Az első hivatalnokkormány első ülése

odorkorm
Pozsony |

Az államtitkárok, illetve az új miniszterek további közeli munkatársainak funkciójában eszközölt változások nem értek véget, épp ellenkezőleg, inkább csak most kezdődnek – jelentette ki kabinetje első ülése után Ódor Lajos miniszterelnök

„Természetes, hogy a kormány korlátozott ideje alatt a miniszternek olyan személyekre van szüksége maga körül, akikre teljes mértéken támaszkodhat” – tette hozzá azzal kiegészítve, az államtitkárokat nem konkrét szakmai kifogások miatt váltották le. „Valójában arról van szó, hogy a minisztereknek olyan közeli munkatársakra van szükségük, akiket ismernek, és akikben százszázalékosan megbízhatnak” – folytatta, majd megjegyezte, nem arról van szó, hogy az adott személyek kimondottan rossz munkát végeztek, s nem is bosszú vezényelte a kabinetet, az új tárcavezetőnek egyszerűen megbízható jobbkézre van szüksége. Elárulta azt is, a személyi kérdésekben szabad kezet kaptak a miniszterek, kormányfőként azonban jogában áll megvétózni a javaslatokat. „Ha valaki jelölésével nem értek egyet, nem lesz kinevezve a pozícióba” – mondta.

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjének leváltása kapcsán óvatosan fogalmazott – a kérdés terítéken van, további részleteket azonban egyelőre nem közölt. Ezt elsősorban azzal indokolta, kinevezése óta még nem volt ideje ellátogatni a belügyminisztériumba, valamint az államfő is rendelkezik bizonyos jogkörrel a témában. „Megvitatjuk ezt a lehetőséget” – mondta Michal Aláč SIS-vezér visszahívása kapcsán. A további intézményekben, például az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vagy az országos rendőrfőkapitány esetében saját belátásuk szerint járhatnak el a tárcavezetők. Az SIS elnökének menesztésére az elmúlt napokban több párt is felszólította Ódort. A titkosszolgálat vezetőjét egyébként az államfő nevezi ki és hívja vissza a kormány javaslata alapján. Michal Aláčot és a korrupciós botrányba keveredett elődjét, Vladimír Pčolinskýt a Sme rodina jelölte az intézmény élére.

A kabinet fő céljai kapcsán felmerült a fiatalok külföldről való hazatérésének kérdése is. Ódor egy munkacsoport felállítását tervezi, amely a fiatal tehetségek Szlovákiába való visszatérésének tervével foglalkozik majd. „Nagyon fontos prioritásnak tartom. Személyes prioritásom is egyben, hogy kormányzásunk végéig konkrét tervet tudjunk bemutatni az új kabinet számára” – hangsúlyozta.

A május 24. és június 8. között tervezett ideiglenes határellenőrzéseket a fegyveres erők is segíteni fogják – a kormány rábólintott, hogy naponta akár 150 katona is csatlakozhat a rendőrökhöz. Az ideiglenes határellenőrzés bevezetéséről a lengyel, a cseh, az osztrák és a magyar határon még az ügyvezető kormány döntött. Az óvintézkedést a Globsec biztonsági konferencia idejére vezetik be, a cél az olyan személyek belépésének megakadályozása az országba, akik veszélyeztethetik a közbiztonságot. Ivan Šimko belügyminiszter a kormányülés után kijelentette, megszokott intézkedésről van szó, melyre a múltban is többször sor került. Martin Sklenár védelmi miniszter szintén arról beszélt, standard lépésről van szó, amelyet gyakran alkalmaznak nagyszabású események lebonyolításánál.

Az új miniszterek az első kormány-ülés után óvatos nyilatkozatokat tettek, több esetben türelmet kértek arra hivatkozva, a hivatalban eltöltött pár nap alatt még nem tudtak megismerkedni az összes problémával. Az már azonban az első tárgyalás után is megmutatkozott, hogy a szakértői kormány tagjai higgadt és tárgyilagos diskurzusra törekednek – Zuzana Čaputová államfő azon kijelentésének megfelelően, mely szerint a szakértői kormány feladata az érdemi, szakmai politizálás és a helyzet megnyugtatása.

Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes elmondta, véleménye szerint az előző kormány is hatékonyan működött, s a jelenlegi ülés egyaránt konstruktív volt. Daniel Bútorát, az iskolaügy új vezetőjét a sajtó képviselői a parlament által kedden jóváhagyott jogszabályról kérdezték, mely az alapiskolákban szeptembertől heti háromra növeli a kötelező tornaórák számát. A tárcavezető visszafogott választ adott, mondván, a három tornaóra gondolata jó, a megvalósítása viszont zavaros és rendszertelen. Hozzátette, fontolóra veszik a további lépéseket az ügyben, konkrétumokat azonban egyelőre nem akart elárulni. „Felesleges kellemetlenségnek tekintjük a hihetetlenül nehéz helyzetben, amelyben az iskolák és a tanárok vannak” – reagált a képviselők törvényjavaslatára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?