Közélet

Az ajándéknak legyen „lelke”

Karácsony, vásárlás, pénz, készülődés, csalódás – mit mond a pszichológus. Interjú Daniela Čechovával.
B. Szentgáli Anikó

2016. december 15. 18:45

Mit tanácsol, hogyan válasszunk ajándékot  szeretteinknek?
Elsősorban arra kell gondolni, akit meg akarunk ajándékozni, nem pedig a saját igényeinkre és kívánságainkra. Az emberek vásárlás közben gyakran felvillanyozódnak, és olyasmit választanak, ami nekik tetszik. A meglepetésnek nem kell drágának lennie, de fontos, hogy „lelke” legyen.
 
Elfogadhatónak tartja a borítékba tett pénzajándékot is? 
Mai modern világunkban nem számít illetlenségnek, főleg ha nem tudunk megfelelő ajándékot választani az adott személynek. Nem tanácsos viszont pénzt adni kisgyerekeknek, akik még nem érzik az értékét. Nem ajánlanám a pénzes borítékot a spórolós idős személyek számára sem, nekik adjunk inkább kirándulást vagy gyógyfürdői beutalót, új tévét, esetleg más műszaki berendezést, amit jobban ki tudunk választani, mint ők. 
 
Az ajándékokat a gyerekek várják a leginkább. Manapság már a kicsik is saját mobilra, táblagépre, X-boxra, számítógépre vágynak. Hány éves kortól lehet nekik ilyen modern és drága dolgokat adni? 
Már az óvodás korúak is kapnak ilyen ajándékokat, és hihetetlenül ügyesen tudják használni. Mindenképpen tanácsos olyan műszaki berendezésekkel kezdeni a dolgot, melyek egyszerűek, mégis modernek – pontos kort nem lehet mondani, de akkor jön el az ilyen ajándékok ideje, amikor már az osztály felének van. Senki sem akarja elszigetelni a gyerekét az osztálytársaitól. Ugyanakkor ezzel egyidejűleg nekünk, szülőknek kell meghatároznunk azt az időtartamot, hogy csemetéink mennyit tölthetnek a technika vívmányaival – ez sokkal fontosabb, mint az, hogy hány éves korban kezdik el használni.
 
Ha a karácsonyfa alatt a csomagból nem a megálmodott ajándék kerül ki, főleg a legkisebbek nagyon csalódottak lehetnek. A szülő hogyan reagáljon?
Meg kell nyugtatni őket, s ki kell mutatnunk megértésünket a csalódottságuk miatt. Kell hagyni, hogy kiszomorkodják, kisírják magukat, aztán el kell terelni a figyelmüket. Ha a családban béke és harmónia van, a gyerekek fokozatosan megértik, mi az igazán fontos karácsonykor.
 
Egyesek mintha képtelen lennének bárminek is örülni, ajándékot elfogadni, pozitív érzéseket kinyilvánítani. Lehet nekik valahogy segíteni, hogy képesek legyenek lazítani, hogy talán az ő szemük is felcsillanjon, amikor kibontják a fa alatt az ajándékot?
Ez nem elsősorban az ajándékokról, azok elfogadásáról, hanem az egész személyiségükről szól. Talán csak elég lenne, ha nem lennének elvárásaink velük szemben, s elfogadnánk őket olyannak, amilyenek.
 
Hogyan készülődjünk az ünnepekre, hogy azok ne csak az ajándékokról szóljanak?
Úgy vélem, a karácsonyi ünnepek elsősorban a kisgyerekek miatt szólnak az ajándékokról. Hogyan sugárzik a szemük, amikor új játékot kapnak! A felnőtteknél már inkább a mások megajándékozásán, az összetartozáson, az együttléten kellene lennie a hangsúlynak. Ahhoz, hogy ez így is legyen, az kell, hogy karácsony előtt fokozatosan vissza kell fogni a munkatempót, hogy az elkövetkező napokban ne csak a fáradságot és a stresszt próbáljuk elűzni a finom süteményekkel, hanem legyen elég erőnk igazán élvezni a szeretet ünnepét a családunkkal.
 
Önnek ajánljuk

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Tragédia: Öngyilkos lett egy fiatal férfi a szlovák-magyar határon

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Rendkívüli állapotot hirdet Trump, hogy megépülhessen a mexikói fal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?