Berényi: Lenne okunk távozni az Európai Néppártból

Berényi József szerint nem kizárt, hogy az EP-választás után új pártcsalád jöhet létre (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Berényi József, a Magyar Szövetség európai parlamenti (EP) választásra állított listájának vezetője szerint van arra indok, hogy távozzanak az Európai Néppártból (EPP), az uniós parlament legnagyobb pártcsaládjából. Hozzátette azonban, hogy erről az EPP többi magyar tagjával közösen és majd csak az EP-választás után akarnak dönteni.

A Magyar Szövetség EP-jelöltjeinek keddi sajtótájékoztatóján Berényi elmondta, arról, hogy továbbra is az EPP-ben szeretnének-e politizálni, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárttal, az erdélyi RMDSZ-szel és a vajdasági VMSZ-szel közösen fognak dönteni. Ha az EPP-nek az említett négy magyar tagjában megfogalmazódik pártcsaládból való kilépés szándéka, akkor erre szerinte van indok. „Nem tagadom, hogy jobban is éreztem már magam a Néppártban, mint az utóbbi években” – mondta. Arra hivatkozott, a Régiók Európai Bizottságában, amely az Európai Unió egy tanácsadó szerve és amelynek Berényi az alelnöke, ugyancsak az uniós pártcsaládok mentén folynak az egyeztetések. „Ott is üléseznek ezek a frakciók. Többször volt olyan érzésem, hogy amit mi mondunk, mi vallunk, akár az értékrend megőrzése, a gyökerekhez való visszatérés, vagy a migránskvóták kérdésében, a gender kérdésében, nem a többségi álláspont a Néppárton belül” – mondta, de hozzátette, ez nem jelenti, hogy az EPP-n belül nem lehetne ezekben a kérdésekben más álláspontot átültetni.

Mik a lehetőségek?

A Magyar Szövetség partnere, a magyarországi kormányzó Fidesz, bár most egyetlen uniós pártcsaládnak sem tagja, többféleképp is kötődik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) formációhoz és Orbán Viktorék jelezték, az EP-választás után szívesen csatlakoznának a formációhoz. Az ECR tagja például a spanyol populista Vox, amelyet szélsőjobboldalinak is tartanak, de a szlovákiai SaS is. Az utóbbi egyébként jelezte, ha a Fidesz csatlakozik az ECR-hez, ők kilépnek. A sajtótájékoztatón Berényit arról is kérdeztük, hogy a Fidesz által fémjelzett formációba való belépésről mi az álláspontjuk. „Amennyiben lesz egyfajta új pártcsalád, amelyhez csatlakozni lehet, amely közelebb áll a mi elképzeléseikhez, akkor az RMDSZ-szel, a VMSZ-szel és a Kereszténydemokrata Néppárttal együtt fogjuk ezt megtenni” – mondta az uniós frakciók újrarendeződésével kapcsolatban a Magyar Szövetség politikusa. Berényi ugyanakkor hangsúlyozta, a Fidesztől formális és informális kérés vagy jelzés sem érkezett arra vonatkozóan, hogy lépjenek-e ki az EPP-ből. „Ez ránk van bízva” – tette hozzá, és kijelentette: „Az nem alternatíva, hogy ne legyünk pártcsalád tagja.” Rámutatott ugyanis, hogy a pártcsalád nélküli, függetlenként politizáló szereplők uniós szinten rengeteg lehetőségtől elesnek, az ilyen EP-képviselőknek kisebb a mozgásterük. „Jelen pillanatban még nincs alternatívája a Néppártnak az irányunkba” – mondta azzal, hogy a többi pártcsaládban sincs napirenden a nemzeti közösségek kérdése, míg az EPP programtézisei között ez szerepel. „Nincs azonban kizárva, hogy az EP-választás után új pártcsalád jöhet létre” – tette hozzá.

Galéria

Nem támogatják Von der Leyent

Berényi arról is beszélt, a Magyar Szövetség nem támogatja az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Ursula von der Leyent, aki az Európai Néppárt jelöltjeként újra versenybe száll a tisztségért. A Magyar Szövetség politikusa arra emlékeztetett, az EPP bukaresti kongresszusán sem támogatták Von der Leyent. „Az általa vezetett bizottság vette le a napirendről a Minority SafePack megvalósítását, de a Covid kezelésének a botrányát is említhetném” – sorolta a Von der Leyennel szembeni kifogásaikat.

Az unió stabilitást jelent

A Magyar Szövetség EP-listavezetője a sajtótájékoztatón felidézte, 20 évvel ezelőtt Szlovákia uniós és NATO-csatlakozásában fontos szerepet játszott az akkori MKP. Az EU-tagság gazdasági fejlődést, az eurózónához való tartozás pedig stabilitást hozott, de a szlovákiai magyarok számára a határok légiessé válása is fontos fejlemény. Berényi azonban úgy véli, az unió vezetése az utóbbi években rossz döntéseket hozott és ennek pont a stabilitás látta kárát. Hibának nevezte az unió menekültpolitikáját, de ugyancsak az EU-t tartja felelősnek, hogy nem tudta Kijevvel betartatni az Ukrajna és Oroszország közötti Minszki szerződést. „Ez is az egyik oka annak, hogy kitört a háború. Az uniónak nem sikerült megakadályoznia, hogy kitörjön a háború, ezért az EU is felelős” – mondta, de hangsúlyozta, senki nem vonja kétségbe, hogy Oroszország követtel el az agressziót. Arról is beszélt, hogy az unió nem akar a nemzetiségi kisebbségek kérdésével foglalkozni és szerinte az EU „genderideológiát” kényszerít a tagállamokra.

A kettős állampolgárság

Berényit a sajtótájékoztató után arról kérdeztük, mi az álláspontjuk azzal kapcsolatban, ha azonos nemű házastársak valamelyikét érinti hátrányosan az állampolgárságról szóló szlovák törvény. Ugyanis a Napunk arról ír, egy meleg szlovák férfi ügye oldhatja meg, hogy a szlovákiai magyarok gond nélkül felvehessék a magyar állampolgárságot. A férfi ugyanis Nagy-Britanniában összeházasodott azonos nemű párjával, felvette a brit állampolgárságot, de mivel Szlovákia nem ismeri el ezt a házasságkötést, így elvesztette szlovák útlevelét. Az illető azonban emiatt beperelte a szlovák belügyminisztériumot. Ha ebben az ügyben a férfi javára döntenek, az megoldhatja a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságának 2010 óta nyitott problémáját. Berényi ezzel kapcsolatban azonban kijelentette, ezt a konkrét ügyet biztosan nem emelik be a kettős állampolgárság megoldásának kérdéskörébe. „Mi nem fogadjuk el az egyneműek házasságának intézményét. Valamifajta regisztrált partnerséget el tudunk képzelni” – szögezte le. Majd arról beszélt, az EU-n belül arra törekednek majd, hogy uniós szinten tegyék lehetővé a kettős állampolgárságot, de jelenleg nincs ilyen közös szabály. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?