Közélet
- TASR-felvétel

Az ellenzék hétfőn megpróbálja leváltani Ficót

TASR

2018. március 13. 12:47

Pozsony | Hétfőn (március 19.) 9:00 órakor Robert Fico (Smer-SD) leváltását kezdeményezi az ellenzék a parlamentben. Ha Ficót leváltanák, megbukna az egész kormány. A rendkívüli parlamenti ülés időpontját Andrej Danko (SNS) határozta meg.

A miniszterelnök és lényegében az egész kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványt Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese Martina Kušnírová meggyilkolása, illetve Kuciak befejezetlen cikkének megjelentetése után nyújtották be, amelyben Kuciak a kormányon lévő politikusok calabriai maffiakapcsolatairól ír. Az ellenzék kijelentette, hogy nem bíznak a miniszterelnökben és kormányában, valamint a kabinet elvesztette legitimitását. 
 

2018. március 13. 12:31

Maďarič: A Smernek nem marad más választása, mint beleegyezni az előrehozott választásokba

A gyilkosság és a megjelentetett információk után kormányválság alakult ki. A Most-Híd Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter fejét követelte, aki végül lemondott. Ez azonban már nem volt elég a Most-Hídnak, és az előrehozott választások kiírását akarta. Ha nem tudnak ebben megállapodni a koalíciós partnereikkel, a párt kilép a koalícióból. Fico a Most-Híd szerint elutasította az előrehozott választások lehetőségét, az SNS viszont hétfőn elképzelhetőnek tartotta, hogy erről tárgyaljon. 

Az ellenzék bírálta Ficót, mert nem tudja levonni a politikai felelősségét, ugyanígy elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberei a maffiával legyenek kapcsolatban. Továbbá az ellenzék attól tart, hogy a kettős gyilkosság kivizsgálását befolyásolják. Az ellenzék előrehozott választásokat akar.

Önnek ajánljuk