Közélet

Az újságírás lenne az új álommunka?

Pozsony | Tavaly kevesebb álláshirdetést tartott nyilván a profesia.sk, mint az azt megelőző években. Meglepetés, hogy főként az újságírói munka iránt érdeklődtek.
Szalay Hajnalka

2020. február 7. 14:00

kep
Nőtt azok száma, akik szerkesztőségekben dolgoznának. (TASR/AP-felvétel)

Átlagon felül érdeklődtek az újságírókat kereső álláshirdetések iránt 2019-ben a Profesia.sk portál összesítése szerint. Míg tavaly átlagosan 17 felhasználó reagált egy álláshirdetésre, addig az újságírói munkával kapcsolatosakra 36. 2018-hoz képest ez több mint 10 százalékpontos növekedést jelent. Ján Hacek, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának újságírói tanszékének vezetője a Hospodárske novinynek elmondta, a náluk végzők nagy arányban tudnak elhelyezkedni a média területén, ezért elmondható, hogy van igény az újságírókra. 

Akár magyarul is

Ugyanezen egyetem magyar tanszékén hét évvel ezelőtt magyar nyelven indítottak szerkesztőszakot. Misad Katalin, a tanszék vezetője lapunk megkeresésére elmondta, bár pontos adatai nincsenek, tudomása szerint a szakot elvégzők jelentős része talál munkát különböző médiumoknál. Mint mondja, az a legelső évfolyamból, diplomaosztó után, 11-en (a 16-ból a szerk. megjegyzése) helyezkedtek el a médiában, a tavaly végzettek közül pedig 5-en a 8-ból.

„A mostani végzős szerkesztők csak 5-en vannak, közülük 3-an teljesen biztosak benne, hogy lesz helyük valamelyik lapnál” – tájékoztatott a tanszékvezető. Hozzátette, a tanár szakosok közül is többen helyezkedtek el a médiában: rádióban, lapoknál, portáloknál vagy a szlovák hírügynökségnél.

Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője az elmúlt egy évben nem érzett nagyobb érdeklődést. „Bár jelenleg nincs szabad pozíció nálunk, a jövő szempontjából mindenképp van igény a fiatal újságírókra” – mondta kérdésünkre a főszerkesztő. Hozzátette, egy-két érdeklődő mindig is akadt, és ez a tavalyi évben sem változott, de ettől függetlenül nem beszél az újságírói munka iránt érdeklődök növekedéséről.

Kevesebb hirdetés

Összességében az utóbbi három év legkevesebb álláshirdetését könyvelte el a portál: 2019-ben a portálra tízezerrel kevesebb hirdetést töltöttek fel, mint 2018-ban. Ezzel egy időben azonban növekedett az érdeklődés az egyes lehetőségek iránt. A munkaügyi minisztérium szerint mintegy 90 ezer betöltetlen állás van Szlovákiában, ám ez a mutató 2019 ősze óta már érdemben nem emelkedik.

Keleten nehezebb

A szabad munkahelyek száma továbbra is a fővárosban a legtöbb, a Profesia.sk elemzői szerint Pozsonyban kimagaslóan sok az álláslehetőség: a fővárosi régió adja az oldal hirdetéseinek 67%-át. Összehasonlításképpen: Pozsony megyéből több mint 110 ezer hirdetést töltöttek fel az oldalra, ezt 22 500-zal Nagyszombat megye követi. A portál összesítése szerint a legnagyobb mértékben a telekommunikáció területén tapasztaltak növekedést a hirdetések terén. Ezt követi a biztosításokkal kapcsolatos munkalehetőségek, valamint az ügyfélszolgálatok.

Dráguló munkaerő

Lengyel Diana pénzügyi elemző szerint a gazdaságban uralkodó borús hangulat egyre érezhetőbb. „A növekedés érezhetően lassult, mindenki várja a recessziót, és a cégek ott próbálnak spórolni, ahol csak lehet. Mindehhez hozzájárul a szlovákiai vállalkozói környezet romlása is – mondta lapunknak a Pénzügy.sk szakértője. – Már tavaly is, de 2020-tól még látványosabban megnövekedtek a bérköltségek, gondoljunk csak a minimálbér és az ehhez kapcsolódó bérpótlékok emelkedésére, vagy az üdülési utalványokra.” A szakember hozzátette, nem gondolja, hogy kevesebb munka lenne, inkább azt tapasztalja, hogy a távozó kollégák helyére nem vesznek fel új embert, helyette feladatait szétosztják az ottmaradottak között. „A jövőben még nagyobb hangsúlyt fog kapni egy-egy álláskeresőnél az alkalmazkodás és a nyitottság az új tudás megszerzése felé” – zárta a szakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.