Közélet

Az ellenzék Trnkán kívül mások leültetését is követeli

Pozsony | Csütörtök hajnalban letartóztatták Dobroslav Trnka volt főügyészt. A hatóság a Gorilla-hangfelvétellel való zsarolás és sajtóinformációk szerint a Lemikon-ügy miatt indított ellene eljárást.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 16. 17:57

Kijózanító reggel. Dobroslav Trnka volt főügyésznél tegnap hajnalban a rendőrség kopogtatott ⋌(A rendőrségi felvétele)
Kijózanító reggel. Dobroslav Trnka volt főügyésznél csütörtök hajnalban a rendőrség kopogtatott. - Rendőrségi felvétel

Trnkát gútori (Hamuliakovo) házában vették őrizetbe. Az egykori főügyész ellen két ügyben is eljárás folyik. A rendőrség egyrészt azzal gyanúsítja, hogy már évekkel ezelőtt a birtokában volt a Gorilla-hangfelvétel, amellyel meg akarta zsarolni Jaroslav Haščákot, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosát. Másrészt a Denník N információi szerint most az ún. Lemikon-ügyben is eljárást indítottak ellene. A kétezres évek végi botrány során az államot több millió eurós kár érte. A napilap még november végén közölt egy videót, amelyet valószínűleg a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočner készített titokban. A minden bizonnyal 2009-ben készült felvételen az látható, ahogy a Trnka és Ján Počiatek egykori smeres pénzügyminiszter arról beszél, miként tussolják el a Lemikon-ügyet. A videón arról is szó esik, hogy az első Fico-kormány idején az SNS egykori vezetője, Ján Slota miként üzérkedett a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. Ez utóbbi ügyben az államot becslések szerint 66–75 millió euró kár érte.

A NAKA nyomozója még decemberben gyanúsította meg először Trnkát. A bűncselekményt a rendőrség szerint 2007 és 2014 között követte el azzal, hogy nem adta át a Gorilla-üggyel kapcsolatos felvételeket a hatóságoknak. A rendőrség szerint ő és Marián Kočner hasznot akart húzni belőle. Kočnert Ján Kuciak meggyilkolásával és a televíziós váltók hamisításával is megvádolták.

A Denník N tavaly októberben nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen Kočner Trnkával ordítozik, vulgárisan szidja a korábbi főügyészt, mert megpróbálta zsarolni a Gorilla-hangfelvétellel Jaroslav Haščákot, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosát. Haščák elhatárolódott az ügytől és tagadott minden ilyen „állítólagos tevékenységet”. A Gorilla-felvétel később nyilvánosságra került, de Kočner házában is megtalálta a rendőrség. Dušan Kováčik különleges ügyész szerint azonban még nem világos, hogy a felvétel valóban a Gorilla-ügyet rögzíti-e. 

Miért vitték be Trnkát?

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy Trnkát ebben az ügyben vagy az ún. Lemikon-botrányban játszott szerepe miatt vették-e őrizetbe. Az utóbbi üggyel kapcsolatban ugyancsak a Denník N hozott nyilvánosságra egy 2009-ben készült videófelvételt, amelyet valószínűleg a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočner készített. A videón az látható, ahogy Trnka az akkori pénzügyminiszterrel, a smeres Ján Počiatekkel beszélget. A két férfi részletesen tárgyal arról, hogyan tussolják el a Lemikon-ügyet, illetve miként biztosítsák, hogy az állam kifizesse azt a nagy összegű kártérítést, amiről később kiderült, jogtalan volt.

A volt főügyész

  • Trnkát 2004-ben a parlament főügyésszé választotta.
  • Még ebben az évben úgy döntött, kiengedi a vizsgálati fogságból Majskýt, aki a BMG Invest és a Horizont Slovakia befektetési alapokkal kapcsolatban követett el csalást.
  • 2006-ban Trnka segített a Smernek a Nyitrán megvert diáklány, Žák Malina Hedvig elleni fellépésében.
  • 2011-ben a Radičová-kormány idején újra versenybe szállt a főügyészi posztért. Mindössze egy szavazat hiányzott a megválasztásához. Ennek ellenére felmerült, hogy a titkos szavazás során egyes képviselőket lefizethettek.
  • Trnka már nem volt főügyész, amikor megakadályozza, hogy újrakezdjék a Gorilla-ügy vizsgálatát.
  • Tavaly október közepén nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Kočner azért rója meg Trnkát, mert a volt főügyész Jaroslav Haščákot, a Penta vezetőjét próbálta megzsarolni a Gorilla-hangfelvétellel.
  • Tavaly november végén nyilvánosságra került az a videó, amelyben Trnka Ján Počiatek egykori smeres miniszterrel a Lemikon-botrány eltussolásáról beszél.
  • Tavaly december közepén hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával eljárás indult Trnka ellen.

Čaputová, a kormány és az ellenzék

Az igazságszolgáltatás helyreállítása szempontjából áttörés, hogy őrizetbe vették Trnkát, aki az egyik leghatalmasabb ember volt az országban – írta a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő. Az elnök hozzátette, bízik benne, hogy megismerjük az igazságot, és a visszaélések többi elkövetője ellen is eljárás indul.

Az, hogy őrizetbe vették a volt főügyészt, azt mutatja, nincsenek érinthetetlen személyek – jelentette ki Peter Pellegrini miniszterelnök. „Kulcsfontosságú lépés volt ennek eléréséhez az, hogy a rendőrség keze már nincs megkötve, és hogy megváltozott az országos rendőrfőkapitány jogi státusza” – tette hozzá.

Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter Trnka őrizetbe vételére reagálva elmondta, látszik, hogy a bűnüldöző szervek végzik a munkájukat és tudatosítják a nyilvánossággal szembeni felelősségüket. Andrej Danko, az SNS elnöke pedig arról beszélt, mindenki felelős a cselekedeteiért, legyen akármilyen állami hivatalban. „Örülök, hogy a rendőrség végzi a dolgát” – mondta Danko.

Az ellenzék ennél hevesebben reagált. Az SaS szerint túl sokáig tartott, míg a rendőrség lépett. A párt vezetője, Richard Sulík szerint felmerül a kérdés, hogy amíg Trnka szabadlábon volt, befolyásolta-e a vizsgálat menetét és segített-e ezzel valakinek. Alojz Baránik (SaS) parlamenti képviselő szerint a NAKA-nak őrizetbe kellene vennie Počiateket és Norbert Bödör nyitrai vállalkozót is. Az utóbbi férfi ellen a Kuciak-per tanúi azt vallották, hogy segített Kočnernek az újságírók megfigyelése során. Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič ugyancsak azt hangsúlyozta, Trnkának az elmúlt pár hónapban elegendő ideje volt arra, hogy elfedje a nyomokat. Szerinte ugyancsak érthetetlen, hogy a rendőrség miért nem végzett házkutatást Počiateknél, Bödörnél és Monika Jankovská bírónőnél. Az utóbbi korábban smeres államtitkár volt, és minden jel szerint Kočner rajta keresztül befolyásolhatta a bíróságokat. Trnka letartóztatását a Sme rodina is üdvözölte.

A PS/Spolu-koalíció, a Za ľudí, a KDH, a DS parlamenten kívüli pártok is üdvözölték Trnka őrizetbe vételét. Az utóbbi formáció színeiben politizáló Ľubomír Galko azt követelte, Počiateket is tartóztassák le. Hiszen amíg szabadlábon van, befolyásolhatja a nyomozást, de akár veszélyben is lehet, hiszen akikre terhelő vallomást tehet, azok az életére is törhetnek.

A Lemikon-ügy

Počiatek a Kočner videójának készítésekor még pénzügyminiszter, Trnka pedig főügyész volt. A két férfi részletesen átbeszélte a Tipos- és Lemikon-botrányként elhíresült ügyet. Ennek lényege, hogy 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, az állami lottótársaság, a Tipos jogtalanul használja a Športka fogadási rendszerét és kártérítést kell fizetnie. A kártérítés összege a bírósági eljárás során közel 2 milliárd koronára (nagyjából 66,7 millió euróra) növekedett. A Športkától egy Lemikon nevű ciprusi cég vette meg e követelés behajtásának jogát. 

Az akkori pénzügyminiszter, Počiatek nem élt azzal a rendkívül fellebbezési lehetőséggel, amelyet a legfelsőbb ügyésznél, Trnkánál tehetett volna, inkább titokban kifizette az államkasszából a Lemikonnak a követelés első részletét. Egyes források szerint 13, más adatok szerint 16 millió euróról volt szó. 

A további részletek elküldését a kormány rendkívüli törvénymódosítással állította le. A Lemikon mögött akkor egy Radovan Vítek nevű vállalkozó állt, akit szoros szálak fűznek a J&T pénzügyi csoporthoz. Az ügyre cseh újságírók derítették fényt, Počiateknek pedig magyarázkodnia kellett. A közelmúltban a bíróság egyébként úgy döntött, az államnak 2008-ban nem kellett volna kifizetnie a pénzt.

(czg)


Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
traktor

A fagyok után a szárazság tizedeli a termést

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.