Az alacsony fizetések miatt nem térnek haza a külföldön dolgozók

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre
London/Dublin |

A külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok nagy része azért nem tér haza, mert túl alacsony a bér a megélhetési költségekhez képest – derült ki a Szlovák IT Szövetség (ITAS) legújabb kérdőíves felméréséből.

A külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok nagy része azért nem tér haza, mert túl alacsony a bér a megélhetési költségekhez képest – derült ki a Szlovák IT Szövetség (ITAS) felméréséből.

Az ITAS szervezet a Londonban és Dublinban tartott előadásokon kérdezte a külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárokat arról, hogy miért nem akarnak hazatérni. A legtöbb válaszadó az alacsony otthoni fizetéseket emelte ki legfőbb indokként, valamint Szlovákia politikaitársadalmi helyzetét. A külföldön dolgozók számára az is elkedvetlenítő, hogy az általuk választott országokban sokkal kedvezőbb a szociális helyzet, sőt, sokan úgy vélik, hogy azokban a régiókban, ahol születtek, nincs elég munkalehetőség. Arra a kérdésre, hogy mi számukra a legvonzóbb egy munkahelyben, a legtöbben a megfelelő bérezést és a karrierlehetőséget válaszolták. Fontos szempont a rugalmas munkaidő, valamint az, hogy a szakmájukban tudjanak elhelyezkedni.

A felmérés készítésekor a válaszadók 14 százaléka tervezte, hogy három hónapon belül hazatér, a 26 százalékuk pedig legkésőbb 1 éven belül szeretne visszatérni az országba. 36 százalékuk ugyan tervezi a hazautazást, de csak a hosszú távú terveik között szerepel, konkrét időpontot nem tudtak mondani. A megkérdezettek 23 százaléka nem zárta ki, hogy egyszer hazautazik, de egyelőre nem tervezik. A válaszadók 1 százaléka volt biztos benne, hogy nem fog soha hazautazni.

A felmérés készítői végül arra is rákérdeztek, hogy milyen tényezők ösztönzik a külföldön dolgozókat arra, hogy hazatérjenek. A legfőbb motivációnak ebben az esetben a közigazgatásban történő pozitív változások számítanak, és csak ezután következik a csábító szlovákiai munkalehetőség. A válaszadók jelentős része családi okokra hivatkozva térne vissza az országba.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?