Bombariadók: a kórházak következnek?

A kórházak alkalmazottait már készítik az esetleges bombariadókra. A feszültséget csak növeli, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnököt a múlt heti merénylet után még mindig kórházban kezelik
Pozsony |

Lapunk birtokába jutottak olyan információk, amelyek alapján hasonló bombariadók fenyegethetik a szlovákiai kórházakat, mint amilyenek nemrégiben az oktatási és a banki szektorban is megtörténtek. Az egészségügyi minisztérium együttműködik a védelmet biztosító hatóságokkal.

Információink szerint az utóbbi napokban több egészségügyi intézmény is figyelmeztetést kapott azzal kapcsolatban, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) utaló jeleket észlelt a nemrégiben történt bombariadók lehetséges megismétlődésére, ezúttal viszont az egészségügyben. A titkosszolgálat szerint „magas a valószínűsége”, hogy a következő napokban a kórházak válhatnak a fenyegetések célpontjává. A kórházi vezetők ezért arra kérték az alkalmazottaikat, hogy fokozottan kövessék figyelemmel az e-mail fiókjukat, és ha bármilyen gyanús üzenetet kapnak, azt azonnal jelentsék a feletteseiknek, illetve ne válaszoljanak rá, ne is terjesszék, és őrizzék meg a rendőrség számára a további nyomozás érdekében.

Aktív együttműködés

Felkerestük az egészségügyi tárcát és rákérdeztünk, meg tudják-e erősíteni az állítások hitelességét.

„Az egészségügyi minisztérium teljes komolysággal vette tudomásul az ezzel összefüggő információkat, ezért aktívan dolgozik és teljes mértékben együttműködik az állam minden védelmi szervével a biztonsági kockázatok lehető legnagyobb kiküszöbölésére”

– válaszolta a tárca sajtóosztálya.

A kórházakat érintő esetleges fenyegetésekkel a biztonsági tanács ülésén is foglalkoztak. Pavol Gašpar, az SIS megbízott igazgatóhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, már konkrét lépéseket is tettek a helyzet megoldására.

„Tudomásom szerint az egészségügyi minisztériumban létrehoztak egy válságstábot, és értesítették a kórházak személyzetét, hogyan kell eljárni ilyen helyzetben. A belügyminisztérium és a rendőrség szintén konkrét intézkedéseket fogadott el”

– jelentette ki.

Az RTVS információ szerint a kórházak környékén az utóbbi napokban megerősítették a rendőri jelenlétet.

Korábbi bombariadók

Az utóbbi hetekben jelentősen megnövekedett a bombariadók száma az országban. Május elején több pozsonyi iskolában kellett kiüríteni a termeket, majd pár nappal később már országos szintű fenyegetések érkeztek, amelyek mintegy 1500 oktatási intézményt érintettek, illetve bankok és elektrotechnikai boltok is célkeresztbe kerültek. A félelemkeltés miatt felmerült, hogy pár napra országosan is felfüggesztik az oktatást, de a belügyminisztérium, a rendőrség és az oktatási tárca végül úgy ítélte meg, hogy erre nincs szükség. Napokkal később pedig a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) kapott fenyegető levelet arról, hogy az épületben robbanószereket rejtettek el. 

Gašpar ezzel kapcsolatban elmondta, a bombariadók mögött külföldi személy vagy csoport állhatott. Az elkövető kilétét továbbra is próbálják azonosítani. Az országos fenyegetés esetében az üzenetek egy orosz e-mail-címről érkeztek, ennek ellenére az SIS igazgatóhelyettese szerint egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az orosz vagy más titkosszolgálatok által végrehajtott akcióról van szó. Hozzátette, a külföldi elkövetők egy szlovákiai személyt is inspiráltak, ám őt sokkal könnyebb volt azonosítani, mivel kevésbé volt óvatos.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?