Bírálja a ZMOS, hogy minden településen defibrillátort kell kihelyezni

Jozef Božik

Bírálja a Szlovákiai Városok és Favak Társulása (ZMOS) azt a törvénymódosítást, mely szerint minden 500 főnél nagyobb településen automata defibrillátort (AED) kell elhelyezni közterületen. A társulás rámutat, hogy a módosítást ugyanúgy fogadták el, mint az úgynevezett „járdatörvényt”, amely a parkolást szabályozza.

„Ugyanaz az eset. Becsempésznek egy bekezdést valamelyik törvénybe, ebben az esetben az egészségügyi törvénybe, és ezáltal módosul az önkormányzati törvény is” – mondta Jozef Božik, a ZMOS elnöke. Hozzátette, a módosítás szükséges, és jó az elgondolás, de egyáltalán nem törődtek azzal, milyen hatása lesz a bevezetése az önkormányzatokra, beleértve a kiadásokat.

A ZMOS egyelőre összegyűjti a települések gyakorlati tapasztalatait, majd a törvény módosítását, kiegészítését fogja javasolni.

Božik szerint a módosítással kapcsolatban nagyon sok a tisztázatlan dolog, a társulás például azt kérdezi az előterjesztőtől, mi lesz a módszertani útmutatóval. „A módosítás még azt sem írja le pontosan, hogy közterületen kell-e elhelyezni a defibrillátort, vagy sem, hogy ki tájékoztatja a lakosságot, hogy milyen szabványnak kell megfelelnie a készüléknek, mekkora a garantált működési ideje, és ki ellenőrzi mindezt. Az is kérdés, ki viseli majd a felelősséget, ha vészhelyzetben szükség lesz a készülékre, de az nem fog működni” – sorolta a társulás elnöke.

A ZMOS szerint ismét olyan plusz terhet raktak az önkormányzatokra, ami egyébként nem tartozik a hatáskörükbe, és a megvalósítás költségeit sem állja az állam. „Az előterjesztő azt írta a módosítás indoklásában, hogy a törvény nincs hatással az önkormányzatok kiadásaira, de ez nem igaz. Egy automata defibrillátor ára 2000 euró körül mozog, és ha közterületen kell elhelyezni, szükség lesz valamiféle tetőszerkezetre, fülkére is, ami védi” – folytatta Božik.

2024 végéig az 500 főnél több lakosú településeken egy defibrillátort kell kihelyezni, a nagyobb településeken és városokban pedig 5000 lakosonként további egyet-egyet. A központi mentőszolgálat operatív központjának kell elkészítenie a berendezések központi nyilvántartását. A törvénymódosítást még júniusban írta alá Zuzana Čaputová államfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?