Közélet

Az USA egy lapon említi Ficót Mazurekkel

Pozsony | Nem mutat túl szép képet Szlovákiáról az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése, mely egy lapon említi Robert Fico exkormányfőt Milan Mazurekkel, a gyűlöletbeszédért nemrég pénzbüntetésre ítélt ĽSNS-képviselővel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 24. 11:25

Mazurek
A bőrfejű ifjabb Mazurek Kotleba pártjának parlamenti képviselője   - TASR-felvétel

Az amerikai külügy 2017-es jelentését – az elsőt, melyet teljes egészében a Trump-adminisztráció dolgozott ki – pénteken hozták nyilvánosságra, a szlovákiai országjelentés készítői szerint pedig a korrupció és a romák diszkriminációja Szlovákia két legégetőbb problémája. Rámutatnak: bár a korrupcióellenes törvények megfelelőek, nem mindig alkalmazzák őket hatékonyan, és a korrupciós ügyekbe keveredett magas beosztású köztisztviselők általában megússzák – annak ellenére, hogy a sajtó rendszeresen figyelmeztet a botrányokra.

A jelentés készítői kiemelik, Dušan Kováčik speciális ügyész nyolc év alatt az általa felügyelt 61 korrupciós ügy közül egyetlenegyben sem emelt vádat.

Zsidózásba fulladt Kotleba képviselőjének bírósági meghallgatása

2018. február 28. 07:55

Zsidózásba fulladt Kotleba képviselőjének bírósági meghallgatása

Komoly problémát jelent az igazságügy helyzete is: a nyilvánosság nem bízik a bíróságokban, nem tartja hatékonynak a rendszert, számos esetben merül fel korrupciógyanú, a bírósági eljárások pedig aránytalanul hosszúak és kiszámíthatatlanok.

A romák diszkriminációja a jelentés szerint általános jelenség az országban. A szlovákiai civil szervezetek információira hivatkozva a készítők több jelenséget is kiemelnek, például a roma nők szegregációját egyes kelet-szlovákiai nőgyógyászati rendelőkben, vagy épp azt, hogy a roma gyerekek aránytalanul nagy számban kerülnek speciális iskolákba vagy osztályokba. A dokumentum figyelmeztet, a romák 53 százaléka él marginalizált közösségekben, roma telepeken.

A jelentés kiemeli az ĽSNS romaellenes akcióit, de szót ejtenek a menekült- és muszlimellenes politikusi megnyilvánulásokról is. A készítők szerint szinte a teljes politikai spektrum, a kormánypolitikusok és az ellenzékiek egy része is retorikájában társadalmi veszélyforrásként tüntetik fel a menekülteket és a muszlimokat – név szerint Milan Mazureket, az ĽSNS képviselőjét és Robert Fico volt kormányfőt emelik ki. (TASR, fm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.