastanis, az Egészségkárosodással Élők Európai Fórumának (EDF) elnöke, a CoFoE plénumának tagja az Euractiv hírportálnak nyilatkozva. A fogyatékkal élők kisebb-nagyobb akadályokba ütköznek, az egyik példa erre a CoFoE-ülésekre való regisztrációhoz szükséges CAPTCHA parancs.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?