Az államfő aggályai ellenére sem törlik el a 363-as paragrafust

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte, nem arról döntöttek, hogy a jogszabály megléte helyes-e, vagy sem, hanem arról, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal.
Kassa |

Az Alkotmánybíróság szerint a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusa összhangban van az alkotmánnyal. Erről a bíróság vezetője, Ivan Fiačan számolt be. Ezzel elutasították a parlamenti képviselők, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök panaszát, akik szerint a rendkívüli jogorvoslati eszköz túl nagy hatalmat ad a főügyész kezébe.

A szlovák büntető törvénykönyv 363-as paragrafusa egy olyan rendkívüli jogorvoslati eszköz, amely felhatalmazza a főügyészt, hogy a büntetőeljárás előkészítő szakaszában eltörölje az ügyészi vagy a rendőri döntést, ha az eljárás során jogsértés történik. A parlamenti képviselők még 2021 végén, az államfő pedig idén nyújtott be panaszt az Alkotmánybíróságra az említett jogi eszközzel kapcsolatban. Čaputová egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a túlságosan homályos megfogalmazásmód miatt a 363-as paragrafus sajátos értelmezéseket tesz lehetővé. Továbbá a képviselőkkel egyetértett abban, hogy főügyész döntése jogi szempontból támadhatatlan, nem lehet fellebbezni ellene, emiatt pedig könnyen lehetővé teszi a visszaélést.

Kapcsolódó cikkünk

Nem alkotmányellenes

Fiačan hangsúlyozta, az Alkotmánybíróság feladata nem az adott jogszabály helyességének megítélése, hanem az, hogy eldöntse, túllépi-e az alkotmányosság keretét, vagy sem. Ebből a szempontból pedig nem értettek egyet a képviselők és az államfő aggályaival.

„Az említett jogorvoslati eszköz a büntetőeljárás előkészítő szakaszában garancia a törvény betartására, amely az alkotmányosság szempontjából ugyan nem elengedhetetlen, de nem is összeegyeztethetetlen vele

– fogalmazott az Alkotmánybíróság vezetője.

Továbbá elmondta, a vádemelési határozat visszavonásában hasonló jogkörökkel rendelkeznek az alacsonyabb beosztású ügyészek is, így a főügyész jogköreinek megrövidítése indokolatlan lenne.

Politikai vita

Žilinka a bejelentés után azt mondta, mint ahogy a bíróságok esetében mindig, úgy most is tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság szerdai döntését.

Maroš Žilinka főügyésznek továbbra sem kell lemondani a 363-as paragrafus használatáról

Mária Kolíková (SaS) korábbi igazságügyi miniszter szerint a döntés egy üzenet a politikusok számára, hogy ha változtatni szeretnének a jogorvoslati eszközön, el kellene fogadniuk egy alkotmánymódosítást, lehetőleg minél hamarabb. A képviselőnő egyébként szintén azon az állásponton van, hogy szűkíteni kellene a főügyész jogköreit.

A 363-as paragrafust az utóbbi hónapokban többször is megpróbálták módosítani a parlamentben, javarészt az OĽaNO, illetve az SaS és a Za ľudí képviselőinek indítványára, de egyszer sem jártak sikerrel, mivel Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke hallani sem akart a változtatásokról. A Sme rodina vezetője többször is hangsúlyozta, elégedett Žilinka munkájával, és nem bánta meg, hogy a pártja őt jelölte a főügyészi pozícióba.

A 363-as paragrafus bírálói elsősorban azt kifogásolják, hogy a Főügyészség a legnagyobb port kavaró politikai botrányok esetében is gyakran alkalmazta ezt a jogi eszközt. Nagy felháborodást váltott ki, amikor például Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjének ügyében ejtették a vádakat. A teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy Žilinka összeférhetetlenség miatt nem vett rész a döntéshozatalban (Pčolinskýt szintén a Sme rodina jelölte az SIS élére), az említett paragrafus alkalmazásáról Jozef Kandera főügyészhelyettes döntött. Pčolinskýhoz hasonlóan nem került bíróság elé Jaroslav Haščák, a Penta befektetési csoport alapítója sem, illetve Robert Fico volt miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter (mindketten Smer) esetében is a rendkívüli jogorvoslati eszközhöz nyúlt a Főügyészség.

(nar, TASR, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?