Közélet

Az Eurostat szerint már Németországban is több a szegény, mint Szlovákiában

Pozsony | Közép-európai paradicsomot kreált Szlovákiából az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat, amihez semmi mást nem kellett tennie, csak figyelmen kívül hagyni az alacsony béreket és az illegálisan épült roma telepeket. Mi a szomorú valóság?
ÖSSZEFOGLALÓ

2021. október 20. 16:13

romák
Az uniós statisztikai hivatal figyelmen kívül hagyta az illegálisan felépült roma telepeken élőket. - TASR/AP-felvétel

„Szlovákia az egész Európai Unióban a második legjobban teljesítő ország a szegénységi mutatók szempontjából” – büszkélkedett Igor Matovič pénzügyminiszter a közszolgálati rádió hétvégi politikai vitaműsorában, hozzátéve, hogy csak Csehországnak sikerült megelőznie bennünket. A pénzügyminiszter az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozott. Ezek szerint Csehországban a lakosság 11,50, Szlovákiában pedig a 13,80 százalékát fenyegeti a szegénység. Ausztriában ugyanez 16,70, Luxemburgban 19,90, Németországban pedig 22,50 százalék körül mozog.

Matovič érdeme?

Németország ugyanakkor az Európai Unió legerősebb gazdasága, tagja a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 elit klubnak, és akkor még nem beszéltünk a bérekről. A német minimálbér tavaly elérte az 1571 eurót, miközben a szlovák bruttó átlagbér 1133 euró körül mozgott. Az Eurostat ennek ellenére azt állítja, hogy Szlovákiában lakosságarányosan fele annyian élnek szegénységben, mint a jóval gazdagabb Németországban. Hogyan lehetséges ez?

Igor Matovič szerint mindez a tavalyi választást követően felálló, az idei év tavaszáig általa vezetett kormánynak köszönhető, amit azonban a szakemberek erősen vitatnak. A kormány szerintük ugyanis csődöt mondott a járványhelyzet kezelésével kapcsolatban, százmilliókat költött el a lakosság tesztelésére, és mindezek ellenére sem tudta megakadályozni az ország teljes lezárását a járványhelyzet eldurvulása miatt. A Matovič által vezetett kormány ráadásul az egyik legkisebb támogatást nyújtotta az Európai Unióban a járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. Csak összehasonlításképpen: még a korábban súlyos problémákkal küszködő Görögországban is tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 13,7 százalékának megfelelő összeget fordították erre a célra, Szlovákiában ugyanakkor ez 4,4 százalék körül mozgott. Abszolút összegben a görögök 25,3 milliárd dolláros támogatása áll szemben a szlovák 4,6 milliárddal. A szlovák kormány hagyta csődbe menni az általa bezárásra kényszerített vendéglátóipari vállalkozásokat, miközben a bankoknak képes volt a választást követően szinte azonnal elengedni az általuk fizetett különadót. Matovič ennek ellenére az Eurostat fent említett jelentésére hivatkozhat, amely a szegénység szempontjából Szlovákiát az egyik legjobban teljesítő országként tünteti fel.

Elfelejtett roma telepek

Mi áll valójában a háttérben? A jó mutatók egész egyszerűen a felmérés furcsán megválasztott módszertanával magyarázhatók. Az Eurostat ugyanis figyelmen kívül hagyta a települések külterületein lakókat. Míg a nyugat-európai országokban a lakosság nagy része a települések belterületén legálisan felépített lakásokban és családi házakban él, Szlovákiában rengeteg illegálisan felépült roma telep található a települések külterületein, amelyekben az ott élők mélyszegénységben tengetik az életüket. Épp ezeket a legszegényebb csoportokat egyáltalán nem vette figyelembe az uniós statisztikai hivatal az összehasonlításában.

Hol a határ?

Nem ez azonban az egyetlen szempont, amely befolyásolja a helyezésünket. Rengeteg kérdést vet fel magának a szegénységnek a meghatározása is. „A szegénységi küszöböt az adott ország medián bérének a 60 százalékában szabták meg. Az aktuális adatokat nem hasonlítottam össze, de korábban az Ausztriában szegénynek minősülők csoportjába tartozóknak nagyobbak voltak a bevételeik, mint Szlovákiában a lakosság felének” – mondta el Zuzana Kusá, a Szlovák Tudományos Akadémia szociológusa. A medián bér, vagyis a fizetések matematikai középértéke az átlagbérnél pontosabban jellemzi a fizetésbeli eloszlásokat. Míg az átlagfizetések nagyságát néhány magasabb fizetés erősen megemelheti, a medián a valós középértéket mutatja: ennél az értéknél az emberek fele keres többet, pontosan fele pedig kevesebbet. Az uniós statisztikai hivatal legutóbb 2018-ban készített egy ezzel kapcsolatos felmérést. Akkor Ausztria esetében 2645, Szlovákia esetében pedig 979 eurós bruttó átlagbért mértek. Ha a szegénységi határt 60 százaléknál húzzuk meg, akkor Ausztriában már az 1587 eurónál kisebb bevételekkel rendelkezők is szegénynek számítottak, míg Szlovákiában a határ nagyjából 587 euró volt.

„A szlovák politikusok szívesen hivatkoznak az uniós statisztikai hivatal szegénységgel kapcsolatos adatsoraira, ezekkel támasztva alá az intézkedéseik sikerességét. Figyelmen kívül hagyják közben a nehéz anyagi helyzetben élők tömegeit, akik képtelenek kifizetni még egy váratlanul meghibásodott háztartási eszköz javítását is, akik nem engedhetnek meg maguknak minden nap teljes értékű ételt, nem beszélve a szabadságról” – mondta el Kusá.

BRANISLAV TOMA
A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kiralyhelmec covid osztály

VIDEÓ: Telt ház a királyhelmeci Covid-osztályon

osztály

Boltnyitás, iskolabezárás, 300 euró készpénz, kötelező oltás – összefoglaltuk a legfontosabb járványügyi változásokat

pfizer

Szavazzon: Ön mit gondol a kötelező oltásról?

Igor Matovic

Utalvány helyett készpénz – íme Matovič javaslatának története

Völner Pál

Lebukott a Fidesz államtitkára!

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.