Az újságírás lenne az új álommunka?

kep
Pozsony |

Tavaly kevesebb álláshirdetést tartott nyilván a profesia.sk, mint az azt megelőző években. Meglepetés, hogy főként az újságírói munka iránt érdeklődtek.

Átlagon felül érdeklődtek az újságírókat kereső álláshirdetések iránt 2019-ben a Profesia.sk portál összesítése szerint. Míg tavaly átlagosan 17 felhasználó reagált egy álláshirdetésre, addig az újságírói munkával kapcsolatosakra 36. 2018-hoz képest ez több mint 10 százalékpontos növekedést jelent. Ján Hacek, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának újságírói tanszékének vezetője a Hospodárske novinynek elmondta, a náluk végzők nagy arányban tudnak elhelyezkedni a média területén, ezért elmondható, hogy van igény az újságírókra. 

Akár magyarul is

Ugyanezen egyetem magyar tanszékén hét évvel ezelőtt magyar nyelven indítottak szerkesztőszakot. Misad Katalin, a tanszék vezetője lapunk megkeresésére elmondta, bár pontos adatai nincsenek, tudomása szerint a szakot elvégzők jelentős része talál munkát különböző médiumoknál. Mint mondja, az a legelső évfolyamból, diplomaosztó után, 11-en (a 16-ból a szerk. megjegyzése) helyezkedtek el a médiában, a tavaly végzettek közül pedig 5-en a 8-ból.

„A mostani végzős szerkesztők csak 5-en vannak, közülük 3-an teljesen biztosak benne, hogy lesz helyük valamelyik lapnál” – tájékoztatott a tanszékvezető. Hozzátette, a tanár szakosok közül is többen helyezkedtek el a médiában: rádióban, lapoknál, portáloknál vagy a szlovák hírügynökségnél.

Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője az elmúlt egy évben nem érzett nagyobb érdeklődést. „Bár jelenleg nincs szabad pozíció nálunk, a jövő szempontjából mindenképp van igény a fiatal újságírókra” – mondta kérdésünkre a főszerkesztő. Hozzátette, egy-két érdeklődő mindig is akadt, és ez a tavalyi évben sem változott, de ettől függetlenül nem beszél az újságírói munka iránt érdeklődök növekedéséről.

Kevesebb hirdetés

Összességében az utóbbi három év legkevesebb álláshirdetését könyvelte el a portál: 2019-ben a portálra tízezerrel kevesebb hirdetést töltöttek fel, mint 2018-ban. Ezzel egy időben azonban növekedett az érdeklődés az egyes lehetőségek iránt. A munkaügyi minisztérium szerint mintegy 90 ezer betöltetlen állás van Szlovákiában, ám ez a mutató 2019 ősze óta már érdemben nem emelkedik.

Keleten nehezebb

A szabad munkahelyek száma továbbra is a fővárosban a legtöbb, a Profesia.sk elemzői szerint Pozsonyban kimagaslóan sok az álláslehetőség: a fővárosi régió adja az oldal hirdetéseinek 67%-át. Összehasonlításképpen: Pozsony megyéből több mint 110 ezer hirdetést töltöttek fel az oldalra, ezt 22 500-zal Nagyszombat megye követi. A portál összesítése szerint a legnagyobb mértékben a telekommunikáció területén tapasztaltak növekedést a hirdetések terén. Ezt követi a biztosításokkal kapcsolatos munkalehetőségek, valamint az ügyfélszolgálatok.

Dráguló munkaerő

Lengyel Diana pénzügyi elemző szerint a gazdaságban uralkodó borús hangulat egyre érezhetőbb. „A növekedés érezhetően lassult, mindenki várja a recessziót, és a cégek ott próbálnak spórolni, ahol csak lehet. Mindehhez hozzájárul a szlovákiai vállalkozói környezet romlása is – mondta lapunknak a Pénzügy.sk szakértője. – Már tavaly is, de 2020-tól még látványosabban megnövekedtek a bérköltségek, gondoljunk csak a minimálbér és az ehhez kapcsolódó bérpótlékok emelkedésére, vagy az üdülési utalványokra.” A szakember hozzátette, nem gondolja, hogy kevesebb munka lenne, inkább azt tapasztalja, hogy a távozó kollégák helyére nem vesznek fel új embert, helyette feladatait szétosztják az ottmaradottak között. „A jövőben még nagyobb hangsúlyt fog kapni egy-egy álláskeresőnél az alkalmazkodás és a nyitottság az új tudás megszerzése felé” – zárta a szakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?