Az új légszűrő maszkok segíthetnek a rendelőkön

Matovic
Pozsony |

A Szlovák Kórházszövetség (ANS) nemrég arra figyelmeztetett, hogy néhány orvos kénytelen bezárni rendelőjét az orvosi védőfelszerelés hiánya miatt, ez pedig a teljes egészségügyi ellátás összeomlásához vezethet. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetéségének (ASL) elnöke szerint a helyzet nem ennyire tragikus, de a maszkhiány valóban probléma.

Az egészségügyi dolgozók az utóbbi hetekben folyamatosan arra hívták fel a figyelmet, hogy nincs elég védőfelszerelés a kórházakban és a rendelőkben, így munka közben saját egészségüket is kockára teszik. A Szlovák Kórházszövetség (ANS) múlt héten már arról tájékoztatott, hogy a helyzet elfajulhat, hiszen néhány orvosi rendelőt kénytelenek bezárni a kialakult helyzet miatt.

Felkerestük Marián Petkót, a szövetség elnökét, aki elmondta, hogy továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a rendelők tevékenységét.

„Jelen pillanatban nehéz lenne megmondani, hogy hány rendelőről van szó, talán egy hét múlva pontosabb adatokkal tudok szolgálni”

– mondta az ANS vezetője.

Távolsági betegellátás

Az egészségügyi minisztérium által előírt irányelvek szerint valóban be kell zárniuk a rendelőt a rendelőkben dolgozó orvosoknak, ha nincs védőfelszerelésük, hiszen maszkok, kesztyűk és fertőtlenítők nélkül komoly az esély a vírus terjesztésére. Ám ez nem jelenti azt, hogy az orvosok nem dolgoznak, hiszen telefonon vagy elektronikus módon kötelesek a betegek rendelkezésére állni.

Petko szerint azonban ez nincs mindig így.

„A kórházainkba eljutott információk alapján néhányan ezt máshogy értelmezték, és nem is tartózkodnak a munkahelyükön”

– állítja Petko.

Petko

Hozzátette: a következő hetekben eldől, hányan vették komolyan a „távgyógyítást”, hiszen ha az emberek nem jutnak be a rendelőkbe, akkor a kórházakba mennek.

„Ezek a betegek elkezdenek betömörülni a kórházakba, azon belül is a sürgősségi osztályokra, ezt pedig az ANS kórházai biztosan nem bírnák el”

– jelentette ki a szakember. A szövetség szerint a rendelők bezárásával komoly egészségügyi válsághelyzet alakulhat ki.

Összeomlás nem fenyeget

Marián Šóth, a rendelői orvosokat tömörítő Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke elutasította az egészségügy összeomlására vonatkozó állításokat. Azt elismerte, hogy a maszkhiány miatt néhány helyen valóban szigorították a betegek látogatását, de az orvosok elektronikusan és telefonon is segítik a pácienseket.

„Hangsúlyozom, hogy a rendelők működnek, de korlátozott üzemmódban. Ha a beteget mégis el kellene személyesen látni, akkor az orvosok kénytelenek felhasználni végső tartalékaikat, vagy pedig megkérik azt a kollégájukat, akinek van védőfelszerelése, hogy kezelje a pácienst”

– mondta az ASL elnöke. Hozzátette: a helyzetet főleg az nehezíti, hogy a kórházakban sok osztályt át kell alakítani a koronavírus-fertőzöttek ellátására és kivizsgálására.

„Bezárnak például a pszichiátriai osztályok, a bőrgyógyászati osztályok, ezeket az eseteket pedig az általános orvosoknak kell megoldania”

– közölte Šóth.

Sóth

Megjöttek a szájmaszkok

A védőfelszerelés hiányán nagy mértékben javíthat a tegnap érkezett egészségügyi szállítmány, melyben 100 ezer légszűrő maszk (respirátor FFP3) is van. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök állítása szerint ezeket a légszűrő maszkokat kifejezetten az egészségügyi dolgozók között fogják szétosztani.

Marián Šóth reménykedik benne, hogy a rendelőkben dolgozó orvosok elegendő reszpirtátort kapnak, hiszen például a Nyitrai járásban levő rendelők korábban mindössze egy maszkot és egy pár kesztyűt kaptak, függetlenül attól, hányan dolgoznak a rendelőben.

„Az sem szerencsés, hogy az orvosok és a nővérek egyszerű textilből varrt maszkot viselnek. Az egészségügyi dolgozóknak légszűrős maszkokat kellene hordaniuk, hiszen látjuk, hogy a fertőzöttek között éppen az orvosok és a nővérek vannak legtöbben”

– mondta az ASL elnöke.

Marián Petko szintén bízik abban, hogy a légszűrő maszkok mihamarabb eljutnak az egészségügyi dolgozókhoz.

„A korábbi kormány az országos szintű intézkedéseket, mint például a tiltások, nagyon jól kezelte, viszont rendkívül alábecsülte a védőfelszerelés bebiztosítását”

– mondta lapunknak a kórházszövetség első embere. Elmondása szerint nincs értelme számon kérni a kórházakon a maszkhiányt, hiszen a légszűrő maszkokat már nincs is kitől megrendelniük, de ha mégis találnak egy beszállítót, a maszkok ára megsokszorozódott, így képtelenek kifizetni. Petko ezért kitart állítása mellett, mely szerint a maszkhiányt a kormánynak kell kezelnie, központi szinten.

Felelősségteljesebben viselkedünk

Arra a kérdésre, hogy a betegek felelősségteljesebben viselkednek-e a járvány kirobbanása óta (például hordanak-e maszkot), mindkét szakember igennel válaszolt. Petko elmondta, hogy a kórházakban eleve kötelező a maszkok viselése, és ezzel a betegek tisztában vannak, nem is tud problémás esetekről.

„Ami a kórházakat illeti, azt gondolom, hogy a környező országokból érkező hírekhez képest a szlovák állampolgárok egészen jól kezelik a helyzetet”

– véli az ANS elnöke.

Šóth szintén úgy véli, hogy az emberek már komolyan figyelnek az előírások betartására.

„Azt látom, hogy az emberek rossz szemmel néznek azokra az utcán, akik maszk nélkül járnak. Talán ezért is van egyelőre ilyen kevés fertőzött az országban”

– zárta az ASL vezetője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?