Közélet

Az Új Szó kérdez, a magyar pártok válaszolnak!

Pozsony | A közelgő parlamenti választás alkalmából rendszeresen megkérdezzük a mérvadó magyar pártokat, hogy mi a véleményük társadalmunk és kisebbségünk legégetőbb problémáiról. Sorozatunk ötödik részében arra voltunk kíváncsiak, miként segítenék a szegény régiók helyzetét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. január 4. 17:08

választás 2020
- Képarchívum

Mit tenne a leszakadó régiók felzárkóztatásáért?  

 

Ha Komáromban gépkocsiba ülünk, és elhajtunk a Magas-Tátrába, északi irányt véve, 50 kilométerenként szemmel láthatóan szebbé válnak a városok, a falvak, itt-ott megjelennek a munkát biztosító gazdasági övezetek. Pedig 30 éve, a rendszerváltozás idején fordított helyzetben voltunk. A két műszakos tevékenység (munkahely, kert) helyzeti előnybe hozta a déli járásokban élőket.

Történelmi távlatokkal mérve röpke idő, csupán 20 év elég volt ahhoz, hogy viszonylagosan kedvező helyzetünk alaposan megváltozzon. Régióink, közösségünk végképp nem sorolhatók a fordulat óta eltelt időszak nyertesei közé. Kellettek ehhez mélynemzeti politikai döntések. Mečiar közigazgatási reformja 1996-ban, amikor délen meghagyta a nagy járásokat, ám északon létrehozta a kis járások garmadát. Az új járási és kerületi székhelyek adminisztratív, közigazgatási, közlekedési, legfőképpen gazdasági és kereskedelmi gócpontok lettek.

A pozsonyi kormányok többsége szőrösszívűségének köszönhetően elindulhatott a képzeletbeli Pozsony–Nyitra–Kassa vonaltól délre eső területek hátrányos megkülönböztetése, miközben az ország gazdasága egyre inkább dübörgött. A legkirívóbb következmény a fiatalkorúak elvándorlása munka után külföldre.

Innen kell elrugaszkodnunk, innen kell régióinkat, szülőföldünket fejlődési pályára állítanunk. Ám a regionális fejlesztés címén nem károsíthatják környezetünket. Nem onthat bűzt az ollétejedi, a párkányi és más hulladékégető. Nem onthatják a bűzt a dán sertésfarmok. Régiófejlesztés égisze alatt délre ne csupán a szemét jöjjön! Alaposan szigorítjuk majd a vonatkozó környezetvédelmi jogszabályokat. Tisztább, környezetünket kímélő munkahelyteremtő beruházásokat fogunk megvalósítani délen és keleten.

Az eddigi folyamatokat, leépülésünket – amely alól csak a főváros vonzáskörzete képez kivételt – vissza kell fordítani. Az első ütemben csillapítjuk, fokozatosan megszüntetjük, majd később fejlődési pályára állítjuk régióinkat. Szülőföldünk, közösségünk további sorsa a tét!

Farkas Iván, a Magyar Közösségi Összefogás régiófejlesztési szakértője

 

A Híd számára ez nem elméleti agenda, hanem a szlovákiai magyarság mintegy felének szülőföldjét érintő intézkedéscsomag.

Az érintett régiók akcióterveinek kidolgozásában és megvalósításában aktívan részt vettünk. Ezek a munkanélküliség csökkentését, a szociális problémák orvoslását és a régióinkból történő elvándorlás megállítását célozták meg. A kihelyezett kormányülések közül több magyar többségű településen, pl. Füleken és Feleden valósult meg. Az érintett járásokban régiófejlesztési központokat hoztunk létre. Törekvéseink a helyi mezőgazdasági, ipari, idegenforgalmi és községi szociális vállalkozások támogatásán keresztül a foglalkoztatottság szintjének növelésére összpontosítottak. A települések számára a munkaügyi minisztérium speciális közfoglalkoztatási felhívást tett közzé, ipari létesítményeikben a befektetők kedvezményesen juthatnak állami támogatáshoz, a fiataloknak pedig az önkormányzatok kedvezőbb feltételek mellett építhetnek lakásokat. A Híd kormánypozíciójának köszönhetően az állami fejlesztések mellett településeink számos helyi érdekű beruházása is bekerült a kormány által finanszírozott cselekvési tervekbe.

Az elmúlt évben a Nagykürtösi járásba pl. több mint 14 millió értékben érkezett uniós támogatás. A Losonci járás három legjelentősebb invesztíciójára, a losonci uszodára, a füleki művelődési központra és piacra, illetve a térség 29 magyarok által lakott településének fejlesztésére csak a kormány tartalékalapjából összesen 910 ezer euró jutott. De említhetném a Rimaszombati járás 5 középiskolájába juttatott 600 ezer eurót is, amelyet a munkapiacon keresett szakmák fejlesztésére fordítottak. Kiemlíthetném a tornaljai városháza felújítását vagy a Sajógömörön szociális vállalatként működő tésztagyártó üzem műszaki fejlesztését, a pelsőci megyeháza felújítását és a királyhelmeci sportcsarnok építését. Amit lehetett, a fejlesztési tanácsokban dolgozó képviselőink bedolgoztak az akciótervekbe. A fejlesztésekkel összességében több tízmilliós nagyságrendű beruházási lemaradást sikerült régióinkban kiküszöbölni. Nagyjából ez a különbség az elmélet és a gyakorlat között.

Agócs Attila, a Híd alelnöke, Fülek polgármestere, besztercebányai megyei képviselő

Kedves olvasó, ha van olyan kérdése, amit szívesen feltenne az MKÖ, illetve a Híd képviselőinek, írja meg nekünk, s a legaktuálisabb kérdéseket mi továbbítjuk a pártok képviselőinek. 

 

E-mail: redakcia@ujszo.com
Tárgy: Választás 2020

 

Postacím:
Új Szó (Választás 2020)
P.O.BOX 222
830 00 Bratislava 3

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ep

Brexit: a V4-ek szövetségest veszítenek

Jojo Nyuszi

Jojo Nyuszi, ahol Hitler a poéngyáros

Komárom

Élni akarás, alázatosság és megbocsátás Radnóti költészetében

Kováčik

Kováčik: az UEFA sem akarja, hogy a BL néhány országról szóljon

Újabb adag műholdat vitt fel a SpaceX rakétája a tervezett "űrinternet" megvalósításához

szőlő illusztráció

A világ szőlőinek felét fenyegeti a 2 Celsius-fokos felmelegedés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.