Közélet

Az USA egy lapon említi Ficót Mazurekkel

Pozsony | Nem mutat túl szép képet Szlovákiáról az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése, mely egy lapon említi Robert Fico exkormányfőt Milan Mazurekkel, a gyűlöletbeszédért nemrég pénzbüntetésre ítélt ĽSNS-képviselővel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 24. 11:25

Mazurek
A bőrfejű ifjabb Mazurek Kotleba pártjának parlamenti képviselője   - TASR-felvétel

Az amerikai külügy 2017-es jelentését – az elsőt, melyet teljes egészében a Trump-adminisztráció dolgozott ki – pénteken hozták nyilvánosságra, a szlovákiai országjelentés készítői szerint pedig a korrupció és a romák diszkriminációja Szlovákia két legégetőbb problémája. Rámutatnak: bár a korrupcióellenes törvények megfelelőek, nem mindig alkalmazzák őket hatékonyan, és a korrupciós ügyekbe keveredett magas beosztású köztisztviselők általában megússzák – annak ellenére, hogy a sajtó rendszeresen figyelmeztet a botrányokra.

A jelentés készítői kiemelik, Dušan Kováčik speciális ügyész nyolc év alatt az általa felügyelt 61 korrupciós ügy közül egyetlenegyben sem emelt vádat.

2018. február 28. 07:55

Zsidózásba fulladt Kotleba képviselőjének bírósági meghallgatása

Komoly problémát jelent az igazságügy helyzete is: a nyilvánosság nem bízik a bíróságokban, nem tartja hatékonynak a rendszert, számos esetben merül fel korrupciógyanú, a bírósági eljárások pedig aránytalanul hosszúak és kiszámíthatatlanok.

A romák diszkriminációja a jelentés szerint általános jelenség az országban. A szlovákiai civil szervezetek információira hivatkozva a készítők több jelenséget is kiemelnek, például a roma nők szegregációját egyes kelet-szlovákiai nőgyógyászati rendelőkben, vagy épp azt, hogy a roma gyerekek aránytalanul nagy számban kerülnek speciális iskolákba vagy osztályokba. A dokumentum figyelmeztet, a romák 53 százaléka él marginalizált közösségekben, roma telepeken.

A jelentés kiemeli az ĽSNS romaellenes akcióit, de szót ejtenek a menekült- és muszlimellenes politikusi megnyilvánulásokról is. A készítők szerint szinte a teljes politikai spektrum, a kormánypolitikusok és az ellenzékiek egy része is retorikájában társadalmi veszélyforrásként tüntetik fel a menekülteket és a muszlimokat – név szerint Milan Mazureket, az ĽSNS képviselőjét és Robert Fico volt kormányfőt emelik ki. (TASR, fm)

Önnek ajánljuk

Nemzetközi konferencián mutatkozott be a kettős gyilkosság félreállított nyomozója

Négy óra leforgása alatt 42 sofőrt büntettek meg a D1-esen

Ott voltunk az új Škoda Octavia világbemutatóján: így néz ki az újdonság

Cibulková bejelentette visszavonulását

Frissítve

A Híd közös jelöltlistát ajánlott Druckernek, ő visszautasította

Feladták az első ligát a gútai kézisek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!