Közélet

Beiktatták Zuzana Čaputovát

Pozsony | Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát, Szlovákia első női köztársasági elnökét. Čaputová Szlovákia ötödik államfője.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. június 15. 12:06

Zuzana Čaputová - TASR-felvétel

Čaputová a pozsonyi Vigadóban tette le a hivatalos esküt.

Az ülést Andrej Danko házelnök nyitotta meg, aki gratulált Čaputovának és köszönetet mondott Andrej Kiska lekösönő elnöknek.

Čaputová eskütételét az Alkotmánybíróság új elnöke, Ivan Fiačan hitelesítette.

„Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy a Szlovák Köztársasághoz hű leszek. Törődni fogok a szlovák nemzet, a nemzeti kisebbségek és a Szlovák Köztársaságban élő etnikai csoportok jólétével. Feladataimat a polgárok érdekét szem előtt tartva látom el, megőrzöm és megvédem az Alkotmányt és a törvényeket”

– idézte az Alkotmányt Čaputová. Ha az eskütételt megtagadta volna, vagy fenntartásokkal lett volna hajlandó rá, nem állhatna az állam élén.

Mivel beiktatása után Čaputová egyben a hadsereg főparancsnoka lesz, az eskütétel után a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete előtt, a Hviezdoslav téren köszönti a felsorakozott katonákat.

a

Čaputová beiktatásán megjelent Rudolf Schuster és Ivan Gaparovič exállamfők is.

A köztársasági elnök asszony délután, pontosan fél háromkor érkezik az elnöki palotába, ahol Andrej Kiska szimbolikusan is átadja a hivatalt. Čaputová üdvözli a díszőrséget, majd kezdődik az ünnepi ebéd. Míg Kiska öt évvel ezelőtt hajléktalanokkal ebédelt az elnöki palota kertjében, Čaputová 40 nyugdíjast hívott meg az ország több szociális otthonából.

2019. június 15. 12:39

GALÉRIA: Így zajlott Zuzana Čaputová beiktatása
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?