Közélet

Az R7-esen vitázik Érsek és Berényi

Pozsony | Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter azt állítja, Nagyszombat megye, amelynek vezetésében jelentős mértékben képviselteti magát az MKP, késleltetni akarja az R7-es gyorsforgalmi út egyes részeinek átadását. A megye és a párt szerint azonban Érsek alaptalanul vádaskodik, hiszen az út megnyitása a tárcán múlik.
Czímer Gábor

2020. február 3. 19:00

A megye által készített képeken látni, hogy a tartópilléreket rögzítő beton nincs a legjobb állapotban ⋌(Képarchívum)
A megye által készített képeken látni, hogy a tartópilléreket rögzítő beton nincs a legjobb állapotban

A miniszter, aki a Híd választási listáját is vezeti, egy blogbejegyzésében azt írja, Nagyszombat megye vezetése, azon belül is az MKP, obstruálni készül az R7-es gyorsforgalmi egyik szakaszának az átadását. „Arra készülnek, hogy hónapokkal késleltessék a kész út átadását” – írja bejegyzésében a tárcavezető, és azzal vádolja az MKP-t, hogy a régió lakosságának kárára politizálja át a gyorsforgalmi út megnyitásának kérdését. Érsek azt írja, Nagyszombat megye vonakodik átvenni azokat a gyorsforgalmihoz tartozó építményeket, amelyek megyei hatáskörbe tartoznak. A miniszter szerint a kérdéses szakasz gyakorlatilag készen van, az utolsó ellenőrzésekor feltárt hibákat kijavították.

Rosszul végzett munka?
Berényi József (MKP), Nagyszombat megye oktatásért és közlekedésért felelős alelnöke elmondta, maga a gyorsforgalmi nem, csak a hozzá tartozó bekötőutak, másodosztályú utak átvezető hídjai, felhajtók és lehajtók tartoznának az általuk vezetett regionális önkormányzathoz. „Mi azonban ezeket azért nem vesszük át, mert a megyei útkarbantartó vállalat szakértői szerint ezek az elemek nincsenek rendesen befejezve” – mondta Berényi, és hozzátette, jelentős forrásokat kell még költeni arra, hogy megfeleljenek a szabványoknak. „Nekünk pedig erre nincs pénzünk” – jelentette ki. Az alelnök elmondta, szerintük a kivitelező hanyagul, rossz minőségben épített meg bizonyos részeket, így például egyes tartóoszlopok alapját. „Erről fényképes dokumentációnk is van” – mondta.

Berényi szerint mindettől függetlenül a miniszter jogtalanul hibáztatja a megyét. „Érsek alaptalanul vádaskodik, ahogy ezt a megyei választás előtt is tette” – jelentette ki. Az alelnök elmondta, a másodosztályú utakra való felhajtók, lehajtók és átvezető hidak jelenleg a minisztérium kezelésében vannak, így a tárca a saját felelősségére, a megye bevonása nélkül is elindíthatja az érintett szakaszon a közlekedést.

A megyeelnök, Jozef Viskupič, aki az ellenzéki OĽaNO színeiben politizál, korábban úgy nyilatkozott, kizárt, hogy a kérdéses közlekedési projekteket a jelenlegi állapotukban átvegyék. „Az építési munkálatokat valószínűleg nem megfelelő időjárási körülmények között végezték és nem megfelelő építőanyagokat használtak fel” – vélekedik Viskupič. A megye szerint a vonatkozó szerződés alapján ezeket az objektumokat nekik kellene üzemeltetniük és karbantartaniuk, mégpedig a saját költségeikre. A megye szóvivője, Jaroslav Vacek kérdésünkre elmondta, összesen 10 építményt kellene átvenniük. A megye a kérdéses hat közúti hídból például még csak egyet vett át. A regionális önkormányzat főbb kifogásai között szerepel, hogy az utak töltése a megengedettnél jobban erodálódik, de az objektumokhoz tartozó egyes dokumentumokat sem kapták meg. A szerkesztőségünknek küldött képen az is látszik, hogy az egyik híd pillérei körül lévő beton is rendkívül rossz állapotban van.

A tárca tagad
Karolína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvivője lapunknak arról beszélt, az R7-es megnyitására nincs hatással, hogy a megye átveszi-e a szóban forgó részeket vagy sem. Elmondta, a végleges átadáshoz a kivitelezőnek el kell távolítania néhány hiányosságot. Amíg ez nem történik meg, nem fizetik ki az építő cégnek a teljes összeget. „Amíg nem javítják ki a hibákat, az állam sem veszi át az építményt” – mondta. Ducká szerint azonban a megyének nincs igaza, amikor azt állítja, hogy a kérdéses műtárgyak befejezésének a költségei a regionális önkormányzatot terhelnék. „Az utat ugyanis 30 évig a D4/R7 konzorcium fogja üzemelteti” – magyarázta. Hozzátette, a kérdéses szakaszt leghamarabb márciusban nyitják meg. „Ha valamilyen fellebbezés lesz, akkor csak júniusban kerül erre sor” – tette hozzá. Míg a megye a kérdésünkre azt közölte, a hiányosságokat a tárcának is jelezték, a minisztériumban mégsem tudnak a regionális önkormányzat beadványáról.

Az R7-esnek a Dénesd (Dunajská Lužná)–Egyházgelle (Holice) szakaszáról van szó. Az első szakasz ideiglenes átadása márciusra várható. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a D4/R7-es autópálya és gyorsforgalmi út építésével kapcsolatban az is felmerült, hogy hulladékkal kevert földet építhettek be a létesítménybe. Az ügyben a múlt héten a rendőrség razziát is tartott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.