Közélet

Az itt élőknek továbbra sem engedik a kettős állampolgárságot

Pozsony | A kormányprogram szerint a kettős állampolgárságot tiltó törvény továbbra is hatályban marad, de némileg enyhítenék azt. A dokumentumban vázolt javaslat a szakember szerint messze nem jó megoldás. A tiltás teljes eltörlése azonban még terítékre kerülhet.
author
Czímer Gábor

2020. május 2. 18:30

Frissítve
parlament k
- TASR/AP-felvétel

A kormányprogram megfogalmazása szerint a kabinet lehetővé teszi a hosszú távon külföldön élő szlovákiai polgárok számára, hogy felvegyék az adott ország állampolgárságát. Aki tehát Szlovákiában élve szeretne egy másik ország állampolgára lenni, annak a kormányprogram szerint ez továbbra is tilos marad. A jelenleg is érvényes törvény értelmében ugyanis, ha ezt valaki megteszi, és jelzi is a szlovák hatóságoknak, akkor búcsút mondhat a szlovák útlevelének. A kormányprogramba ezen kívül még az is bekerült, hogy akitől eddig elvették az állampolgárságát, az az „állampolgárság megszerzésének standard európai elvei alapján” visszakapná azt.

Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője elmondta, a frakciójuk véleménye az, hogy vissza kell állítani a tiltást tartalmazó 2010-es ellentörvény előtti állapotot, amikor is még szabadon lehetett felvenni más országok állampolgárságát.

„Amikor felkértek, hogy írjam meg az OĽaNO-nak a kormányprogramba szánt kisebbségpolitikai javaslatait, akkor én ebbe beletettem az ellentörvény eltörlését”

– mondta Gyimesi. Hozzátette, hogy ezt azonban elutasította az SaS által jelölt Ivan Korčok külügyminiszter.

„Azt javasolta, egyáltalán ne módosítsuk ezt a törvényt” – idézte fel a képviselő, aki szerint Korčok inkább a magyar kormánnyal való megállapodást részesítette volna előnyben. Gyimesi szerint a kormányprogramba végül egy kompromisszumos megoldás került. Ennek értelmében aki külföldön lakik, az felvehetné az adott ország az állampolgárságát, illetve akitől eddig elvették, annak törvényben garantált módon adnák vissza a szlovák útlevelét. Gyimesi azonban elismerte, mindez nem oldja meg azoknak a helyzetét, akik Szlovákiában élve vennék fel egy másik ország állampolgárságát és emiatt elveszítenék a szlovákot.

„Az SaS-en és a mi frakciónkon belül is vagyunk néhányan, akik azt mondjuk, várjuk meg, amíg a törvény a parlament elé kerül, és ott próbáljuk azt módosítani”

– fogalmazott Gyimesi, azzal, hogy ekkor a törvényhozási folyamatban próbálhatják meg visszaállítani a 2010 előtti állapotot. A képviselő azt mondta, mindent meg fog tenni azért, hogy a koalíciós pártokat és képviselőiket is meggyőzze erről.

„Aki valamilyen okból magyar útlevelet szeretne, annak ezt lehetővé kell tenni. A koalícióban is meg kell érteniük, hogy ez nem jelent Szlovákia számára biztonsági kockázatot, csak arról van szó, hogy néhány ezer ember lelkének jót tennénk” – mondta Gyimesi. A képviselő egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor kerül a parlament elé a törvény módosítása. Arról is beszélt, csalódott az Alkotmánybíróságban, amely évek óta nem tud az ellentörvény alkotmányosságát illetően dönteni.

Az SaS nem tudja

Az ügyben megkerestük a külügyminisztériumot, hogy megtudjuk Korčok miért és pontosan milyen álláspontot képviselt a kormányprogram vonatkozó részének kialakítása során. A tárcától lapzártáig nem kaptunk választ. A minisztert jelölő SaS szóvivője, Ondrej Sprlak, annyit mondott, hogy a kormányprogram egy kompromisszum eredményeként jött létre.

„A választási programunkból nem mindent sikerült a kormányprogramba átültetni” – fogalmazott a szóvivő.

Az SaS a választási programjában ugyanis azt írja, azonnal el szeretnék törölni, hogy a kettős állampolgároktól akaratuk ellenére elvegyék a szlovák útlevelüket. Arról, hogy ennek fényében mégis miért állhatott ki az ellentörvény mellett az SaS által jelölt tárcavezető, a szóvivő nem tudott információt adni.

A másik két párt

A másik két koalíciós pártot, a Sme rodinát és a Za ľudít is megkerestük azzal a kérdésünkkel, hogy ők milyen álláspontot képviseltek a kettős állampolgárságot tiltó törvény kapcsán. Lapzártáig csak az előbbitől kaptunk választ. Linda Tribusová, a Sme rodina sajtóosztályának munkatársa azt közölte, pártjuk Korčok külügyminiszter álláspontjával azonosul. A választási programjukat tekintve a két párt közül, csak a Za ľudí foglalkozik a témával. A dokumentumban azt ígérik, átértékelik az ellentörvényt, amely szerintük az emberek hétköznapi életét is csak nehezíti.

Már most is lehet

Az ellentörvény tervezett módosításáról Fiala-Butora János, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala jogsegélyszolgálatának munkatársa lapunknak elmondta, az megoldaná a Szlovákiából kivándoroltak helyzetét. Hozzátette, ha a Magyarországon élő szlovák állampolgárok felvették a magyar állampolgárságot, akkor erről a szlovák hatóságok hivatalos úton nem szerezhettek tudomást. A 2015-ös szlovák belügyminisztériumi rendelet értelmében pedig az érintettek egyszerűen visszakérhették szlovák útlevelüket.

„A kormányprogramban szereplő tervezet ezt a helyzetet törvényi szinten szabályozná, de ha valaki Szlovákiában élve szeretne kettős állampolgár lenni, azt nem oldja meg”

– fogalmazott Fiala-Butora.

A magyarok ellen hozták

„Függetlenül attól, ki mit gondol arról, jó ötlet-e a Szlovákiában élő magyaroknak felvenni a magyar állampolgárságot, tudni kell, hogy maga a szlovák ellentörvény a problémás. Hiszen ahogy megfosztja az embereket az állampolgárságtól, az diszkriminatív és alkotmánysértő. Az Alkotmány kimondja, hogy senki sem fosztható meg állampolgárságától” – mondta Fiala-Butora. Hozzátette, a szabályozás kifejezetten a magyar nemzetiségűeket érinti, miattuk hozta az ellentörvényt 2010-ben a Fico-kormány, válaszul a Budapest által elfogadott egyszerűsített honosítási eljárásra.

Mi az élő kapcsolat?

Más államokban is akad példa arra, hogy megengedik más állampolgárságának felvételét, ha az illetőnek élő kapcsolata van az adott állammal. Ez lehet ottani állandó lakhely, munkahely, esetleg rokonok. A külföldiek eddig is viszonylag könnyen felvehették második állampolgárságként a szlovákot. Ezt a kormányprogram tovább szélesítené azzal, hogy a határon túli szlovákok még könnyebben szerezhessenek szlovák állampolgárságot.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
targyalasmatovicnelkul

Összeomlás helyett a gyógyulás útjára léphet az egészségügy

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

sport a tv-ben

Képernyőn a brazilok és a portugálok

Veszélyes utakra figyelmeztetnek a meteorológusok

KVÍZ: Cirmos cica haj! Hová lett a…? Egészítsd ki a gyerekdalt!

KVÍZ: Cirmos cica haj! Hová lett a…? Egészítsd ki a gyerekdalt!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.