Az esküvőszervezés dilemmái, nehézségei

esküvő
Pozsony |

Bár októberben továbbra is engedélyezett lesz a 100 fős esküvők megtartása, a házasodni vágyóknak így is komoly problémákkal kell szembenéznie. A nehézségekről egy újdonsült feleség is nyilatkozott lapunknak.

Nem lépett életbe a járványügyi bizottság javaslata, hogy az esküvőkön októbertől csak harmincan vehessenek részt. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök a kormány szerdai ülése után elmondta: megérti a járványügyi bizottság aggályait, hiszen az esküvők a vírus terjedése szempontjából rendkívül kockázatosak. Véleménye szerint azonban a kétségbeesett menyasszonyokról sem feledkezhettek meg, akik rengeteg pénzt és időt öltek a szervezésbe.

Ezért Matovič igyekezett kompromisszumos megoldással előállni, amely „nem gátolja az emberek szabadságát, mégis arra ösztönzi az embereket, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat”. Így született meg a döntés, hogy októbertől az esküvő helyszínéül szolgáló vendéglátóipari egységek tulajdonosainak a rendezvény megkezdése előtt 48 órával kötelező lesz jelentkezni a regionális közegészségügyi hivatalnál, amely kiadja a higiéniai óvintézkedésekkel kapcsolatos előírásokat. Az esküvőn a helyi rendőrök fogják ellenőrizni, betartják-e a szabályokat.

Ha nem, a tulajdonos akár több ezer eurós büntetést is kaphat, attól függően, hogy az esküvőt zöld vagy vörös kategóriába tartozó járásban rendezték-e. A vörös régiókban várhatóan kétszer magasabb lesz a büntetés.

Igor Matovič

Hogyan is kezdődött?

Az esküvőkkel kapcsolatos közéleti vita azzal kezdődött, hogy Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a járványbizottság pénteki ülése után bejelentette: a esküvők létszámát októbertől 30 főre csökkentenék. A tárcavezető szerint azért lett volna szükség ilyen drasztikus szigorításra, mert éppen ezek a rendezvények számítanak a legrizikósabbnak.

„Már több olyan esküvőről is tudunk, ahol az emberek megfertőződtek. Ha idősek kapják el a vírust, az különösen veszélyes, és éppen ezeken a rendezvényeken kerülnek legszorosabb kapcsolatba egymással az emberek”

– magyarázta az egészségügyi miniszter.

Petíció is született

A javaslat akkora felháborodást váltott ki, hogy a hétvégén már létre is hoztak egy petíciót az intézkedés ellen, amelyet eddig közel 27 ezer ember írt alá. Barbora Križanová, a petíció megalkotója az indoklásban arra hívta fel a figyelmet, hogy az esküvőkön a legközelebbi barátok és rokonok vesznek részt, akik egyébként a mindennapi életben is szoros kapcsolatban állnak egymással. Križanová úgy véli, hogy a szigorú higiéniai előírások betartásával (mint például a gyakori szellőztetés, a kézfertőtlenítés, valamint a maszkviselés) jelentős mértékben lecsökkenthető a megfertőződés esélye.

„Végül, de nem utolsósorban, nem tetszik nekünk, leendő férjeknek, feleségeknek, valamint az esküvőszervezőknek sem, hogy az efféle intézkedések miatt nem kevés pénzt veszítünk”

– olvasható a petíció indoklásában.

Lelki nehézségek

A bizonytalanság azonban nemcsak anyagi, hanem lelki nehézséget is jelent az esküvők megszervezésében. Erről beszélt lapunknak Haminda Réka, aki párjával még júliusban házasodott össze, azonban az esküvő megszervezését így is jócskán megnehezítette a koronavírus-járvány. Beszámolója szerint az egész helyzetben az a legrosszabb, hogy az ember nem tudhatja, hogyan alakul a járványhelyzet az elkövetkező hetekben, hónapokban.

Réka és párja Magyarországon élnek, de az esküvőt Kassán tartották, így állandóan figyelniük kellett a híradásokat, hogy megnyitják-e a határokat.

„Miután a törvényi szabályozás lehetővé tette, az emberben felmerült az a kérdés is, hogy kitegye-e az idősebb családtagokat annak a veszélynek, hogy esetleg megfertőződnek”

– magyarázta Réka. Elmondása szerint az is megfordult a fejében, hogy az esküvőt végül lefújják, de az utolsó pillanatig kivártak, hogy a járványhelyzet alakulásának megfelelően hozhassák meg döntésüket.

„Azt mondtuk, hogy legkevesebb egy hónapot muszáj hagynunk a felkészülésre, ezért június elején dőlt el, hogy végül mégis megtartjuk az esküvőt”

– tette hozzá.

esküvő

Sokan lemondják

Nem mindenki tartott ki az utolsó pillanatig, sokan már hónapokkal az esküvő előtt úgy döntöttek, hogy inkább későbbre halasztják. Ezt igazolja lapunk munkatársa, Németi Róbert is, aki gyakran fotóz esküvőkön. Elmondása szerint az év elején még több mint 20 házasságkötésen vett volna részt, azonban ezeknek legalább a felét lefújták.

„Néhányan áttették jövőre, de akadnak olyanok is, akik úgy döntöttek, egyelőre inkább meg sem rendezik, és majd olyankor tartják meg, amikor már csillapodik a járványhelyzet”

– közölte a fényképész.

Haminda Réka – saját bevallása szerint – rendkívül sajnálja azokat a menyasszonyokat, akiknek le kellett mondaniuk az esküvőt, hiszen sokan már hónapokkal korábban szervezik az eseményt, készülnek a nagy napra, majd egyik pillanatról a másikra le kell mondaniuk róla, ez pedig lelkileg is kifejezetten megterhelő lehet.

A maszkviselés

Bár a higiéniai előírások már hónapok óta érvényben vannak a lagzikon is, Németi Róbert tapasztalatai szerint az emberek ezt nem vették túlságosan komolyan. Ugyan a templomi szertartások során szinte mindenki maszkot viselt, később a vacsoránál, valamint a táncnál és a mulatozásnál a legtöbben már levették a szájmaszkot.

Haminda Réka szerint nem is várható el az emberektől, hogy egy lagzin betartsák a távolságot, és ne érintkezzenek.

„Az esküvőnk előtt felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal, aki a helyszínen kézfertőtlenítő szereket helyezett el. Igyekeztünk arra is figyelni, hogy a fogadáson valamennyire megtartsuk a távolságot, a templomban például minden család külön ült, és szájmaszkot viselt. De hogy őszinte legyek, nem lehet egész este távolságot tartani. A vírus miatt fél évig nem láttam a nagyszüleimet, így elképzelhetetlen volt, hogy egy puszi nélkül érjen véget a nap”

– mesélte Réka.

A fiatal házasok azonban októbertől már kénytelenek lesznek komolyan venni az előírásokat, hiszen rendőri ellenőrzések várnak rájuk. Hogy ez mennyire rettenti el az embereket az esküvők megszervezésétől, a következő hetekben derül ki. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök már arra is utalt, hogy ha a rendőri intézkedések nem válnak be, és kiderül, hogy sokan fertőződtek meg a lagzikon, akkor nem zárható ki, hogy újabb szigorítások jönnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!