Közélet

Botrányba fulladt Mikulec leváltási kísérlete

Pozsony | A parlament csütörtöki ülése sem volt eseményektől mentes: hosszú idő után sikerült megnyitni a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltására összehívott ülést, amely végül Igor Matovič (OĽaNO), Boris Kollár (Sme rodina) és Robert Fico (Smer) vitájába torkollott.
Nagy Roland

2021. szeptember 23. 17:30

Igor Matovič
Robert Fico parlamenti szónoklatát Igor Matovič a következő felirattal szakította félbe: „A gyilkos az utcasarkon az erkölcsről prédikál” - TASR-felvétel

Az ellenzéki Smer nyáron többször is megpróbálkozott Mikulec leváltásával, de egyszer sem járt sikerrel, mivel a parlamentben egyszer sem gyűlt össze elég képviselő ahhoz, hogy az ülést meg lehessen nyitni. Így a rendkívüli ülést a parlament soron következő, szeptember 16-án kezdődő ülése utánra halasztották.

Harmadszor is elnapolták a Mikulec leváltásáról szóló parlamenti ülést

2021. szeptember 10. 10:10

Harmadszor is elnapolták a Mikulec leváltásáról szóló parlamenti ülést

Leváltás miniszter nélkül

Csütörtök reggel még úgy tűnt, hogy Boris Kollár házelnök délután 5-kor, néhány képviselői javaslat áttárgyalása után nyitja meg a rendkívüli ülést, ám végül borult az előzetes forgatókönyv. A parlamentben ugyanis nem voltak jelen a megtárgyalásra váró programpontok beterjesztői, nélkülük pedig nem kezdődhet meg az egyeztetés. Programpontok híján nem maradt más hátra, mint Mikulec leváltása, viszont a belügyminiszter sem számított arra, hogy ilyen korán sor kerül Ficóék javaslatára, ezért nem is tartózkodott a parlamentben. Végül Kollárék telefonon értesítették Mikulecet, aki nem sokkal később megjelent a képviselők közt. A nyitóbeszédet Robert Fico, a javaslat beterjesztője kezdte.

Fico elemében

Az egykori miniszterelnök szerint Mikulec a felelős a rendőrháborúért, amely a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) között zajlik. Előbbi nemrégiben őrizetbe vette a NAKA négy nyomózóját, akik súlyos korrupciós ügyek feltárásán dolgoztak. Fico viszont úgy véli, hogy a NAKA szándékosan igyekszik félresöpörni az ellenzéket, főként a Smert, és erről maga a belügyminiszter is tud, sőt, ő irányítja az egész folyamatot. A Smer vezetője úgy gondolja, Mikulec úgy befolyásolja a rendőrségi eljárásokat, hogy abból az előző kormány tisztviselői jöjjenek ki rosszul. Példaként Dušan Kováčik korábbi speciális ügyészt említette, akit hétfőn 14 éves szabadságvesztésre ítélt a bíróság kenőpénz elfogadásáért, és egyéb korrupciós ügyekért (az ítélet nem jogerős, Kováčik fellebbezett).

Robert Fico
Robert Fico szerint Mikulec alkalmatlan a belügyi tárca vezetésére - TASR-felvétel

Sajátos értelmezés

Fico beszéde közben megjelent a parlamentben Igor Matovič pénzügyminiszter is. Az OĽaNO vezetője a szónoklatát mondó ellenzéki képviselő mögött foglalt helyet. Nem sokkal később készített egy transzparenst a következő felirattal: „A gyilkos az utcasarkon az erkölcsről prédikál.” A feliratot úgy helyezte el, hogy a parlamenti ülést közvetítő kamerák a táblával együtt rögzítsék Fico beszédét. A pénzügyminiszter magánakciója felháborította az ellenzéki képviselőket, akik azt követelték, hogy tiltsák ki Matovičot az ülésről. A házszabály ugyanis tiltja a transzparensek és az egyéb vizuális szemléltetőeszközök használatát a plénum ülésein (ezt a szabályt még Andrej Danko korábbi házelnök hozta, éppen Matovič megállítására). Boris Kollár azonban azzal érvelt, hogy a házszabály pusztán a vizuális eszközök behozatalát tiltja a tárgyalóterembe, Matovič azonban nem behozta, hanem ott helyben készítette el a feliratot. Robert Fico nevetségesnek nevezte a házelnök indoklását, ennek ellenére a pénzügyminiszter maradhatott a teremben.

Maffiózó vagy plagiátor?

Fico az ellenzéki képviselőtársainak azt mondta:

„Ne törődjetek velük, írjanak, amit akarnak. Kérem szépen, mit várhatunk el az efféle plagiátoroktól? Még rendes végzettségük sincs”

– ezzel utalva arra, hogy Kollár és Matovič korábban plágiumbotrányba keveredtek.

„És mit várhatunk el a maffiózóktól, nem igaz, Fico úr”

– vágott vissza a Sme rodina elnöke.

„Inkább maffiózó, mint plagiátor”

– reagált a Smer vezetője. Kollár gratulált Ficónak ehhez a kijelentéséhez.

A Smer elnöke végül délben befejezte a beszédét. A parlament ülése délután folytatódott, de nem Mikulec leváltásával, hanem a kérdések órájával. Ezt követően került csak sorra Ficóék javaslata. Az ülésen több ellenzéki képviselő is szót kért, a tárgyalás várhatóan a késő esti órákig elhúzódik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.