Közélet

Az SaS szerint Érsek a pozsonyi reptér privatizációját készítette elő

Pozsony | Az SaS szerint Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter (Híd) javaslata a pozsonyi reptér privatizációjához fog vezetni. Bár bérlésről van szó, a liberálisok szerint, ha harminc évre bérbe adják a repteret, azzal olyan hatást fognak elérni, mintha privatizálnák.
TASR

2018. október 31. 15:28

M. R. Štefánik repülőtér - TASR-felvétel

„Hozzá kell tennünk, hogy ez a privatizálás főleg az állam és az utazók számára lesz előnytelen. Paradox módon azután történik ez a privatizáció, hogy Robert Fico (Smer-SD) kormánya 2006-ban megszüntette a reptér részvényeinek privatizáltságát. Ennek a lépésnek pedig az volt a célja, hogy több milliárd korona folyjon vissza az állami költségvetésbe, amit aztán a modernizációba és a fejlesztésekbe lehet fektetni" – szól az SaS nyilatkozatában.

A közlekedésügyi tárca a liberálisok szerint nem a befektetésre, hanem a reptér üzemeltetésére helyezi a hangsúlyt. Miroslav Ivan (SaS) képviselő szerint fennáll a veszély, hogy az üzemeltető a harminc év elteltével olyan állapotban adja vissza a repteret, hogy nagy összegeket kell majd nemcsak a fejlesztésbe, hanem a karbantartásba is fektetni.

„Érsek Árpád miniszter a reptér bevételeit akarja privatizálni, ami viszont szerintünk édeskevés. Ezért elsősorban arra kérjük a minisztériumot, hogy állapítsák meg világosan, mik a stratégiai célok, tehát, hogy milyen szerepet szánnak a pozsonyi reptérnek a közép-európai régióban" – mondta Ivan.     

2018. október 16. 09:44

Pellegrini: Végleges döntést kell hoznunk a pozsonyi reptérről

Ezen kívül az SaS azt szeretné, ha a minisztérium hozzávetőlegesen megállapítaná, milyen pénzügyi keretre lenne szüksége a reptérnek, hogy aztán a nyilvánosság számára világos legyen, melyik üzemeltetői vagy tulajdonosi modell lenne a legideálisabb – a teljes privatizáció, a hosszú távú bérbeadás vagy az a lehetőség, hogy az állam kezében maradjon a reptér. A liberálisok arra kérik a kormányt, hogy Érsek jelenlegi tervét ne fogadja el.

A közlekedésügyi tárca tárcaközi egyeztetésre bocsátott egy projektet, amelynek segítségével kiválaszthatják a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik reptér koncessziós partnerét. A tárca azt reméli, hogy a koncessziós partner segítségével fenn tudják majd tartani a reptér hosszú távú fejlődését, amiből az államnak is haszna lenne. A minisztérium szerint a koncessziós üzemeltetési forma előnye, hogy az állam bizonyos fokig az ellenőrzése alatt tarthatja a repteret, de megszűnik a tulajdonossággal és az üzemeltetéssel járó veszély.

„Már többször volt szó arról, hogy egy külföldi partnernek adjuk bérbe a repteret, és végül ez bizonyult a legjobb és legmegfelelőbb megoldásnak az állam számára. Bízom benne, hogy ezzel a lépéssel több figyelmet kap majd a legnagyobb nemzetközi repterünk, amely stratégiailag fontos helyen található. Meggyőződésem, hogy azokkal a pénzügyi eszközökkel, amelyeket az állam nem tud biztosítani, a reptér jobb minőségű, nagyobb presztízzsel rendelkező és több szolgáltatást nyújtó hely lesz, és így más légitársaságokat is idevonz majd" – tette hozzá Érsek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

A péceli Ráday-kastély fájdalmas múltja

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?