Közélet

Az SaS foglalta le az Sznf teret a Kuciak-gyilkosság évfordulójára

Pozsony | A pozsonyi Sznf teret a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés mellett az OĽaNO mozgalom és az SaS párt is le akarta foglalni Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának első évfordulójára.
TASR

2019. augusztus 23. 08:16

- TASR-felvétel

Az óvárosi városi hivatalban csütörtök délután végül az SaS-t sorsolták ki. Erről Matej Števove, Pozsony-Óváros polgármesterének szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. Az SaS a tervezett megmozduláson teret enged minden demokratikus szereplőnek.

A szóvivő elmondása szerint mindhárom szereplő szerdán (augusztus 21.), reggel 8 óra előtt jelentette be a gyülekezési szándékát.

„A terek mindenki számára nyitottak. Ezért szívesen látjuk a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezést és más demokratikus csoportokat is, amelyek változást akarnak Szlovákiában” – jelentette ki Róbert Buček, az SaS szóvivője, hozzátéve: rövidesen felveszik a kapcsolatot a kezdeményezéssel. A párt felszólította az illetékeseket: mutassák meg közösen, hogy együtt tudnak működni, és el tudják hozni azt a pozitív változást, amit az állampolgárok várnak tőlük.

Matúš Bystriansky, az OĽaNO szóvivője elmondta: a mozgalom a sorsolás előtt visszalépett a Tisztességes Szlovákiáért javára, sőt szervezői és anyagi segítséget is felajánlott nekik a megmozdulás előkészítéséhez. Hozzátette: az OĽaNO küldötte jelentkezett elsőként az óvárosi városi hivatalban.

Števove megerősítette, hogy a mozgalom február 20-ra, vagyis az évforduló előestéjére is gyűlést jelentett be az Sznf térre. A Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés az évforduló napján egyébként a Szabadság térre is bejelentett egy rendezvényt.

Az OĽaNO mozgalom korábban összetűzésbe került a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezéssel az Sznf tér lefoglalása miatt. Akkor a bársonyos forradalom 30. évfordulójára rendezett megmozdulás képezte vita tárgyát. A mozgalom végül a november 14-től 19-ig terjedő időszakra foglalta le a teret. A Tisztességes Szlovákiáért ugyanerre a térre november 13-ra és 22-re jelentette be gyülekezési szándékát. A kezdeményezés a Szabadság teret is lefoglalta a november 15-től 18-ig tartó időszakra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?