Közélet

Az USA egy lapon említi Ficót Mazurekkel

Pozsony | Nem mutat túl szép képet Szlovákiáról az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése, mely egy lapon említi Robert Fico exkormányfőt Milan Mazurekkel, a gyűlöletbeszédért nemrég pénzbüntetésre ítélt ĽSNS-képviselővel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 24. 11:25

Mazurek
A bőrfejű ifjabb Mazurek Kotleba pártjának parlamenti képviselője   - TASR-felvétel

Az amerikai külügy 2017-es jelentését – az elsőt, melyet teljes egészében a Trump-adminisztráció dolgozott ki – pénteken hozták nyilvánosságra, a szlovákiai országjelentés készítői szerint pedig a korrupció és a romák diszkriminációja Szlovákia két legégetőbb problémája. Rámutatnak: bár a korrupcióellenes törvények megfelelőek, nem mindig alkalmazzák őket hatékonyan, és a korrupciós ügyekbe keveredett magas beosztású köztisztviselők általában megússzák – annak ellenére, hogy a sajtó rendszeresen figyelmeztet a botrányokra.

A jelentés készítői kiemelik, Dušan Kováčik speciális ügyész nyolc év alatt az általa felügyelt 61 korrupciós ügy közül egyetlenegyben sem emelt vádat.

2018. február 28. 07:55

Zsidózásba fulladt Kotleba képviselőjének bírósági meghallgatása

Komoly problémát jelent az igazságügy helyzete is: a nyilvánosság nem bízik a bíróságokban, nem tartja hatékonynak a rendszert, számos esetben merül fel korrupciógyanú, a bírósági eljárások pedig aránytalanul hosszúak és kiszámíthatatlanok.

A romák diszkriminációja a jelentés szerint általános jelenség az országban. A szlovákiai civil szervezetek információira hivatkozva a készítők több jelenséget is kiemelnek, például a roma nők szegregációját egyes kelet-szlovákiai nőgyógyászati rendelőkben, vagy épp azt, hogy a roma gyerekek aránytalanul nagy számban kerülnek speciális iskolákba vagy osztályokba. A dokumentum figyelmeztet, a romák 53 százaléka él marginalizált közösségekben, roma telepeken.

A jelentés kiemeli az ĽSNS romaellenes akcióit, de szót ejtenek a menekült- és muszlimellenes politikusi megnyilvánulásokról is. A készítők szerint szinte a teljes politikai spektrum, a kormánypolitikusok és az ellenzékiek egy része is retorikájában társadalmi veszélyforrásként tüntetik fel a menekülteket és a muszlimokat – név szerint Milan Mazureket, az ĽSNS képviselőjét és Robert Fico volt kormányfőt emelik ki. (TASR, fm)

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!